6 důvodů, proč udržet vztah, který se rozpadá

  • 6 důvodů, proč udržet vztah, který se rozpadá
    Krize se nevyhnou žádnému vztahu. Jde o to, jak se k nim postavíte.
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    19. prosince  2015 
     06:00

    Kácejí se i manželství, která vypadala bytelně. Než vztah definitivně vzdáte, zkuste ho ještě naposledy zachránit. Nebo ještě jinak – řekněte si, zda má smysl o něj bojovat. "Jsou vztahy, které má smysl zachránit, a jsou takové, kde jakákoliv práce na záchraně je mrháním časem i energií,“ říká kouč Aleš Kalina z mujvztah.cz. Jaké důvody by vás podle něj měly vést k tomu, abyste se snažili vztah zachránit? 

  • 1. Jste slučitelní

    (ilustrační foto) Každý vztah občas prochází krizí. Kdy má cenu bojovat a kdy už ne?
    (ilustrační foto) Každý vztah občas prochází krizí. Kdy má cenu bojovat a kdy už ne?
    Autor: Vanish

    Pro oba je nejdůležitější rodinné zázemí, oba už od dětství toužíte chovat zvířata a ani jeden nesnášíte sport. Pokud je to tak, stojí za to o vztah bojovat. Pokud jste naopak každý jiný, je to zásadní problém. Vše se naoko může zdát hezké a učesané, ale vy máte chuť na něco jiného. Neslučitelnost se nejvíce projevuje nenaplněností ve věcech, které jsou pro vás důležité. Partner jakoby nestíhá, a to i přes veškeré jeho i vaše úsilí. 

  • 2. Stojí vám za to

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com


    Zeptejte se sama sebe, jestli máte chuť o vztah bojovat. Pokud si odpovíte, že vám za to nestojí, jste u konce a nemá smysl se o něco snažit. 

  • 3. Funguje sexuální chemie

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com


    Sexuální potěšení a uspokojení se nedá ničím nahradit ani ošidit. Buďto jste se svým partnerem sexuálně spokojená, nebo ne. Nic mezi tím neexistuje. A pro vztah je sex prostě důležitý. Ať se vám to líbí nebo ne… 
  • 4. Máte společné zájmy

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com


    Nemusí jich být spousta, ale alespoň nějaký by vás měl spojovat. Je jedno, jestli spolu budete pečovat o zahradu, dívat se na horory nebo chodit na společenské tance. Důležité je, aby vás spolu něco bavilo. 

  • 5. Nemá chybu, která vás neskutečně štve

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock


    Nikdo není dokonalý a nad spoustou věcí se dá mávnout rukou, ale pokud opravdu nesnášíte, jak srká u jídla, a celé roky ho neúspěšně prosíte, ať to nedělá, časem vznikne slušná alergie, která může vztah rozbít. Jestli si na nic takového u svého partnera nemůžete vzpomenout, je to v pořádku. 
  • 6. Jste spokojená?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock


    Sestavte si křivku spokojenosti tak, že na osu X napíšete měsíce v roce, na osu Y hodnoty od 0 do 10. Nula je nejhorší zážitek (nebo období) ve vztahu a desítka nejkrásnější. Pokud jste dlouhodobě pod číslem 6, je to problém.

  • Jak bojovat?

    Laura Janáčková
    Laura Janáčková
    Autor: Archiv Blesku
    Pokud jste si jistá, že se vás výše zmíněné body netýkají, začněte rovnou vztah zachraňovat. „Je důležité si odpovědět na otázku, co vlastně chcete. Zvažte, zda vám ve štěstí brání opravdu jen partner. Doporučovala bych také zmapovat skutečnou hodnotu vašeho partnera a zapřemýšlet nad tím, co se změnilo a co se může změnit. Proč vůbec váš vztah došel do kritického období? A co se s tím dá dělat? Druhá fáze by měla být otevřená komunikace. Může to být i návštěva psychologa, který pomůže překonat krizi a přispěje k ozdravění vztahu,“ radí psycholožka Laura Janáčková. Stejně důležité je podle ní zmírnit vlastní sobectví a naučit se naslouchat a rozumět partnerovi. Nebojte se být otevřená a naprosto upřímně říkat, co cítíte a co si myslíte. A totéž chtějte po svém muži. Jinak se z místa nehnete.  

/
Autor: Majka Vinická
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku