Co se s námi děje od 1. do 10. lunárního měsíce těhotenství?

  • Co se s námi děje od 1. do 10. lunárního měsíce těhotenství?
    Přečtěte si, co se bude dít ve vašem těle během deseti měsíců lunárního těhotenství
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    10. srpna  2015 
     11:00

    Těhotenství. Zázrak, který trvá 280 dní. Vypadá to neuvěřitelně. Na počátku je jedno vajíčko a milióny spermií. Jen jedna jediná ale po dlouhé a komplikované cestě pronikne až do vajíčka. Jakmile do něj vnikne, obal vajíčka se uzavře pro všechny další, pomalejší spermie. Vyvolená splyne s vajíčkem a vytvoří jedinou buňku. Trvá ale ještě zhruba čtyřicet týdnů, než se z ní stane kompletní miminko. Podívejte se, jak vypadá vývo plodu měsíc po měsíci. 

  • 1. měsíc - od poslední menstruace do 4. týdne

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com


    * Matka
    Na budoucí mamince nejsou vidět žádné změny. Může jí vynechat menstruace, občas se cítí na omdlení, může zvracet. Má zvětšená prsa. K některým vůním nebo chutím má odpor, naopak, po jiných touží.

    * Plod
    Oplodněné vajíčko »doputuje« do dělohy. Tam se začne zahnízďovat v měkké děložní výstelce. Trvá asi 8-9 dní, než se tam dostatečně »uvelebí«. Na konci prvního měsíce měří zárodek jen pár milimetrů a je zřejmý základ hlavičky a končetin.

  • 2. měsíc - 5. až 8. týden

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    * Matka
    Nic zásadního se neděje. Zvětšená prsa jsou citlivá, běžné je časté rudnutí obličeje a pocení. Častý pocit únavy je normální. Ručička na váze se může posunout o kilo nahoru.

    * Plod
    Od chvíle, kdy se vajíčko zahnízdí v děloze, začíná rychlý vývoj všech orgánů. V 6. týdnu je embryo velké asi jako jádro z jablka. Nejprve vzniká srdce, mozek a páteř. Vyvíjejí se končetiny. V 7. týdnu už embryo povyroste na velikost bobulky hroznového vína. Už má v jednoduché formě utvořené plíce, střevo, játra, ledviny a vnitřní pohlavní orgány. Začíná se utvářet obličej. V 8. týdnu je plod velký asi jako jahoda. V obličeji už je možné rozeznat nos, ústa, a plod má dokonce i jazyk.

  • 3. měsíc - 9. až 12. týden

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    * Matka
    Postava se ještě příliš nemění. Únava i ranní nevolnosti by měly ustupovat. Hormonální změny jsou důvodem jak přecitlivělosti, tak i optimismu. Váhový přírůstek se pohybuje mezi 1-3 kilogramy.

    * Plod
    Miminko roste přímo raketovou rychlostí. Na konci 12. týdne už má 9 centimetrů a váží asi 30 gramů. Oči má přikryté víčky, ruce zakončené malými prstíky. Vyvíjejí se mu svaly, dokáže se mračit, špulit rty a otevírá a zavírá ústa. Dokonce už umí i močit.

  • 4. měsíc - 13. až 16. týden

    Tuto sezónu má chřipka mnohem pomalejší nástup, než jsme zvyklí, proto nemusí být na první pohled rozpoznatelná.
    Tuto sezónu má chřipka mnohem pomalejší nástup, než jsme zvyklí, proto nemusí být na první pohled rozpoznatelná.
    Autor: Profimedia.cz

    * Matka
    Těhotenství začíná být vidět. Bříško roste, prsa se viditelně zvětšují. Váha se pohne nahoru zhruba o další kilo. Mohou se objevit pigmentové změny. Ztmavnou prsní bradavky i jejich okolí, středem bříška se někdy táhne tmavý pruh.

    * Plod
    V 16. týdnu je miminko velké asi 16 centimetrů a váží zhruba 120 gramů. Čím dál více připomíná malinkého človíčka. Má řasy i obočí, hrudníček se zvedá a klesá, srdíčko bije asi dvakrát rychleji než srdce matky. Miminko si někdy saje paleček. Je možné rozeznat, jestli je to chlapeček nebo holčička.

  • 5. měsíc - 17. až 20. týden

    ...
    ...
    Autor: ...

    * Matka
    S tím, jak roste bříško, zmenšuje se pas. Z prsou může vytékat průhledná vodnatá tekutina, které se říká kolostrum. Některé maminky doslova září. Mají nádhernou pleť i vlasy. Nepříjemné změny ale často postihují dásně. Mají sklon ke krvácení a zuby se více kazí. Maminky přiberou zhruba půl kila týdně.

    * Plod
    Ke konci 5. měsíce už miminko měří 25 centimetrů a váží asi 340 gramů. Svaly jsou čím dál tím silnější a miminko velmi aktivní. Maminka už může ucítit jeho první pohyby. Na hlavičce se objevují vlásky, prstíky mají nehty. Vyvíjí se chrup.

  • 6. měsíc - 21. až 24. týden

    ...
    ...
    Autor: ...

    * Matka
    Tento měsíc bývá z celého těhotenství nejhezčí. Zažívání je v pořádku, maminka se cítí výborně, bříško už je pořádně vidět. Mohou se ale objevit drobné křeče v nohou, otoky kotníků a zácpa. Váha se pohne směrem nahoru asi o dvě kila.

    * Plod
    Koncem 6. měsíce už miminko měří 30 centimetrů a váží asi 600 gramů. Nabírá podkožní tuk, roste do délky. Vyvíjejí se vnitřní orgány. Maminka jeho pohyby cítí jako jemné chvění. Dítě někdy kašle a škytá.

  • 7. měsíc - 25. až 28. týden

    ...
    ...
    Autor: ...

    * Matka
    S tím, jak bříško roste a ručička na váze ukazuje zase o dvě kila víc, se maminky cítí tlusté a neohrabané. Na bříšku se začínají objevovat strie. K trávicím problémům se přidává pálení žáhy a přetrvávají křeče v nohou.

    * Plod
    Miminko povyrostlo zhruba o pět centimetrů. Měří teď, od hlavičky po patičky, asi 35 centimetrů a váží asi 1200 gramů. Mozek mu roste a je čím dál tím složitější. Dokáže už cítit bolest. Když se otáčí v bříšku je možné nahmatat patičku nebo zadeček.

  • 8. měsíc - 29. až 32. týden

    ...
    ...
    Autor: ...

    * Matka
    Váhový přírůstek maminky se začíná zpomalovat. Přibírá už jen asi 1,5 kilogramu. Do této chvíle by měla přibrat asi 10 kilo. Bříško se stále zvětšuje a jak miminko roste, tlačí na vnitřní orgány matky. Ta proto cítí časté nucení k močení nebo dýchavičnost. Občas na ni padne únava. S tím, jak dítě v noci kope, může mít i problémy se spánkem.

    * Plod
    Miminko měří už 40 centimetrů a váží okolo 1600 gramů. Dokáže rozeznat světlo a tmu. Tím, jak roste, mu v děloze zbývá čím dál, tím méně místa. Vypadá už tak, jak bude vypadat po narození. Má světle růžovou pokožku. Už jsou vidět vlásky a droboučké nehtíky na rukou a nohou.

  • 9. měsíc - 33. až 36. týden

    ...
    ...
    Autor: ...

    * Matka
    Během toho měsíce už maminka přibere jen něco přes kilo, nebo nepřibírá vůbec. S tím jak se tělo připravuje na porod, děloha klesá a ustupují potíže s pálením žáhy a dušností. Děloha ale stále tlačí na močový měchýř a obvyklé je i špatné spaní. Zhoršují se otoky okolo kotníků.

    * Plod
    Miminko začíná být zralé pro samostatný život. Měří asi 45 centimetrů a váží více než 2500 gramů. Vlásky už jsou několik centimetrů dlouhé, nehtíčky sahají až ke špičkám prstů. Miminko kope tak intenzívně, že maminku mohou bolet žebra a část hrudního koše.

  • 10. měsíc - 36. až 40. týden

    Miminko (Ilustrační foto)
    Miminko (Ilustrační foto)
    Autor: Profimedia.cz

    * Matka
    Do téhle chvíle přibrala maminka asi 10 -12 kilo. Cítí se nešikovná, neohrabaná a netrpělivě očekává porod. Prsa jsou připravená vyrábět mlezivo.

    * Plod
    Miminko měří okolo 50 centimetrů a váží 3000-3500 gramů. Kůži má napjatou a růžovou, na zádech má jemné chmýří. Může být pokryto bělavou mazlavou hmotou - mázkem. Ve střevech se mu hromadí tmavá hmota, tzv. smolka. Tu pak ze svých střev vyměšuje až po narození. Jsou vyvinuty ušní i nosní chrupavky, nehty na ručičkách přesahují špičky prstů.

/
Autor: Radka Růžičková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku