Tohle vám zachrání vztah! Nemyslete jen na děti, ale i na sebe

  • Tohle vám zachrání vztah! Nemyslete jen na děti, ale i na sebe
    Láska mezi mužem a ženou potřebuje udržovat, pro rodiče s dětmi to někdy platí dvojnásob
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    7. prosince  2015 
     06:00

    Návodů na šťastný vztah najdete kolem sebe milion. Jenže pokud není šitý na míru právě vám, nebude zrovna pro vás dva k ničemu. Najděte si vlastní rituály, které udrží lásku i pohodu na věky věků. Rodiče s dětmi je potřebují možná ještě více než jiné dvojice, protože jim na sebe často zbývá jen málo času a ještě méně energie. Můžete se nechat inspirovat. Přečtěte si, co funguje jiným. 

  • Tohle platí vždycky

    Láska mezi mužem a ženou potřebuje udržovat, pro rodiče s dětmi to někdy platí dvojnásob
    Láska mezi mužem a ženou potřebuje udržovat, pro rodiče s dětmi to někdy platí dvojnásob
    Autor: Shutterstock.com

    Určitě existují obecná pravidla, která je dobré ve vztahu dodržovat. Je skvělé spolu co nejvíc a otevřeně mluvit, být tolerantní a nechat dýchat jeho i sebe, sem tam si dopřát romantický večer… Jenže! Jenže problém je, že každý je trochu jiný, a každému tedy vyhovují nejen jiná pravidla, ale i rituály, které drží vztah pohromadě. Na vás je, abyste našla ten svůj.

  • Pozvěte manžela na rande

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Moje kamarádka Ilona jednou za měsíc pozve manžela na rande, které spočívá v tom, že spolu celé odpoledne pobíhají po hradech a zámcích a fotí, co je napadne. Jinou kamarádku Andreu zve její manžel pravidelně do kina na festival severských filmů, které oba zbožňují, a oba pak nad steakem hodiny rozebírají kameru, režiséra i herecké výkony. Co oba páry spojuje? Jednak všichni vymysleli aktivitu, která baví jeho i ji, jednak hlavně všichni doufají, že právě tohle jim zaručeně zvýší chuť na další společný život. A o to jde. Rituál musí být šitý na míru vám i vašemu partnerovi a jde při něm o to, aby vás ještě víc spojil.

  • Helena a Jan: Společně kutíme

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Helena s Janem jsou spolu pětačtyřicet let a Jan toho moc nenamluví, je trochu samorost a být s ním v důchodu celý den sama v bytě je pro Helenu někdy na mrtvici. "Vymyslela jsem si proto malou lest a čas do času – zhruba jednou za měsíc – ho donutím, abychom spolu něco budovali. Jasně, že remcá, protože se mu nechce znovu tapetovat, pokládat podlahu, stěhovat sedačku, natírat plot, ale všechny kutilské práce děláme spolu, jsme neuvěřitelně sehraní a na konci máme oba skvělý pocit, jak jsme to krásně zvládli, ale hlavně že nám to šlo od ruky společně. Někdy mám pocit, že nebýt toho, museli bychom se rozvést," líčí Helena. 

  • Lásku je potřeba plánovat

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Blanka (37) a Jiří (40) věří tomu, že lásku je třeba plánovat. Blanka to vidí takhle: "Tenhle rituál jsem se naučila od koučky Beáty Benkové, zavedla jsem ho před třemi lety. Jsem totiž hodně přemýšlivý a komunikativní typ, který musí mít ve věcech jasno, a navíc se snažím pracovat na sobě i na vztahu s manželem. O co jde? Jednou za čtvrt roku si naplánujeme společnou večeři v super podniku a mluvíme o tom, co nám vadí, co chceme změnit, ale i o tom, co plánujeme, o čem sníme. Ono totiž v běžném rodinném chodu se čtyřmi dětmi na takové věci není moc času. Přiznám se, že můj muž si na to chvíli zvykal a měl tendenci dělat si ze sezení legraci, ale i tak je to vždycky nádherný večer. Bez toho bych se možná nedozvěděla, jak často potřebuje sex, že ho vytáčí, když mu pořád něco vyčítám, a spoustu dalších věcí."

  • Někomu pomáhá cestování

    Lenka nechtěla přidělávat problémy svému příteli.
    Lenka nechtěla přidělávat problémy svému příteli.
    Autor: Shutterstock.com

    Eva (49) a Jan (57): "S bývalým manželem jsme se jen rituálně starali o děti a pracovali do bezvědomí na domě. Jenže to nestačilo, po patnácti letech jsme se rozvedli. Nic nás nedrželo pohromadě. Jsem o něco starší a poučenější a na rituály teď nedám dopustit. Od naprosto jednoduchého a každodenního – večerní společná sklenička vína – po nárazové (zhruba jednou za tři měsíce) výlety s překvapením a jízdou na kole. Prostě střídavě jeden z nás vymyslí program, naplánuje cestu, utají podrobnosti… A v den D naloží toho druhého do auta a odveze ho na výlet. Cíleně si tak budujeme nejen společné vzpomínky, ale i záliby, takže jsme i po deseti letech pořád zamilovaní."

  • Jak to vidí psycholog?

    Vanish
    Vanish
    Autor: Vanish

    Tři zásady psychologa Radvana Bahbouha: 

    1 ROZHODNĚTE SE Základ je říct si, že budu mít krásný vztah, a přemýšlet, co můžu udělat pro to, aby se ještě zlepšil. Jestli to bude pravidelná společná večeře, vzájemné předčítání knížek nebo cokoli jiného, je na vás.

    2 UDRŽUJTE SPOLEČNÉ RITUÁLY Na nich je nejdůležitější, že by měly být pravidelné a hlavně opravdu, ale opravdu naprosto bez dětí.

    3 POŘÁD SE OBJEVUJTE Po dvaceti letech manželství je dřina nacházet na partnerovi něco, co ještě neznáte, ale když se budete správně ptát ("jaká knížka tě teď nadchla?", "co z léta pro tebe bylo nejúžasnější?") a dobře si všímat, půjde to celý život. 

/
Autor: Majka Dvořáková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku