Rodičovský příspěvek: jaká jsou pravidla, podle kterých se čerpá rodičovská?

Rodičovský příspěvek: jaká jsou pravidla, podle kterých se čerpá rodičovská?
Výplata peněz skončí buď tím, že vyčerpáte částku 220 tisíc korun, nebo dovršením čtvrtého roku potomka
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
16. srpna  2015 
 19:56

Čeká vás porod? Přečtěte si, jak to vypadá, pokud jde o nárok na rodičovský příspěvek, jehož čerpání většino navazuje na takzvanou mateřskou, kterou berete první půl rok. Vysvětlíme vám, jak vysoké dávky můžete pobírat a kolik peníze celkem můžete čerpat. Stejně jako to, zda můžete dávat své dítě do jeslí či školky, aniž byste přišla o rodičovský příspěvek. 

V první řadě platí již od roku 2012 jedna zásadní věc: ať už se rozhodnete pečovat o dítě jakkoli dlouhou dobu (nejvýše však do jeho čtyř let), celkově od státu získáte stejnou částku - a to 220 tisíc korun. Do prosince roku 2011 to bylo jinak, částky se lišily podle délky doby, již žena s potomkem doma strávila. A hlavně, dřív si maminky musely délku pobytu doma samy vybrat a později ji už nemohly měnit.

Co je důležité vědět?  

  • Jako rodiče si sami můžete určit výši a délku čerpání rodičovského příspěvku.
  • Výplata peněz skončí buď tím, že vyčerpáte částku 220 tisíc korun, nebo dovršením čtvrtého roku potomka.
  • Nejvyšší suma, kterou si můžete měsíčně jako příspěvek zvolit, je 11 500 korun.
  • Částka se vypočítává podle vyššího příjmu jednoho z rodičů.
  • Nejdříve jednou za tři měsíce můžete jeho výši změnit.
  • Abyste si mohla s otcem dítěte zvolit výši a délku pobírání příspěvku, stačí, aby aspoň jeden z vás splňoval nárok na peněžitou pomoc v mateřství (nebo nemocenského v souvislosti s porodem nebo převzetím dítěte podle zákona o nemocenském pojištění).

Kde si vyřídit změnu?

Na kontaktním pracovišti vašeho místně příslušného úřadu práce. O změnu si ale musí požádat ten z rodičů, který aktuálně příspěvek pobírá.

Do školky? Klidně i na odpoledne

Nemusíte běhat pro dítě do školky každý den už po obědě. Váš potomek (starší dvou let) tam může být od rána do večera a vy o peníze nepřijdete. Týká se to však pouze rodičů, kteří mají rodičovskou podle nových pravidel. Pro rodiče se „starou“ rodičovskou platí i nadále stará pravidla. Děti můžou dávat do školky jen na čtyři hodiny denně pět dnů v týdnu.

Sdílej na facebooku
Autor: kač

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku