7 těžkostí, které čekají rozvedené a svobodné matky. Jak je zvládnout?

  • 7 těžkostí, které čekají rozvedené a svobodné matky. Jak je zvládnout?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    18. října  2017 
     06:00

    Když jsem se poprvé vdávala, myslela jsem, že to bude na celý život. Moji rodiče pro mě byli vzorem – v tom, jak se k sobě chovali, jak se i po čtyřiceti letech drželi za ruce. Jenže mi to nevyšlo. On si našel mladší a já zůstala sama se dvěma dětmi. Na co dodnes vzpomínám jako na velkou „mateřskou“ zkoušku? Těchto sedm věcí bylo nejtěžších. Už i proto, že vás na ně nikdo dopředu nepřipraví.

  • Držet se, abych nemluvila o exmanželovi ošklivě

    Autor: iStock

     

    I když se mi kolikrát drala do pusy skutečně velmi silná slova a kretén ani vůl nebyla ta nejhorší, držela jsem se zuby nehty, abych je nevyslovila. Jde přece o naše děti, nemusí slyšet to hnusné, co mezi námi vzniklo! Je to pořád jejich táta, a to jsem musela mít v hlavě každou sekundu toho přechodného období, než to přebolelo. Vyskytly se samozřejmě okamžiky, kdy jsem musela být upřímná, ale ve většině případů jsem se učila být diplomatická. Znova a znova.

     

  • Akceptovat to, že budou mít děti nevlastní mámu

    Autor: iStock

     

    Můj exmanžel se oženil dva roky po našem rozvodu. S milenkou, kvůli které jsme se rozvedli. Bylo mi to v té době už fuk, sama jsem měla nového partnera, ale přece jen, byl to trochu šok. I tuhle bitvu jsem si musela sama v sobě vybojovat. Připustit, že děti budou každé dva víkendy a kdykoliv v týdnu trávit nejen s tátou, ale taky s jeho novou ženou. A co ještě jsem musela strávit, byly pochybnosti o sobě samé. Nebude nevlastní máma lepší než já? Jo, nebylo jednoduché tohle všechno překousnout.

  • Musela jsem se rozloučit s některými přáteli

    Autor: iStock

     

    Kamarádka, která se rozvedla, rozvodem „ztratila“ všechny příbuzné z manželovy strany. Vinili ji z rozchodu a přestali s ní komunikovat. Já měla štěstí, moje tchyně se mnou i nadále udržovala kontakt, a dokonce byla na mojí straně. Ovšem po rozvodu jsem přišla téměř o většinu našich společných přátel. Zůstali mi dva, kteří byli takříkajíc neutrální. Ostatní se postavili na stranu mého manžela a se mnou utnuli veškeré kontakty. Bylo to těžké, protože některé jsem měla fakt moc ráda. Ale i s tím jsem se vyrovnala.

     

  • Naučit se pořádně šetřit

    Autor: iStock

     

    Nikdy jsem nebyla šetřílek a dost ráda jsem utrácela za hezké věci – a samozřejmě nejen pro sebe. A najednou bác, rozvod. Je to už osmnáct let zpátky, měla jsem mateřskou přesně tři tisíce osm set a to bylo všechno. Z domku, ve kterém jsme bydleli, nás majitelka vyrazila, protože bych prý nebyla schopná platit nájem. Nebyla. Díky kamarádce jsem našla pronájem, který galantně exmanžel platil. Z necelých čtyř tisíc jsem ale musela platit školku, jídlo a tak dále. Mladšímu synovi byl rok a já začala hledat práci. Nešlo to jinak. Naučila jsem se být tvrdá sama k sobě, nakupovala jsem v sekáči a jídlo pečlivě vařila tak, aby nezbylo. Tohle byla fakt velká mateřská zkouška!

  • Přijmout fakt, že jsem se stala najednou neviditelnou

    Autor: iStock

     

    Jako vdaná paní s poměrně zazobaným manželem jsem byla hvězdou pískovišť a mnoha dětských koutků. Moje vdané kamarádky s dětmi za mnou jezdily do moderního domku za Prahou a naše děti si společně hrály v našem velkém obýváku. Po rozvodu jsem se pro mnohé z nich stala neviditelnou. Jako bych neexistovala. Jako by peníze a postavení mého muže byly tím jediným, kvůli čemu ke mně jezdily. Prozřela jsem. Naučila jsem se oddělovat zrno od plev. Uvědomila jsem si, že kamarádka je ta, která vás podrží i ve chvílích, kdy jste v největších sračkách. Dodnes tyhle opravdové kámošky mám a díky jim jsem to tehdy taky přežila.

     

  • Vysvětlit dětem, proč táta nepřijde

    Autor: iStock

     

    Klukům byly dva roky a deset měsíců, takže nějaké to vysvětlování nebylo příliš zapotřebí. Ten desetiměsíční ještě neměl rozum, ten dvouletý už víc, ale zase ne tolik. Nejhorší bylo, když kluci povyrostli a čekali na tátu, ale on nepřišel. To bylo asi ze všeho nejtěžší. Ano, mně srdce zlomil, ale jsem velká holka, ovšem aby ho lámal synům? To bylo opravdu hodně náročné.

  • Snažit se, aby děti nepoznaly, že se trápím

    Autor: iStock

     

    Každá trampota má svůj konec a čas je nejlepší doktor. To vím moc dobře. Ale než vás tenhle doktor uzdraví, chvíli to trvá. I když jsem v jádru optimista a taky silná ženská, neubránila jsem se někdy slzám. Být sama je vážně obtížné, zvláště když jste si tuhle samotu sama nevybrala. Mojí snahou ale bylo, aby to na mně děti moc nepoznaly, takže jsem se usmívala, i když uvnitř jsem brečela jak želva.

     

    Na co se musíte připravit, když se rozvádíte? Podívejte se na VIDEO:

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku