Čtyři nejnesmyslnější představy čerstvých matek o Vánocích, které se nejspíš nevyplní!

Čtyři nejnesmyslnější představy čerstvých matek o Vánocích, které se nejspíš nevyplní!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
24. prosince  2019 
 06:00

Někdy je nejkrásnější období roku plné zvláštních úkolů a neodbytného stresu, záplavy zbytečných dárků i pocitů osamělosti. Ale i tak stojí za to. Pokud nebudete naivně věřit těmhle mýtům z říše snů! Obzvláště pokud vám nedávno přibyl domů nový člen rodiny.

Vánoční svátky jsou bezpochyby nádherným časem, zejména pro rodiče malých ratolestí, kteří dělají všechno pro to, aby svým nejmilovanějším připravili ty nejkouzelnější Vánoce, kdy se splní všechna přání. Jenže co si budeme povídat, všechno to nakupování, uklízení, vaření a pečení, k tomu ještě běžný každodenní provoz spojený s péčí o potomky a domácnost, to vše nám tohle nádherné období plné těšení a radosti poněkud komplikuje. Jistě, nic nepřekoná to, když sledujete rozzářené oči svých dětí, když poprvé uvidí rozsvícený ozdobený stromeček, když se dojímáte nad roztomilou nedočkavostí a horlivostí, zatímco rozbalují dárečky…

...
...
Autor: istock

Vánoce jsou, vedle času štěstí a lásky, rovněž velkou zatěžkávací zkouškou, a to zejména v případě, že jde o vaše první s miminkem. Novopečeným rodičům tak vedle shánění stromku, pečení cukroví a balení dárků přibývají na pomyslný seznam úkolů povinnosti „navíc“ – přebalování, vyvařování lahviček, co tři hodiny krmení, koupání a uspávání. Pokud se vás to letos také týká, pozor na přehnané nároky, netrvejte na zavedených pořádcích, leccos bude trochu jinak. Pozor na tato očekávání, povětšinou jde o velké omyly!

Příbuzní nám pomůžou!

Haha, nelžete sami sobě! Jistě, pokud trávíte svátky s širší rodinou, nejspíš se její členové budou nadšeně přetahovat o to, kdo si miminko pochová a pomazlí se s ním, najdete určitě i dobrovolníka, který vymění plenku (jednou). Příbuzní se ale budou chtít s vaším děťátkem potěšit, když bude odpočaté, usměvavé a dobře naložené. Jakmile se začne rozčilovat nebo intenzivně plakat (případně se s úlevou pokadí až na záda), rádi vám ho rychle předají zpět. Ale nezapomenou obvykle přidat nějaké „zaručené“ a dobře míněné rady, co byste měli, nebo naopak neměli dělat.

Konečně si popovídám s dospělými!

Těšíte se, že si konečně po delší době, kdy trávíte většinu dní žvatláním a šišláním na kojence, užijete konverzaci „na úrovni“ s dospěláky a promluvíte si i o jiných tématech, než jsou kojení, příkrmy a barva stolice? Nenechte se mýlit, čerstvě narozená miminka bývají tou nejzajímavější atrakcí, o které chtějí všichni mluvit. Takže se připravte na otázky všeho druhu. A když se hovor přece jen stočí jiným směrem, vy u toho pravděpodobně nebudete, jelikož budete zrovna někde v koutě jiné místnosti přebalovat, natírat zadeček krémem proti opruzeninám nebo kojit. Uslyšíte jen výbuchy smíchu. Frustrující! Zapojte tátu a požádejte o pomoc, klidě vás může v péči občas vystřídat.

Jsem máma kojence, nečekají ode mě plný servis

Domníváte se, že jako novopečenou maminku vás zbytek rodiny „ušetří“, nechá odpočinout a nebude vás příliš úkolovat? Tahle představa platí, ale jen do určité míry. Pravděpodobně od vás bude očekáváno, že se zapojíte do přípravy slavnostní večeře a pohoštění, obzvláště pokud jste si to nikdy nenechala ujít, zakládala jste si na tom, jaká jste výborná kuchařka a že všichni zbožňují vaši krůtí pečeni nebo bramborový salát. Počítejte s tím, že to, co jste pokaždé dělala, na vás nejspíš „bude čekat“ i tentokrát. Jednoduše proto, že jsou na to všichni zvyklí. Naznačte, že uvítáte trochu respektu a úlevu, každý by si měl uvědomit, že to, co vás těšilo v minulosti, vám letos žádné potěšení nepřináší, když máte permanentně v náručí podrážděné děťátko, které třeba trápí koliky. Taková situace vyžaduje hodně sebereflexe od každého. Jakmile totiž přijdou děti, je prostě potřeba utvořit si nové tradice se svou vlastní rodinou a některé zvyky pozměnit. Vytváříte v první řadě zážitky a vzpomínky pro své děti a nemusíte při tom vyhovět potřebám a očekáváním celého příbuzenstva.

Jsme přece tým!

Manžel nebo partner je také rodičem, takže by měl dokázat zvládnout péči o miminko stejně dobře jako vy, to je snad jasné, nebo ne? Pokud už máte doma starší ratolest, srdečně se teď nejspíš zasmějete. Ano, tátové mají jedinečnou schopnost poradit, pokud jde o péči o děti. Dokonce umí i přiložit ruku k dílu, když chtějí. Jenže v případě, kdy jde o plnou plínku nebo mixování zeleninky, nejsou většinou jaksi po ruce. A zaneprázdněni jsou něčím jiným, extra důležitým. Bude se možná cítit trochu rozhořčeně, přesto mu připomeňte jeho otcovské povinnosti, až si budete chtít vypít kávu s vlastní maminkou, tetičkami a sestřenicí. Je spravedlivé, abyste měla trochu klidu a času pro sebe i vy. Jen pamatujte, že „nenápadné“ signály na muže nefungují, musíte říct jasně a konkrétně, co chcete a potřebujete.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku