Strach z porodu: Je řešením psycholog, nebo císařský řez?

  • Strach z porodu: Je řešením psycholog, nebo císařský řez?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    2. června  2017 
     06:00

    Možná vás čeká první porod v životě, možná jste již zkušená rodička. Avšak obavy z porodu vás mohou přemoci v každém případě. Racionální i iracionální strachy, úzkost či jen tíseň z nejistoty, jak všechno proběhne, má snad každá nastávající maminka. Někomu pomohou předporodní kurzy, jiná se na nich ještě více zneklidní. Univerzální rada neexistuje. Jaká jsou proto doporučení psychologů?

  • Strach nás dělá obezřetnější

    Podívejte se na první setkání miminka s matkou:

    Ne náhodou se těhotenství nazývá jiným stavem. Podle psycholožky Kláry Rudolfové, která provozuje psychoterapeutickou ordinaci v Říčanech, je strach z porodu v mnoha ohledech užitečný, protože nás chrání, varuje nás a upozorňuje nás na okolnosti, situace, které si máme pohlídat či zařídit jinak.

    Proto přemýšlíme nad lékařskou péčí a vybíráme, kterou konkrétně porodnici zvolit, popř. kterého porodníka, proto zvažujeme, zda a koho u porodu chceme mít... Obecně se ale strachu jen tak lusknutím prstů zbavit nejde. Zeptejte se sama sebe, jaký je to strach. Strach z čeho? V čem se cítíte nepohodlně, nejistě? Pozorujte, jakou nejmenší svou potřebu máte / musíte zohlednit, zařídit, "uspokojit"? A možná je těch potřeb víc ... Podle toho pak zohledňujte přání ohledně služeb, přístupu a medikamentů před, během a po porodu.

  • Při rozhovorech s kamarádkami se nenechte zmanipulovat

    ...
    ...
    Autor: iStock

    „Každým rozhovorem o porodu připouštíte možnost, že se dozvíte také něco, co jste vlastně vědět nechtěla. Pokud potřebujete uklidnit, je dobré právě tohle kamarádce či mamince v počátku rozhovoru či v jeho průběhu dostatečně zřetelně sdělit. Pokud potřebujete mluvit o nějaké konkrétní starosti, tak ji konkrétně pojmenujte. Hlídejte, aby se rozhovor nestočil jinam (tam, kam už nechcete).

    Plné bolesti, síly i ženské krásy: Takové jsou fotografie z porodu

    Plné bolesti, síly i ženské krásy: Takové jsou fotografie z porodu

    Chtěli byste mít jedinečný zážitek, jakým je porod, zvěčněný na fotografiích? Ač se to ještě nedávno zdálo absurdní, je profese porodní fotografky…celý článek

    Pokud se stane, že se vám povídání vymkne z rukou, vždy můžete říci: Rozumím, tohle je pro tebe zajímavé, a proto se chceš se mnou o to podělit (vysvětlit mi to a podobně). Já se ale nyní potřebuju soustředit na sebe a dítě a to, o čem si nyní povídáme, se mi těžko poslouchá (není mi to příjemné, vyvolává to ve mně ještě větší starosti...). Změňte tedy téma na neutrální, popřípadě odejděte,“ radí Klára Rudolfová.

  • Je císařský řez z důvodu psychiky opravdu záchranným kruhem?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Mnoho nastávajících maminek bere císařský řez jako spásné řešení. A i když u nás dle zákona nelze provádět císařský řez na přání, jsou i možnosti, jak jeho „předepsání“ přece jen nekonec dosáhnout. Například na diskusních fórech si takto radí maminky, co mají říci u psychologa či psychiatra, aby jim byl oficiálně od lékaře doporučen císařský řez z důvodu psychických obtíží. Ovšem o jeho prospěchu nejsou přesvědčeni ani sami psychologičtí odborníci.

    Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

    Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

    Fotografka Ivette Ivens je velkou příznivkyní kojení, a to včetně kojení na veřejnosti, které část lidí odsuzuje. Ona se na takovou kritiku rozhodla…celý článek

    Například Rien Verdult, belgický psychoterapeut specializující se na prenatální psychologii, připomíná, že by ženy měly důvěřovat svým instinktům. A také hledat pro porod místo, kde mohou rodit podle svých představ, kde se budou cítit dobře. A můžou tam být s někým, kdo je podpoří a pomůže jim v případě komplikací. Takovým místem nutně nemusí být domov, jak si některé ženy myslí. Takovým místem může být i porodnice, kde bude ženě oporou manžel, matka, kamarádka nebo porodní asistentka. Ta může navíc ženu provázet celým těhotenstvím, odpovídat na všechny její otázky a pomoci jí zbavovat se strachu, který se může kdykoli objevit.

     

  • Ptejte se, i když se cítíte trapně

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Můžete mít do detailu teoreticky nastudováno, jak porod probíhá, a přesto se už při jeho začátku můžete cítit zaskočena. Nebo vás naopak přepadají vzpomínky na minulý porod, a máte tak pocit, že už vás nic nemůže překvapit. Jenže ani špatné zkušenosti či načtené příběhy z internetu nezajistí, že se vám v hlavě nevynoří nové a nové otázky a nejistoty. Nebojte se proto na všechno, co vás napadne, zeptat svého gynekologa, praktického lékaře nebo porodníka.

    Že si budete připadat nepatřičně, když se bude vyptávat na každou „maličkost“? A proč byste si vlastně měla takto připadat? Odborníci jsou tady od toho, aby vám vše vysvětlili. Já osobně si taky občas připadám hloupě, když se vyptávám na každou prkotinu, ale na druhé straně si říkám, že stejně jako je má práce shánět informace, jejich prací je dělat všechno ve prospěch mě a mého miminka, jenže ne vždy to znamená, že jejich názor se slučuje s tím mým. A proto bych jako máma měla být o všem důkladně informována, abych se mohla zodpovědně rozhodnout.

  • Co si vezmete z předporodního kurzu, je jen na vás

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Když jsem přemýšlela nad tím, zda navštívím předporodní kurz a jestli do něj budu chodit sama nebo s partnerem, mé okolí se jako vždy rozdělilo na dva tábory. „Do doby, než jsem nastoupila na první lekci předporodního kurzu, jsem porod vnímala jako přirozený a vcelku bezpečný proces. Porodní asistentka mě ale při popisování nejrůznějších černých scénářů, co vše se může stát během nebo po porodu, tak vyděsila, že jsem se porodu začala opravdu obávat,“ vyprávěla mi sestřenice. Naopak kamarádka si zase jeho návštěvu velmi pochvalovala: „Neměla jsem obavy z toho, že by se něco zvrtlo, ale z toho, že přijde bolest.

    Paradoxně jsem se víc bála zavádění kanylky, klystýru a šití po nástřihu než samotného porodu. Na kurzu mi ale vše velmi názorně vysvětlili, takže jsem věděla, do čeho jdu, co můžu očekávat a čím zmírnit bolest. Doma jsem se tak důkladně díky tomu mohla připravit a udělat si jasno i v porodním plánu. Cvičila jsem s aniballem a psychicky se nachystala plně důvěřovat personálu porodnice.“ Ať už tak máte obavy z čehokoliv, co se porodu týká, je důležité nevnímat informace černobíle. „Pokud rodíte poprvé, předporodní kurz vám poskytne informace a určitý nácvik, ale nepřinese zkušenost. Pokud je strach veliký, určitě vyhledejte psychologa nebo psychoterapeuta a o svém strachu mluvte. Je důležité, aby psycholog nebo psychoterapeut, kterého navštívíte, na vás působil dobře a dostavila se potřebná důvěra. Společně se domluvíte na postupu, co dál – a to právě tak, abyste byla před porodem v potřebném klidu,“ dodává na závěr psycholožka Rudolfová.

     

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    Narození dítěte patří k nejsilnějším životním okamžikům. Dokládají to i záběry z těchto momentů, které pořizují otcové miminek, porodní asistentky…celý článek

    Jak okamžitě utišit plačící dítě? Trik zkušeného pediatra, který funguje!

    Jak okamžitě utišit plačící dítě? Trik zkušeného pediatra, který funguje!

    Tipů a triků na utišení plačícího dítěte jste jistě vyzkoušela a vyslechla mnoho. Podívejte se na to, jak si s miminky poradí Robert Hamilton, americký…celý článek

     

     

/
Autor: Michaela Kaňoková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku