Co nechce slyšet žádná těhotná? Vyvarujte se těchto dotazů a připomínek!

Co nechce slyšet žádná těhotná? Vyvarujte se těchto dotazů a připomínek!
Ty máš břicho! Nebudou to dvojčata? Na tuhle poznámku raději zapomeňte.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
16. března  2018 
 12:58

Nastávající maminka a její rostoucí bříško jsou středem pozornosti kdekoli, kde se objeví. A (bohužel) jen málokdo odolá, aby na jejich adresu nepronesl něco naprosto nevhodného, ačkoli to vůbec nemusí myslet ve zlém. Některé věty by prostě měly být tabu.

Těhotná žena má dost práce sama se sebou, musí se vyrovnávat se zásadní životní změnou, hormonální bouří, fyzickými i psychickými změnami. Moc jí tedy nepřidá, když ji každý z okolí zahrnuje dobře míněnými radami a vlastními zážitky, kolegyně v práci mají každodenní potřebu sdělovat své postřehy nebo sousedi, které potkává jen při venčení psa, zcela samozřejmě pokládají příliš zvědavé či intimní otázky. Kdy je lepší držet jazyk za zuby a které věty si raději odpustit?

Ty jo, ty máš břicho, to budou dvojčata?

Právě tuto větu jsem poslouchala zhruba od sedmého měsíce těhotenství v podstatě každý den. Ano, dost jsem přibrala, navíc trpěla na velké otoky a břicho mi rostlo doslova před očima, i tak si ale myslím, že dotazy podobného ražení by si měl každý dvakrát rozmyslet. Já jsem se jim jen smála, ale dokážu si představit, že nejednu citlivější a psychicky rozkolísanou nastávající maminku, kterou její zvětšující se tělo znervózňuje a trápí, dokáže tak absurdní poznámka dohnat k zoufalství i slzám. Takže komentáře ohledně velikosti břicha jsou zapovězené!

A budeš kojit, šátkovat, látkovat, očkovat?

A kdo to má vědět? Žádná těhotná, zejména pokud čeká své první miminko, zpravidla vůbec netuší, do čeho jde. Není možné se předem připravit na realitu. Kojení nezávisí tak úplně jen na toužebném přání, nošení dětí v šátku není zdaleka pro každého, látkové plenky jsou sice „in“ a „trendy“, neznamená to ale, že do jejich používání můžeme někoho nutit. Stejně tak je nesmyslné šmahem odsoudit ženu, která nemá v plánu (ať už z jakéhokoli důvodu) kojit své dítko do nástupu do mateřské školy nebo odmítá nechat své několikaměsíční dcerce nastřelit náušničky. Do takto osobních věcí zkrátka nikomu nic není!

Bude to holka, viď?

Ještě vybroušenější varianta zní: „Jejda, ty jsi nějak oteklá, začalo se ti dělat akné, co?" Případně: "Vypadáš, jako bys týden nespala… To asi čekáš holčičku!“ Na základě prastarého rčení, že holčičky berou maminkám krásu, má spousta lidí okamžitě naprosto jasno. A většinou se nerozpakují vyslovit to pěkně nahlas. Tuhle informaci opravdu nikdo nepotřebuje slyšet. Navíc jde skutečně o pověru. Nikdy neupozorňujte nahlas na jakékoli nedokonalosti, raději budoucí pyšnou maminku povzbuďte, jak jí to sluší (i kdyby to v tu chvíli nebyla tak úplně pravda).

To bys teď asi neměla!

Všichni mají najednou zcela jasno v tom, co všechno by těhotná neměla dělat – pít kafe, ponocovat, cvičit, příliš pracovat, věšet prádlo, chodit do bazénu, jíst hamburgery, uzeniny a plísňové sýry, nosit boty na podpatku, dopřávat si zmrzlinu před spaním… Výčet je téměř nekonečný. A většinou následuje doporučení, co by naopak dělat měla a bez čeho se ona sama ani miminko určitě neobejdou. Rada maminkám – klidným hlasem a s úsměvem vysvětlete samozvaným rádcům a všímavému okolí, že jste pod dohledem lékaře a dostatečně poučena o své životosprávě i zdravotním stavu.

...
...
Autor: iStock

Dost jsi přibrala. Nebo jsi snad těhotná?

Zejména v prvních měsících, kdy žena o svém těhotenství ještě většinou nikde moc nemluví, zároveň se jí ale již začíná měnit postava, může otéct nebo rychle nabrat pár kilo, se jistojistě všude najde pár dobráků, kteří budou mít potřebu tuto změnu okomentovat. A když je někdo zvědavý, a ještě k tomu se nerozpakuje být netaktní, perly typu „ty jsi těhotná, nebo jen tlustá?“ nebývají žádnou výjimkou. Raději si ukousněte jazyk!

Tak s tímhle máš už konec!

Škodolibá lež jako věž! Z podobných poznámek jako těhotná žena snadno získáte pocit, že váš život právě definitivně skončil. S čím vším máte podle „zkušenějších“ chytrolínů navždy utrum? Například s vyspáváním do deseti dopoledne, cestováním, sedánky u vína s kamarádkami, romantickými večeřemi s partnerem v oblíbené italské restauraci, víkendovými hudebními festivaly, návštěvami divadel, pravidelnými lekcemi pilates nebo jógy, manželským sexem, lenošením na gauči s kávičkou a knížkou a tak dále a tak dále. Stop! Doba se naštěstí mění a možnosti jsou obrovské. Do kavárny se může i s kočárkem, ve fitcentrech fungují chůvičky a dětské herny s dozorem a existují také hlídací rozmazlující babičky. S dítětem život skutečně nekončí, jen se změní a hlavně neuvěřitelně obohatí!

No jo, ty máš ty hormony…

Jistě, jiný stav má pro své označení neoddiskutovatelný důvod. Hormony si s tělem i hlavou nastávající maminky dělají, co chtějí, emoce lítají nahoru a dolů, takže pokud je občas přecitlivělá, úzkostlivá, lítostivá, nebo naopak hádavá a lehce hysterická, má pro své chování jistou omluvu. Určitě to ale neznamená, že jí to musíte připomínat nebo musíte pronášet na její adresu nevhodné, soucitné či jedovaté komentáře.

Po porodu se tři roky nevyspíš

Když můj manžel rozeslal do světa zprávu o narození našeho syna, kromě milionu tradičních gratulací přišla jedna velmi originální reakce od jeho kamaráda, táty dvou už odrostlejších dětí: „Odteď už se nikdy nevyspíš.“ Každý samozřejmě ví, že s kojencem toho rodiče většinou moc nenaspí. Jsou ale výjimky, které potvrzují pravidlo. Má kamarádka porodila dvojčata, která od tří měsíců vzorně spinkala od osmi večer do sedmi ráno, náš syn se dožadoval krmení dvakrát za noc a ráno jsme se společně budili kolem deváté. Takže vyhrožovat už tak vystresované těhulce, že ji nevyhnutelně čeká (kromě několikaměsíčního tloustnutí a vyhlídky na bolestivý porod) ještě pár bezesných let, je jen projevem drzé arogance.

Už bych to znovu nechtěla ani za nic!

Zděšený komentář, kterým těhotnou atakují kamarádky nebo kolegyně, které již doma potomky mají a neváhají se podělit o své hrůzostrašné zážitky z porodu, postěžovat si, na co všechno v těhotenství trpěly, jak ztloustly a už se jim nikdy nepodařilo zbavit se celulitidy ani velkého zadku, jak vstávaly dva roky ve čtyři ráno s permanentně řvoucím děťátkem. Radostně vylíčí, jak strašně bolí ze začátku kojení a rozkousané bradavky… Každá taková dobračka by si měla předem vzpomenout, jak prožívala tyto chvíle před narozením miminka ona sama, jak byla citlivá, a sebekriticky si přiznat, že o podobné informace by nejspíše také nestála.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku