„Dvacet let jsem vychovával cizí dítě!“

„Dvacet let jsem vychovával cizí dítě!“
Spousta mužů vychovává dítě, které není jejich, aniž by to tušili
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
13. srpna  2015 
 14:22

„U dítěte je jistá jen matka,“ říká se mezi lidmi tak trochu jako vtip. Jenže legrace to tak úplně není. Odhaduje se, že nevědomky vychovává cizí dítě každý desátý otec. Spočítejte si, kolik máte známých. Pokud třeba dvacet, můžete si být jistá, že znáte minimálně dva otce, kteří nevědí o tom, že vychovávají „kukačku“. Překvapuje vás to? Když si uvědomíte, že každý druhý člověk je nevěrný, není na tom nic tak divného. „Uklouznout“ se dá  docela snadno. 10 000 českých otců si ročně nechává dělat test DNA. Čtvrtina z nich se prý stará o dítě, které zplodil někdo jiný.

„Tehdy jsem byla asi dva roky vdaná a můj muž jezdil na montáže. Jednou jsem se „zapomněla“ s kolegou z práce a skončili jsme v posteli. Já nebrala prášky, on neměl ochranu… Bylo to nedorozumění. Když mi došlo, co jsem udělala, že klidně můžu být těhotná, zpanikařila jsem. Kdybych věděla, že existují tabletky Postinor, byla bych v klidu, ale to já tehdy netušila. Celý měsíc jsem nemohla spát hrůzou, že možná budu těhotná a nebudu vědět s kým!

Pořád se mi honilo hlavou: Co bych udělala? Zatloukala bych a celý život se děsila, že to na mě praskne, nebo se přiznala? Naštěstí jsem na konci měsíce dostala menstruaci. Už nikdy jsem si takový „úlet“ nedovolila. Nechtěla jsem platit příliš vysokou cenu,“ vypráví Kristýna svou dávnou vzpomínku. Ona, na rozdíl od Andrey, měla štěstí. 



TŘI OTCOVÉ: který je ten pravý? 

Dvaatřicetiletá Andrea si s tím, že vlastně neví, kdo je otec její dcery, moc hlavu neláme. „Ve stejném období jsem měla tři milence. Netuším, který z nich je otec, ale já to oznámila jen jednomu a s ostatními jsem se rozešla. Prostě jsem si vybrala nejspolehlivějšího a nejlepšího chlapa - a toho nechám být tátou. Naštěstí je mu dcera i trochu podobná, takže může být opravdu jeho, ale to vlastně nevím,“ šokuje svým vyprávěním.

Na otázku, jestli se nebojí testů DNA, jen krčí rameny. „Zatím si to nepřipouštím. Prostě doufám, že ho to nenapadne. Pokud ano, budu to řešit, teď si s tím ale hlavu nelámu,“ přiznává mladá žena, která se svým partnerem čeká druhé dítě. Tentokrát prý stoprocentně jeho. 

JISTOTA za sedm tisíc 

...
...
Autor: Shutterstock.com
Mužů, jako je partner Andrey, je čím dál víc. Obranu mají jedinou. Musí si nechat udělat testy otcovství. Jenže to není tak jednoduché. „Přiznám se, že jsem asi půl roku přemýšlel, jestli si nemám nechat udělat testy DNA. Syn mi tehdy vůbec nebyl podobný a já ženu trochu podezíral z nevěry. Ale neudělal jsem to. Bál jsem se, že by mi takový projev nedůvěry neodpustila,“ přiznal se mi kamarád Honza, když jsem se ho ptala, jestli by testy, které otcovství odhalí stoprocentně, zkusil. Nechtěl prostě riskovat. 

To Milan byl odvážnější. „Testy jsem si nechal udělat. Za těch sedm tisíc, které jsem za ně zaplatil, to stálo. Teď vím, že je malý David můj, a jsem spokojený,“ nemůže si vynachválit výhody testu třicetiletý muž. Své ženě by se k testu prý nikdy nepřiznal. 

STANISLAV (55 LET) 

Je ještě ze staré školy a nikdy by ho ani ve snu nenapadlo dělat si testy otcovství. Drsnou pravdu zjistil úplně náhodou. „Moje dcera měla problémy s početím a udržením miminka, proto jsme museli všichni na testy DNA. Zjišťovaly se genetické dispozice. A tehdy mi lékař oznámil, že Nina není moje dítě,“ vypráví svou zkušenost Stanislav.

Hormonální antikoncepce: Výhody a nevýhody

Hormonální antikoncepce: Výhody a nevýhody

V minulosti se ženy chránily před nechtěným otěhotněním krkolomnými způsoby. Málokterá „domácí“ metoda byla účinná. Po objevení hormonální antikoncepce…celý článek

Ze šoku, že dvacet let vychovává cizí dítě, se vzpamatovával několik měsíců. „Nejdřív jsem zuřil a mohl se zbláznit vzteky. Jak mi to manželka mohla udělat?! Dokonce jsem se na pár měsíců odstěhoval a chtěl podat žádost o rozvod. Bylo to nejhorší období mého života. Přiznám se, že jsem tehdy pil jako duha a,kopal´ kolem sebe. Myslel jsem, že už se z toho nikdy nevzpamatuju. Jenže mi dcera i žena strašně chyběly.

Byly celý život moje rodina, já se o obě staral, nechtěl jsem o ně přijít. Nakonec jsem to nějak překousl, ženě odpustil a vrátil se. S dcerou, i když není vlastní, se dál vídáme jako dřív,“ uzavírá své vyprávění Stanislav.

Na otázku, jak celé období nesla jeho žena, odpovídá: „Přiznala se, že šlo jen o úlet a krátkodobou známost, a prosila, ať jí odpustím. Ale její tvrzení, že tajit něco takového pro ni nebylo jednoduché, mě nedojímalo a nedojímá. Byla to její chyba a musela za ni nést zodpovědnost.“ 

Sdílej na facebooku
Autor: Majka Dvořáková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku