Co všechno říká Apgar skóre o novorozenci?

  • Co všechno říká Apgar skóre o novorozenci?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    24. února  2017 
     06:00

    Tahle tajemná zkratka není nic jiného než mezinárodní bodovací systém, podle kterého lékaři orientačně po porodu posuzují stav dítěte. Podle porodníků je tenhle „boďák“ důležitou známkou, která ukazuje, jak se dítěti bude dařit v dalších dnech po narození. Co všechno tento systém zkoumá?

     

  • Co lékaři hodnotí v prvních minutách po porodu

    ...
    ...
    Autor: iStock

    V prvních minutách po narození dítěte hodnotí lékaři na miminku následující projevy:

    A: Adaptace kůže dítěte, kdy se hodnotí barva kůže a její schopnost adaptovat se na život mimo plodovou vodu, vykreslení cév atd.

    P: Pulz, respektive srdeční činnost dítěte, kdy lékaři změří počet srdečních stahů.

    G: Grimasy, kdy lékaři hodnotí reakci dítěte na podněty a podráždění, aby ověřili reflex dráždivosti.

    A: Aktivita svalů, kdy lékaři hodnotí napětí svalů.

    R: Respirace neboli dýchaní, kdy lékaři hodnotí schopnost dítěte dýchat.

    Těchto pět faktorů určí kondici dítěte a je důležitým ukazatelem pro pediatry a neonatology, kteří s miminkem přijdou do styku, a taky informují o tom, jak proběhl porod a jestli nedošlo k nějakým komplikacím.

     

  • Jak se skóre měří

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Stav dítěte se hodnotí v první, páté a desáté minutě po porodu, a to body od nuly do dvou (čím lepší stav novorozence, tím více bodů). 8 – 10 bodů znamená, že jde o zdravého novorozence, který nemá žádné poporodní potíže, 5 – 7 bodů značí, že miminko má určité potíže se začátkem dýchání a s přizpůsobením aw novým podmínkám, většinou jde ale o přechodné potíže, a méně než 5 bodů znamená, že dítě má problémy se základními životními funkcemi, které vyžadují neodkladnou lékařskou péči. Ideální je, když se vaše novorozené dítě pyšní výsledkem: 10-10-10, ale nemusíte se bát, někdy i nižší čísla nemusí nutně znamenat tragédii. Některým dětem trvá delší dobu, než se adaptují na nové prostředí.

  • Jak se dítě hodnotí konkrétně?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Srdeční tep: 2 body dítě získá, když má normální tep (to je 100 tepů za minutu), když je nižší, dostane 1 bod, pokud pulz chybí, získá 0 bodů.

    Dýchání: Když dítě pláče a normálně se nadechuje, dostane 2 body, když dýchá přerušovaně a tiše, pak 1 bod, pokud dýchání chybí – 0 bodů.

    Reflex dráždivosti: Když dítě při stimulaci pláče, reaguje na světlo, dostane 2 body, pokud jsou jeho reakce zpomalené, dostane 1 bod, bez reflexů 0 bodů.

    Svalová aktivita: Má-li novorozenec spontánní pohyby, dostane 2 body, má-li horší snahu o pohyb rukama a nohama, dostane 1 bod, pokud je bez pohybů 0 bodů.

    Barva pokožky: Pokud má dítě tělovou barvu a nohy i ruce zrůžovělé, získá 2 body, pokud má normální barvu s konečky prstů lehce nafialovělými, dostane 1 bod, pokud má barvu fialově šedou, dostává 0 bodů.

    Nižší Apgar skóre mívají děti nedonošené, předčasně narozené či děti, které se narodily z vysoce rizikového těhotenství, po císařském řezu nebo komplikovaném porodu.

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku