Proč nerezignovat na sex po porodu? Pět pádných důvodů!

Proč nerezignovat na sex po porodu? Pět pádných důvodů!
Partnerský sex posiluje vztah, pomůže obnovit vzájemné pouto a zlepšuje komunikaci.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
20. ledna  2018 
 06:00
Těhotenství a porod vás změní ve všech ohledech a vrátit se do původní „formy“ není jen tak. Nezapomínejte ale, že i když se z vás stala maminka a nová role vás naprosto pohltila, stále jste také partnerka a milenka! Proč je důležité nezanedbávat intimní život a znovu v sobě probudit vášnivou femme fatale?

Partnerský život se po příchodu potomka samozřejmě změní. Není tolik času ani energie, abyste se dokázala správně naladit na vášnivé chvilky a spontánní radovánky, tělo ještě bolí a vrací se do normálu jen hodně pomalu, hormony si s vámi dělají, co chtějí, ze všeho nejvíc se vám chce v posteli prostě spát, nikoli dovádět…A s milostným životem je často na dlouhou dobu (někdy dokonce definitivně) konec.

„Část žen reaguje na porod změnou v sexuálním prožívání a chování. A zatímco některým se sexualita ještě více probudí a dozraje, u jiných dojde k útlumu. Mnoho žen zažívá při porodu určitou formu zklamání nebo i traumatu, a to se pak podepisuje na psychice, prožívání těla i sexuality. Pak je nutné začít hledat řešení,“ říká lektorka v oblasti partnerských vztahů, vědomé sexuality a osobního rozvoje Denisa Palečková.

Předejdete hádkám

Každý dobře fungující vztah je postaven na fungující komunikaci. A podle psychologů je dokázáno, že když partneři žijí uspokojivým a pravidelným sexuálním životem, zlepší se zákonitě i ostatní oblasti jejich společného života. Díky sdílení silných prožitků se méně hádají, případné konflikty řeší s větším nadhledem a vynaloží mnohem více ochoty a energie ke vzájemnému pochopení, vycházejí si snadněji vstříc.

Objevíte nové polohy

Milování po porodu je pro vás jedinečnou příležitostí k experimentování. Během sexu můžete totiž některé věci prožívat a cítit odlišně, než jste byla zvyklá. Neberte to jako problém, ale šanci k tomu, vyzkoušet něco jiného. Hrajte si, mazlete se, buďte kreativní, spontánní, najděte nové polohy a techniky, zkrátka znovu se vzájemně objevujte. Ve finále to může vašemu partnerskému životu prospět a oživit vášeň.

Budete spolu mluvit

Naplňující intimní život je důležitým pojítkem ve vztahu. I když se s partnerem milujete sebevíc, pokud chybí sex, pro většinu vztahů to dříve či později znamená krizi a případně i konec. Nečekejte, až na „to“ zase začnete mít chuť a že „to“ samo přijde. Pokuste se společně najít způsob, jak znovu probudit touhu a ten správný apetit. Vysvětlete partnerovi své pocity, svěřte se s případnými obavami a domluvte se, jak to zařídit, abyste byli oba spokojeni.

Zabráníte odcizení

Nemáte na sebe dost času, nestíháte si sednout a v klidu popovídat nebo prostě jen tak být spolu? Vymyslete způsob, jak si být blíž. Sex přece není jen pohlavní styk. Je o souznění, blízkosti, dotycích, objetí, a hlavně sdílení citů s milovaným mužem. Pro muže je navíc sex i největším důkazem lásky. Když je odmítán, cítí se neuznaný a získá pocit, že ho jeho partnerka už nemiluje. Všechno chce svůj čas, takže nespěchejte, mazlete se, hlaďte. Nejdůležitější je pocit vzájemné blízkosti a maximální intimity.

Po porodu nespěchejte, do ničeho se nenuťte, hrajte si a objevujte.
Po porodu nespěchejte, do ničeho se nenuťte, hrajte si a objevujte.
Autor: iStock

Bude vás zbožňovat

Muž se prostřednictvím sexuality cítí napojen na svou ženu, a pokud je odmítán, chtě nechtě se cítí odstrčený. Poporodní hojení, nepřetržitá únava a nevyspání, hormonální bouře, kojení a k tomu ještě ne úplně splasklé těhotenské bříško, strie na bocích, zadek větší, než jste byla zvyklá a celulitida na stehnech…Cítíte se všelijak, ale rozhodně ne sexy a žádoucí? Skoncujte s takovými myšlenkami a odhoďte zábrany! Váš muž po vás touží a jste pro něj stále přitažlivá. Povoleného bříška ano neoholených nohou si rozhodně nevšimne, zato ocení vaši aktivitu, vstřícnost a náladu na trochu něhy i vášně. A navíc, pravděpodobně bude úplně vedle z vašeho výstavního nadupaného mateřského dekoltu!

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku