Ovulace: co všechno potřebujete vědět?

Ovulace: co všechno potřebujete vědět?
Během ovulace má uvolněné vajíčko pouze dvacet čtyři hodin na to, aby se potkalo se spermií a početí se zadařilo
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
21. srpna  2015 
 12:55

Ať už chcete otěhotnět, nebo se naopak snažíte početí zabránit, měla byste se zajímat o to, kdy u vás vlastně nastává ovulace - neboli uvolnění zralého vajíčka. Hodně vám v tom může pomoci webový ovulační kalendář, ale i tak se může stát, že váš ovulační cyklus bude v něčem atypický a vaše plodné dny nastanou jindy, než byste očekávala. 

Dva až sedm dnů? V takovém rozsahu se pohybují odhady toho, jak dlouho v ženském těle vydrží spermie živé a schopné oplodnit vajíčko. Odborníci se většinou shodnou na tom, že obvykle v plné kondici přežijí tři až pět dní. Naproti tomu zralé vajíčko, které se uvolí v rámci ovulace, žije pouhý jeden den.

Má tedy nejvýše dvacet čtyři hodin na to, aby se potkalo se spermií a došlo k jejich splynutí a následnému oplodnění vajíčka.

Ovulace u naprosté většiny žen nastává zhruba v polovině menstruačního cyklu. Ale přesnější je říkat, že vypukne zhruba dva týdny před tím, než se objeví pravidelné menstruační krvácení. Tohle je dobré si pamatovat třeba pro případ, že má žena kratší cyklus - pokud její menstruace nastane jednou za 23 dny, objevuje se ovulace zhruba dvanáct až čtrnáct dní před tím, tedy už někdy devátý den cyklu. 

Myomy a srůsty: Vy se ptáte, gynekolog odpovídá

Myomy a srůsty: Vy se ptáte, gynekolog odpovídá

Plánuje váš lékař porod císařským řezem a vy se bojíte srůstů na děloze? Nebo už se u vás objevily a vás teď děsí možnost neplodnosti? Na vaše dotazy…celý článek

Klasikou, jak zjistit den ovulace, je měření bazální teploty v ústech, pochvě nebo konečníku a to vždy ve stejnou dobu po probuzení. Vyžaduje to však přesnost v měření i zápiscích, aby bylo možné vysledovat vzestup teploty, kerý je pro ovulaci typický. Zvýšená teplota (oproti stavu předtím, nikoli zvýšená teplota z medicínského hlediska) pak vydrží ž do začátku menstruačního krvácení.

Ovulaci lze také zjistit pomocí sledování hlenu děložního čípku. Některé ženy ji na sobě umí vypozorovat samy, například podle tlaku ve vaječníku. Přidává se také vyšší chuť na sex. 

Hormonální antikoncepce, neplodnost a celulitida: Mýty a fakta

Hormonální antikoncepce, neplodnost a celulitida: Mýty a fakta

Dalo by se v zásadě říct, že přes některá negativa je moderní hormonální antikoncepce nejúčinnější prostředek proti nechtěnému těhotenství. Abychom…celý článek

Jednou z alternativních metod ochrany je i tzv. symptotermální, kdy si žena měří teplotu ve své vagíně a podle toho určuje, v jaké fázi cyklu se nachází.
Jednou z alternativních metod ochrany je i tzv. symptotermální, kdy si žena měří teplotu ve své vagíně a podle toho určuje, v jaké fázi cyklu se nachází.
Autor: Shutterstock.com
Chcete si spočítat, na které dny vašeho menstruačního cyklu připadá ovulace? Využijte náš ovulační kalendář, který vám ukáže plodné a neplodné dny.

Případně si můžete koupit ovulační test - ten stanovuje hladinu LH (luteinizačního) hormonu v těle a  tím pádem i vhodnou dobu k oplodnění vajíčka. Použití je jednoduché, stačí ranní moč. Ovulační test se používá stejně snadno jako test těhotenský.

Někdy je však lepší obrátit se na odborníky "Zkoušela jsem to, kdy mám ovulaci, zjistit několika způsoby, ale nakonec mi pomohl až lékař, který jednak sledoval stav folikulů, z nicž se vajíčka uvolňují, pomocí ultrazvuku, a zároveň nechal změčit hladinu hormonu z krve," vysvětluje Lucie, které k početí pomohla až právě takto pregnantně určená ovulace.

Luteinizační hormon vzniká v podvěsku mozkovém a právě on spouští ovulaci, tedy uvolnění zralého vajíčka z vaječníku. Mezi poruchy ovulace patří oligoovulace (nepravidelná ovulace v delších rozestupech) a anovulace, tedy vymizení ovulace kvůli přechodu a podobně. Výkyvy se mohou objevit i v pravidelné ovulaci, například pokud žena prožívá nějaký stres. 

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku