Nespavost a další trable v těhotenství, které vás zaskočí

  • Nespavost a další trable v těhotenství, které vás zaskočí
    Těhotenství, jako nejkrásnější období v životě ženy? Jak se to vezme!
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    1. září  2015 
     06:00

    Kdo se rozhodne pro početí dítěte, většinou tuší, že těhotenství je tak trochu dřina. Nejsou mu neznámé ranní nevolnosti ani fakt, že jiný stav často provází únava větší než kdy jindy. Ale na druhou stranu – neříká snad leckdo, že jde o nejkrásnější období v životě ženy? Raději tomu moc nevěřte, pak totiž můžete být jen příjemně překvapená. 

  • Nevolnost ano, ale celé těhotenství?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Ranní nevolnosti k prvnímu trimestru patří, ačkoli se najdou i šťastlivkyně, kterým se vyhnou úplně. Ale bohužel je i nemálo žen, kterým je špatně nejen ráno, ale i večer, případně se jich těhotenské nevolnosti drží (skoro) celé těhotenství. Přitom se s tím vcelku nedá nic dělat – někteří lékaři sice tvrdí, že za to může mimo jiné skladba jídelníčku, ale těhotné ženy s nimi nesouhlasí. 

    "Nemohla jsem jíst nic kromě kousků suchých rohlíků zapíjených ledovou colou," vzpomíná jedna z nich s tím, že nevolnosti ustoupily asi v šestém měsíci, aby se v osmém znovu přihlásily. Skutečným viníkem podle všeho budou těhotenské hormony. 

  • Pálení žáhy jako po posvícenském obědě

    Pálení žáhy
    Pálení žáhy
    Autor: Shutterstock.com

    K nepříjemným vedlejším efektům gravidity patří také pálení žáhy – většinou se vysvětluje tím, že rostoucí dítě tlačí na matčin žaludek. Ale bohužel, někdy se tahle protivná záležitost objeví mnohem dříve, než je dítě tak velké, aby to vůbec dokázalo. 

  • Únava, únava, únava

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Vždycky se můžeme utěšovat vyhlídkou na druhý trimestr, který by podle všelijakých příruček pro budoucí matky měl být doslova energií natřískaný. Budiž. Ale pořád nám zbývá první a třetí. 

    Zatímco ke konci těhotenství se ženy sotva vlečou kvůli tomu, že jak dítě rostlo, váha šla nahoru, a navíc je ledacos pobolívá, na jeho začátku sice není nic patrné, ale uvnitř těla se odehrává hormonální bouře.

    Výsledek? Některé ženy by nejraději od rána do večera spaly (pokud jim zrovna není špatně od žaludku). A to vše v době, kdy například v zaměstnání ještě o svém těhotenství moc říkat nechtějí. 

    "Na únavu jsem byla připravená, ale ne na to, že budu usínat v tramvaji. Přivlekla jsem se v pět z práce, přidala se zimnice, já si vzala tlustou peřinu a šla spát," vzpomíná Pražanka Linda. 

  • V říši, kde vládne těhotenská nespavost

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Věřte tomu, že ani těhotenská nespavost není žádné terno. Většinou se objevuje – a ani ne u každé těhotné – až na konci těhotenství, ale tenhle jackpot lze vyhrát už na začátku a užívat si ho celých devět měsíců. 

    Představte si to asi takhle: v deset večer jste unavená, a tak jdete spát. O půlnoci únavou šílíte, ale stále nespíte, ačkoli se vám hlavou nehoní už vůbec nic. Nespíte ani ve dvě, kdy si po několika hodinách převalování připadáte čilá a uvažujete o tom, že snad vstanete a půjdete něco dělat. Ve tři konečně odpadnete. V pět ráno začnou zpívat ptáci, zvonit manželův budík nebo tak něco. Druhý den se ploužíte jako zombie, nicméně večer zase nezaberete. 

  • Váha pod kontrolou? Jak kdy

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Samozřejmě že víte, že v těhotenství byste neměla jíst za dva. Ale pravda je, že vaše tělo dost často rozhodne za vás. Například vám může být pořád tak špatně z hladu, že prostě jíst budete muset. 

    Nebo budete jíst přiměřeně a zdravě, nicméně vaše tělo z toho nějakou záhadou dokáže uložit dvojnásobek.

     

     

     

     

  • Otoky aneb když vám zbudou jen trekové sandály

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Jedna moje známá vzpomíná na léto těsně předtím, než se jí narodil syn, jako na dobu, kdy by si na ní módní policie skutečně smlsla. "Postupně jsem musela vyřazovat boty, které jsem prostě neobula, až mi nezbylo nic jiného než trekové sandály, které jsem nosila i do města k něžným květovaným šatům," líčí. 

    Těhotenské otoky mohou být příznakem potíží, například hrozící preeklampsie, ale v horkém počasí se mohou objevit prakticky u každé gravidní ženy, stačí, když déle stojí nebo sedí. 

  • Každou chvíli vás něco bolí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Víte, že porod bude bolet, ale během předcházejících devíti měsíců se ukáže, že nejen ten. Protože vás bude bolet každou chvíli něco – hlava, děložní vazy, záda, kolena, kotníky. Časem to svému gynekologovi přestanete říkat, stejně vám řekne jen to, abyste se nedivila, když jste těhotná. Takže časem už se vážně nedivíte. 

  • Nikdy nevíte, co vás rozpláče

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Taky vás, známou cyničku, začaly v těhotenství dojímat i reklamy s koťaty? A nejen to! Bohužel, těhotenská plačtivost je přivrácenou stranou těhotenské náladovosti – radši svého partnera předem varujte, že z vás občas bude hysterická fúrie, aby si to nebral zase tak moc osobně. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku