Císařský řez na přání. Zaplatila byste si ho, nebo ne?

Císařský řez na přání. Zaplatila byste si ho, nebo ne?
Studie mluví docela jasně: plánované císařské řezy nepřinášejí více komplikací než vaginální porod.
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
19. září  2015 
 06:05

Počet císařských řezů v českých porodnicích přibývá. Někde jich mají až čtyřicet procent, ačkoli ještě před dvaceti lety se mnoha odborníkům zdálo vysoké i číslo poloviční. A těžko se vzestup dá vysvětlit stoupajícím počtem porodních komplikací například v důsledku toho, že si děti pořizují ženy čím dál starší. Zase tolik jich není. Spíše to bude tak, že část porodníků raději provede císařský řez, aby se vyhnula i pouze potenciálním komplikacím, další část zřejmě bere v potaz přání žen, které chtějí porod císařem, ačkoli veřejně se o tom rozhodně nemluví. Zato se mluví o tom, že za takové porody by se mělo platit. 

Před několika dny jsem se ocitla na kontrole v porodnici. Překvapilo mě, když se mě personál mimo jiné zeptal, zda hodlám rodit přirozeně, nebo spíše císařským řezem. Nebyla to otázka spadlá úplně z nebe - moje minulé porody nebyly zrovna ukázkou toho, jak snadno a rychle přivést dítě na svět.

Ale přesto mě překvapila, protože v minulosti mi vždycky dali najevo, že jediný, kdo rozhoduje o tom, jakým způsobem se moje děti narodí, budou zdravotníci. 

Co vás čeká, když budete rodit císařem?

Co vás čeká, když budete rodit císařem?

Bojíte se porodu tak, že byste byla ochotná uvažovat o císařském řezu? Než k němu začnete přemlouvat svého porodníka, měla byste o tom něco vědět.…celý článek

Znamená to, že by čeští porodníci hodlali dělat ženám císařské řezy na přání? Tak to rozhodně není. Nebyl by to ani krok správným směrem, protože většina žen dokáže své dítě porodit přirozeně, zvláště pokud zažijí potřebný citlivý přístup. 

Na druhou stranu, stoupající počet císařských řezů ukazuje, že minimálně v některých porodnicích už se něco takového děje - vždyť za přijatelný se udává počet císařských řezů kolem 15 procent, což odpovídá míře komplikací, ale průměr už vystoupal ke dvaceti procentům a některé porodnice udávají dokonce čtyřicet procent porodů tímto způsobem. 

Pojišťovny: ať si ženy císařský řez zaplatí

...
...
Autor: Shutterstock.com
To se nelíbí zdravotním pojišťovnám. Pochopitelně porod císařským řezem, který vyžaduje mimo jiné přítomnost anesteziologa a zahrnuje pobyt rodičky na JIP a následnou rekonvalescenci, je mnohem dražší. 

Ukazuje se mimo jiné, že někdy rodí císařem i ženy, které mají z vaginálního porodu strach. Pokud jim to potvrdí například psychiatr, může to být dostatečnou indikací. 

Kolik stojí výbava pro miminko? Můžete ušetřit desetitisíce korun

Kolik stojí výbava pro miminko? Můžete ušetřit desetitisíce korun

Koupila byste mu cokoliv, ale je vám jasné, že vaše finance mají své limity. Kolik vás vlastně bude stát základní vybavení, než přijde dítě na svět?…celý článek

Logicky sílí hlasy po tom, aby si ženy v takovém případě, že si prosadí sekci na přání  - což přitom oficiálně není možné a vyžadovalo by to změnu legislativy  - platily operaci samy. Udává se přitom, že výdaje spojené s císařem stojí zdravotní pojišťovny kolem třiceti tisíc korun. 

Lékaři nejsou jednotní

...
...
Autor: Shutterstock
V názorech na to, zda císaře na přání ano, či ne, nejsou přitom lékaři tak úplně jednotní. V nedávné anketě odborníků, kterou přinesl časopis Medical Tribune, se například renomovaný jihlavský porodník Aleš Roztočil vyjádřil v tom smyslu, že by ženy tuto možnost mít měly. S tím, že pokud má žena dost informací a pro císaře se vědomě rozhodne, měl by to porodník respektovat. Protože pokud má žena své důvody proč nerodit vaginálně, stejně by takový porod nemusel probíhat hladce. 

Oproti tomu odborníci z přední porodnice u pražského Apolináře Zdeněk Hájek a Antonín Pařízek takovou možnost volby odmítají. A poukazují na to, že císařský řez je velkou břišní operací, u níž hrozí komplikace i dlouhé zotavování se. To je jistě pravda. 

Ale je třeba rozlišovat, zda jde o císařský řez akutní, nebo plánovaný. Protože zatímco v případě akutní operace se udává až šestkrát vyšší četnost komplikací, u plánované sekce je jejich množství srovnatelné s porodem vaginálním. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku