Přirozeně, nebo císařem? Co bylo lepší a co bych už nechtěla zažít?

  • Přirozeně, nebo císařem? Co bylo lepší a co bych už nechtěla zažít?
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    24. května  2016 
     12:00

    Dvě z mých dětí se narodily přirozeně, dvě císařským řezem. Takže mám celkem dost zkušeností na to, abych mohla srovnávat, jak se člověk cítí během porodu a po něm v závislosti na tom, jakým způsobem se dítě nakonec narodí. Tady je srovnání pro všechny, které zajímá, v čem se porody liší a jak vypadá třeba rekonvalescence. 

  • Plány vs. realita

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    První dvě děti se mi narodily přirozeně, druhé dvě kvůli zdravotním komplikacím na mé straně císařským řezem o měsíc dříve. Všechny jsou v pořádku, ale zážitky to rozhodně jsou velmi odlišné. K tomu snad jen jedno: nemá smysl se příliš upínat k tomu, jak přesně se porod vyvine, a pak si vyčítat, když se ne všechno povede podle představ. Ale je dobré se předem zajímat o to, jak by porod vypadat mohl, a vědět, jaké jsou možnosti, pokud jde třeba o kontakt s miminkem či o kojení po přirozeném porodu či právě po císaři. 

  • Před porodem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Na akutní císařský řez se v podstatě připravit nedá, ale pokud člověk ví, že půjde na plánovaný císařský řez, je to vlastně trochu zvláštní. Objednají vás podobně, jako by vás objednal třeba zubař na vytrhnutí osmičky. Některé porodnice přijímají matky už večer předem, někde se nastupuje až ten den ráno, součástí přípravy na "plánovaného císaře" jsou holení, klystýr a cévkování, dostanete také stahovací punčochy nebo vám omotají nohy obinadlem. Budete si připadat spíše jako před operací dejme tomu žlučníku, nějaká něžná očekávání spojená s porodem se konat nebudou. 

    Podobně předem se sice nastupuje také na vyvolávaný porod, ale tam je další průběh stejný jako u porodu, který začne doma – čeká se na kontrakce nebo odtok plodové vody a na to, jak porod bude pokračovat. To může trvat dvě, ale také dvacet hodin – více či méně velkých bolestí. Těch vás císařský řez zbaví, to je fakt. 

  • Uspat, či ne?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Před císařským řezem budete muset podepsat souhlas se všemi možnými výkony a po poradě s anesteziologem se budete muset rozhodnout pro epidurální nebo celkovou anestezii – tu první porodníci doporučují, ale někdy se provést nedá. Já sama jsem měla dvakrát celkovou narkózu a řekla bych, že lékaři použili pokaždé něco trochu jiného: po čtvrtém porodu jsem se z ní vzpamatovala mnohem dřív než po třetím, kdy mi ještě týden občas nenaskočila ta správná slova, když jsem chtěla něco říct. 

  • Teď vás píchnu a vy usnete

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    A jak vůbec vypadá samotné uspání? Teď naposledy to u Apolináře vypadalo takhle: po pobytu v přípravné místnosti, kde probíhaly věci jako debata s anesteziologem, klystýr, holení a sprcha, jsem v nemocniční noční košili s podlamujícími se koleny došla na sál. Tam jsem se musela svléknout do naha a sama si vylézt na operační stůl, zatímco mi na hlavu dali čepičku zabraňující tomu, aby všude byly mé vlasy. Kdosi se ujal cévkování, zatímco anestezioložka si připravovala své náčiní. Já jsem si přála, ať už se do toho dají, protože v poloze hlavou mírně dolů se mi špatně leželo a ještě hůře dýchalo. Nakonec přišel porodník, píchli mě do žíly a víc si nepamatuju. 

  • Máte dítě, ale seznámíte se později

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Zatímco u porodu císařským řezem s pomocí epiduralu může být na sále otec miminka, u porodu v plné narkóze to možné není. Upřímně řečeno, osobně jsem se na epidural ani necítila, představa, že mi někdo vyndává z břicha dítě, u toho se mnou komunikuje a muž se na to všechno dívá, mi úplně neseděla. Ale jsou páry, které si to pochvalují. Výhodou epiduralu rozhodně je fakt, že vám dítě mohou přiložit na břicho a k prsu hned po narození a nechat ho tam během šití. 

    My jsme – já s mužem – u obou císařských řezů děti viděli, až když byly na světě. S miminky se muž v obou případech seznámil dříve než já, podstupovala jsem šití na sále. Po porodu třetího dítěte jsem se na chvíli probrala při převozu na JIP a zeptala jsem se muže čekajícího na chodbě, zda je miminko hezké – chtěla jsem vědět, zda je zdravé, ale to jsem nějak nedokázala říci. Po čtvrtém porodu jsem se zeptala správně. 

  • JIP

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    V menších nemocnicích někdy matky po císaři na JIP ani nedávají, ve velkých vždycky a běžně na 24 hodin. Čili vás po císaři čeká dost dlouhé odloučení od vašeho miminka, což nemusíte nést nejlépe. Měli by vám ho alespoň nosit na kojení, ale o tom, kdy se tak stane, nebudete moci rozhodovat vy. Navíc se kojení, na které máte pár minut pod dohledem sestry, nemusí rozjet nejlépe. Nehledě na to, že po císaři se mléko většinou tvoří tak jako tak později než po porodu vaginálním. 

  • Dlouhé a ne moc příjemné hodiny

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Pokud budete na JIP nebo pooperačním pokoji, nebudete nejspíše mít šanci ukázat nové dítě ostatním členům rodiny, třeba starším sourozencům. Místo toho budete ležet na přístrojích sledujících váš tep a tlak a nebudete se kvůli tomu moci pořádně hnout. V pohybu vám budou bránit i bolestivá cévka a jizva probouzející se k životu. Do žíly vám bude kapat něco na bolest, ale s úlevou, kterou většina žen pociťuje po přirozeném porodu, se to nedá srovnat ani omylem. Mnohde vám navíc na JIP nedovolí ani mobil.

  • Druhý a další den

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Je tu další den, zdravotní sestry vás osvobodí od hadiček a jdou s vámi do sprchy a pak se konečně přesouváte na normální šestinedělí. Zatímco matky, které porodily přirozeně, až na výjimky běhají jako čamrdy, vás tam vezou na židli, protože těch několik desítek metrů, nedejbože chůzi po schodech, zatím nedáte. To je fakt. Máte co dělat, abyste se vůbec zvedla z postele a nevyčítala si moment, kdy jste si pomyslela, že porodit císařem je lepší, protože si odpustíte porodní bolesti. Navíc vám každý den píchnou injekci do břicha kvůli krevním sraženinám, celkem jich je až pět. 

    Pro srovnání – když porodíte přirozeně, jste ve většině případů unavená, ale jinak vám není nic. I když můžete mít malý nástřih, nebrání to v pohybu ani v tom, abyste se starala o miminko. Ze sálu můžete v klidu odejít po svých, stejně jako sprchu zvládnete bez zatínání zubů. Já loni po císaři málem nezvedla nohu na stupínek do sprchového koutu. 

  • Kdy budete fit?

    Autor: Shutterstock

    Rekonvalescence po císaři trvá rozhodně několik týdnů. Je to velká břišní operace – a přesně tak se budete cítit. Pokud mohu říci za sebe, nějaký čtvrtý den jsem se přestala pohybovat jako postřelená, ale jizvu jsem cítila ještě tak měsíc dva. Hojila se mi naštěstí dobře, ale ani to nemusí být pravidlo, vidět bude každopádně už navždycky. Taky jsem po posledním porodu ztratila k litru krve, což bylo znát, byla jsem celkem unavená, chybělo mi železo. 

  • Jaký to může mít vliv na dítě?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Pokud jde o vliv na dítě, skoro všechno mluví pro přirozený porod. Po něm je totiž spousta věcí snazších, například kojení se rozhodně rozbíhá lépe. Stejně jako je pro matku snazší s miminkem navazovat vztah. Nové výzkumy navíc ukazují – a další to potvrzují – že děti narozené císařem jsou více ohroženy například potížemi s imunitou. Ale samozřejmě pokud by měl přirozený porod dítě nějak ohrozit, je tento operativní lepší volbou, kterou nemá smysl si vyčítat jako nějaké osobní selhání. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku