Co rozhodně neříkejte ženě, která podstupuje umělé oplodnění?

Co rozhodně neříkejte ženě, která podstupuje umělé oplodnění?
Dávejte si velký pozor, co říkáte ženě, které se nedaří otěhotnět
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
10. května  2018 
 06:00

Otěhotněla jste přirozenou cestou? To máte veliké štěstí. Mnoho žen v touze po dítěti podstoupí umělé oplodnění. Jedna z žen, která se pro IVF rozhodla, popsala, jak moc je to bolestivá zkušenost. Hlavně po psychické stránce. A přátelé a rodina by proto měli být hodně pozorní na to, co ji říkají a na co se ptají. 

"V loňském roce jsem vydržela IVF, říkám vydržela, protože slovo "podstoupit" přesně nevystihuje, co všechno tento proces obnášel," píše na webu Popsugar.com Melissa Willets. 

Podle jejího názoru je to opravdu bolestivá a emocionálně vyčerpávající zkušenost. Žena, která podstupuje IVF, o sobě pochybuje a často není tak silná, jak to vypadá. Její tělo zažívá hormonální bouři a ona často pláče. Proto by si rodina a přátelé měli uvědomit, co této ženě říkají. Melissa radí neříkat tyto fráze: 

1. "To vyjde, uvidíš!" A jak to víte? Nic není stoprocentní. Doposud to nefungovalo, tak co když nevyjde ani tohle. 

2. Nevyprávějte příběhy jiných žen, které podstoupily IVF, a jak jim to vyšlo nebo nevyšlo. Každá situace je jiná. 

3. "Otěhotněla jsem úplnou náhodou!" Tohle nechce slyšet někdo, kdo se o početí zoufale pokouší už několik let. Opravdu to bolí...

4. "Pokud to má vyjít, tak to vyjde! Pokud ne..." Jako pardon, ale pokud do sebe cpete hormony, tak opravdu chcete, aby to vyšlo!

5. "Slyšela jsem, že IVF způsobuje rakovinu!" Opravdu, tohle mi někdo řekl! Taky jsem nechápala!

6. "Chtěla jsem také podstoupit umělé oplodnění, ale pak jsem zjistila, že jsem těhotná!" Prosím, ušetřete mě! Snažím se nežárlit, ale nejde to. A ještě ty hormony...

7. "Co když to nevyjde?" Taky mě to napadlo, ale opravdu nevím, co udělám, když se mi nepodaří otěhotnět. Nejspíš to zlomí mé srdce!

8. "Aspoň, že už máte jedno dítě!" Sekundární neplodnost je také bolestivá. A pokud už máte jedno dítě, neznamená to, že vás nemůže ranit, že se vám nedaří znovu otěhotnět. Může, protože nebudete mít velikou rodinu, o které jste vždy snila. 

9. Vím, že je to prakticky nemožné, ale zkuste se vyvarovat radostných novinek o narození dítěte na sociálních sítích. "Je opravdu těžké vidět tyhle příspěvky. Plakala jsem pokaždé," svěřuje se Melissa. "Ne snad, že bych jim nepřála dítě, ale proto, že mě se tak nedaří..."

10. "Neumím si představit, čím vším musíš projít!" Vím. Cítím to tak stejně.

Kdy mají páry začít řešit problémy s početím? 

11. Neříkejte nic, co by mohlo ženu procházející IVF rozladit. Opravdu dostává vysoké dávky hormonů a je velmi snadné ji dostat na dno.

12. "Mám o tebe opravdu velkou starost!" Někteří lidé nechtěli, abych celý proces umělého oplodnění podstoupila. Chápu, že jsou znepokojení, ale co potřebuji, je podpora!

13. Neustálé otázky, jestli už se zadařilo. A třeba ve chvíli, kdy jste počůrala těhotenský test. Až bude chtít žena oznámit výsledek, tak to udělá, tak se, prosím, pořád neptejte. 

14. "Gratuluji!" Tohle je nebezpečné. Ještě není k čemu... opatrně s gratulacemi, když ještě není vyhráno. 

Sdílej na facebooku
Autor: kog

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku