Triky, kterými můžete vyvolat porod, když se dítěti nechce ven

  • Triky, kterými můžete vyvolat porod, když se dítěti nechce ven
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    19. října  2016 
     06:00

    Termín porodu minul a vás místo porodních bolestí trápí neustálé telefonáty a zprávy od příbuzných či kamarádů, jestli "už"? Chcete už mít porod za sebou, ačkoli podle porodníků je všechno v naprostém pořádku? Nebo chcete porodit, abyste se vyhnula vyvolávání porodu? Vyzkoušejte následující triky. 

  • Kde se vlastně ten termín vzal?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Termín porodu se vypočítává při první těhotenské kontrole, těhotenství trvá 40 týdnů, respektive 10 lunárních měsíců od poslední menstruace. Reálné stáří plodu je ale o dva týdny nižší, když se počítá s ovulací ideálně kolem poloviny cyklu (tedy 14. den). Jak je to tedy s údaji typu 39+6? Následující den je dnem D, tedy termínem porodu, tj. 40+0. Týden 39+1 až 39+6 je 40. týdnem gravidity. V termínu 40+1 jste jeden den po termínu porodu, od 42+0 přenášíte.

  • Kdy je dítě donošené?

    Porodnici zachvátil požár: Uhořelo nejméně 11 miminek
    Porodnici zachvátil požár: Uhořelo nejméně 11 miminek
    Autor: scom

    Do této fáze už by se těhotná žena neměla dostat, do té doby by měla porodit. Podmínkou je, že se skutečně jedná o jednoznačné přenášení plodu, tedy že ultrazvukové stáří se shoduje se stářím vypočteným podle poslední menstruace.

    O donošeném miminku se hovoří od ukončeného 38. týdne těhotenství, kdy plod váží kolem 3–3,5 kilogramu a měří asi 50 centimetrů. Už je připraveno na život mimo dělohu, ale o vstupu na svět rozhoduje samo. Začátek porodu je vázán na složité „uzrání“ hormonální osy hypotalamus – hypofýza (části mozku plodu) – nadledviny plodu – placenta – plodové obaly – sliznice děložní – děloha – čípek děložní.

  • Jaké hrozí komplikace?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jestliže neporodíte do termínu 42+0, zvyšuje se riziko komplikací u miminka. Placenta den po dni velmi rychle stárne a nezajišťuje už dostatečně svou funkci, tedy výživu a přívod kyslíku plodu v děloze. Proto bývá rodička přijata do porodnice, kde se obvykle vyvolá porod. O připravenosti porodních cest a zralosti děložního čípku včetně zdraví miminka rozhoduje lékař na základě pravidelného ultrazvukového a pohmatového vyšetření plus monitorování srdečních ozev plodu.

  • Co stojí za vyzkoušení?

    sex
    sex
    Autor: shutterstock

    Masáž bradavek. Ta patří k nejúčinnějším způsobům, jak vyvolat kontrakce. Maminka může pravidelně denně třít několik minut (asi 4) bradavky mezi palcem a ukazováčkem. V organismu se díky tomu vyplavuje hormon oxytocin, který vyvolává děložní stahy. Masírování může těhotná aplikovat od 39. týdne těhotenství, případně tímto způsobem zvyšovat sílu kontrakcí i v průběhu již rozběhlého porodu. S masáží může pomáhat i váš partner, o to to bude příjemnější.

    Pohlavní styk. Těsně před porodem patří k zaručeným „babským“ radám, jak vyvolat porod. Základ je reálný, mužské sperma obsahuje prostaglandiny také, ale je třeba nechat sperma uvnitř co nejdéle, a navíc obsah prostaglandinů je v semenu poměrně nízký. Nechráněný styk může vyvolat kontrakce možná i mechanickým kontaktem. Rozhodně se však před milostnými hrátkami o jejich vhodnosti poraďte s lékařem, ne vždy je tento způsob vyvolávání porodu doporučovaný.

    Sex po porodu: Máme dítě, ale nespíme spolu!

    Sex po porodu: Máme dítě, ale nespíme spolu!

    Jestli jste čerstvá maminka, pravděpodobně jste ospalá a unavená, takže sexuální touha může být dlouhodobě snížená nebo může chybět úplně. Čemu se…celý článek

    Fyzická námaha. Bývala známým vyvolavatelem kontrakcí odedávna. Ženy vytíraly, myly okna… Pokud prožíváte fyziologické těhotenství, určitě jste v jeho průběhu nejen běžně uklízela, ale chodila cvičit, na procházky, prostě jste se přiměřeně fyzicky zatěžovala. Cítíte se dobře? Zkuste uklidit. Opatrně však s artistickými cviky typu mytí oken a věšení záclon, může se vám točit hlava! Nezvedejte těžká břemena, zkrátka namáhejte se s mírou, přiměřeně svému stavu.

    Okořeňte si život. Připravte si kořeněný čaj, obvykle do dvou tří dnů vyvolá porodní stahy. Stačí jeden malý zázvor, polévková lžíce sporýše lékařského, 12 kusů hřebíčku, 1 kus skořicové kůry. Přísady se přelijí litrem vroucí vody a nechají 30 minut louhovat. Potom se nápoj přecedí, přelije do termosky a po doušcích ho můžete popíjet klidně po celý den.

    CO DALŠÍHO ZKUSIT a jak vám může pomoci lékař? Čtěte ZDE

/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku