Kojení: Co když máte potíže s bradavkami?

Kojení: Co když máte potíže s bradavkami?
Kojení je pro dítě zdravé a důležité, ochránit ho může před řadou nemocí.
Foto: profimedia.cz
Sdílej na facebooku
12. října  2015 
 05:59

Všechna miminka se rodí se sacími reflexy, správnému sání z prsu se ale musí učit. Také maminka – zvláště prvorodička – potřebuje nějaký čas, aby se naučila, jak správně kojit, a seznámila se s chováním svého dítěte.

Většina obtíží spojených s kojením nesouvisí s aktuálním fyzickým zdravím ženy, ale pramení spíše z nedostatku správných informací o kojení a z absence praktických zkušeností. V neposlední řadě hraje roli také psychický stres, který často dolehne po porodu. Nicméně může se stát, že i zkušená matka, která bez problémů odkojila již několik dětí, bude najednou se svým dalším novorozencem bezradná. Každému miminku vyhovuje něco jiného, mění se prostředí i okolnosti, a maminka se tak při kojení může setkat s novým zlozvykem.

Obtíže s bradavkami

Jedním z nejčastějších problémů, především u prvorodiček a v prvních dnech kojení, jsou obtíže s bradavkami. Na vině může být poranění, které vzniká nejčastěji špatnou technikou při kojení či špatnou polohou dítěte. Dále můžou být příčinou nešetrné používání odsávačky, těsná podprsenka, která ohýbá bradavku zvětšenou při kojení, infikované nebo nehojící se trhlinky (ragády) na bradavce vzniklé nesprávným či dlouhým sáním dítěte nebo cucáním bradavky.

Jaká je pomoc? Naučit se správnou polohu kojení a střídat prsy, nenechávat dítě usínat u prsu (po nakrmení nabídnout dítěti k cucání svůj prst), nosit prodyšnou bavlněnou podprsenku bez švů, bradavku po kojení osušit a ošetřit.

Vlhká bradavka

Nezapomeňte po kojení nechat bradavku oschnout pár minut na vzduchu, nosit savé bavlněné podprsenky a vložky do nich bez neprodyšných igelitových membrán. Po osušení bradavku lehce potřete mastí Bepanthen (dítěti mast nevadí).

Jestliže chcete mít krásná prsa i ve vyšším věku, musíte posilovat jejich svalstvo.
Jestliže chcete mít krásná prsa i ve vyšším věku, musíte posilovat jejich svalstvo.
Autor: Shutterstock.com

Vpáčená nebo plochá bradavka

Některé ženy trápí takzvaná vpáčená nebo plochá bradavka, kdy se tlakem dásní dítěte bradavka vtahuje dovnitř dvorce (nejčastěji u prvního dítěte, při kojení dalších dětí se problém zmírňuje). Jak na ni? Zkuste časté střídání prsů a časté kojení ihned po porodu, ještě než se prsa nalijí, aby se dítě včas naučilo správně uchopit atypickou bradavku. Musí totiž široce otevírat ústa, aby dásněmi stisklo dvorec až za vpáčenou bradavkou. Před kojením je vhodné mnout bradavku prsty nebo ji lehce pofoukat, aby se vztyčila, a odstříkat trochu mléka, aby se změkčil dvorec a celý prs. Provádět několikrát denně speciální cvičení, případně nosit formovač bradavky. Zhruba po 2 týdnech účinného kojení se tkáň bradavky povytáhne. Pokud ne, v krajním případě lze přechodnou dobu kojit s kloboučkem, sání přes klobouček může také bradavku povytáhnout. Pozor: klobouček brání správné stimulaci dvorce a to má za následek sníženou tvorbu mléka. Dítě skrz klobouček nemá sílu stisknout mléčné vývody, výsledkem může být až zánět prsu. Ideální je použít klobouček jen prvních pár minut kojení.

 

 

Kojení
Kojení
Autor: Shutterstock.com

Zanořená bradavka

Tato bradavka vystoupí nad povrch dvorce, když dítě pije, ale zanoří se, jakmile sát přestane. Tím zůstává bradavka a její okolí vlhké, tedy náchylné k infekci. Pomoc: formovač se nedoporučuje, obvykle je druhý prs s lepší bradavkou a matka by měla vědět, že lze dítě uživit i jen z 1 prsu.

Blednoucí bradavka

Dítě tiskne bradavku velmi silně při každém polknutí, až tak, že může bránit odtoku mléka, a dítě zůstává nenakojeno. Je porušen krevní oběh v bradavce (kontrakce cév). Bolest může trvat i hodinu po kojení a citlivost bradavky je abnormální (vadí i tlak oděvu). Pomoc: mléko odstříkat a dítě částečně nakrmit alternativně (lžičkou, inj. stříkačkou). Po ukojení hladu zkusit kojence přiložit k prsu a palcem nebo jiným prstem mu pevně stisknout dolní dáseň, aby se protitlakem snížil tlak čelistí na bradavku. Aby prst neklouzal, je dobré ho obalit gázou. Starší kojenci většinou z „kousacího“ reflexu vyrostou.

Sdílej na facebooku
Autor: Klára Kaiserová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku