Dětem starších otců hrozí zdravotní potíže, prozradila studie!

Dětem starších otců hrozí zdravotní potíže, prozradila studie!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
10. listopadu  2018 
 06:00
Muži by si měli pořizovat potomky co nejdříve! Podle nejnovějšího výzkumu totiž mohou děti otců, kterým je více než pětatřicet let, trpět nejrůznějšími zdravotními potížemi a vývojovými vadami.

Lékaři často upozorňují ženy, které dávají přednost kariéře před rozením dětí, aby se založením rodiny zbytečně neotálely, a zdůrazňují, jak důležité je nepropásnout ideální čas. Nové vědecké poznatky ale ukazují, že podobně by měli smýšlet také muži.

Ano, nejen ženy mají svůj plodný věk, biologické hodiny neúprosně tikají i mužům, i když si to často odmítají přiznat. Geny se ale nedají ošálit. Aktuální studie amerických vědců ze Stanfordské univerzity přinesla vedle jiného i zjištění, že věk otce může dokonce během těhotenství ovlivňovat zdravotní stav nastávající maminky, konkrétně může přispívat ke vzniku těhotenské cukrovky.

Mohou pomaleji růst

Čím tedy mohou “postarší” tatínci své ratolesti ohrozit? Mezi nejčastější potíže, které se v rámci studie podařilo odhalit, patří nízká porodní hmotnost, potíže s dechem bezprostředně po narození, některé vrozené vývojové vady a problémy s růstem. „Při hodnocení rizik spojených s donošením dítěte a porodem máme tendenci sledovat pouze faktory vyskytující se u matky, ukazuje se ale, že mít zdravé dítě je týmová hra a věk otce ke zdravotnímu stavu potomka výrazně přispívá,” uvádí profesor urologie Michael Eisenberg. 

Dříve se mezi dvěma porody doporučoval alespoň rok a půl, dnes rok
Dříve se mezi dvěma porody doporučoval alespoň rok a půl, dnes rok
Autor: istock.cz

Předčasný porod a potíže s dechem

Údaje, které vědci (na studii spolupracovali porodníci, gynekologové, pediatři a biochemici) získali sledováním více než 40 milionů novorozenců, ukázaly, že děti narozené mužům v „pokročilejším otcovském věku“, tedy nad 35 let, měly prokazatelně vyšší riziko, že se u nich po porodu objeví stavy dušnosti, potíže s plícemi, nebo dokonce epileptické záchvaty a křeče. Bylo zjištěno, že potomci mužů, kteří jsou starší 45 let, se častěji rodí předčasně (mají až o 14 % vyšší pravděpodobnost předčasného porodu) a muži nad 50 let věku mají podle výsledků studie až o 28 % vyšší pravděpodobnost, že jejich potomek bude potřebovat bezprostředně po narození intenzivní lékařskou péči.

„I přes tato čísla určitě není na místě panikařit, výsledky nejsou důvodem k tomu, drasticky měnit své životní plány, protože rizika jsou stále relativně nízká. Přirovnal bych to k loterii. Pokud si koupíte dva losy místo jednoho, vaše šance na výhru se zdvojnásobí, takže se zvýší o 100 %. Ale je to jen relativní nárůst, protože obecně vzato je vaše šance na výhru a pravděpodobnost, že peníze skutečně získáte, velmi malá. Ano, je to velmi extrémní přirovnání, ale stejný koncept lze aplikovat i v otázce potenciálních rizik pro dítě,“ říká profesor Michael Eisenberg.

Můžou spermie za cukrovku?

Počet mužů, kteří si pořizují potomky ve stále pokročilejším věku, trvale narůstá. V současné době se podle profesora Eisenberga v celosvětovém měřítku zhruba 10 % dětí narodí otcům starším čtyřiceti let, zatímco před čtyřiceti lety to byla jen 4 %. Proto je podle něj velmi důležité uvědomit si to a mít na zřeteli potenciální zdravotní důsledky, které s sebou přináší odkládání rodičovství na později.

Stejně jako se u žen s postupujícím věkem zhoršuje kvalita vajíček, dochází k poklesu plodnosti i u pánů tvorstva. Od 35. narozenin se totiž podle nových poznatků nejen výrazně snižuje počet spermií, ale každý rok (s tím, jak muž stárne) se v jejich DNA objeví v průměru dvě nové genetické mutace, které zvyšují riziko vývojových vad a zdravotních komplikací pro budoucího potomka. Velmi zajímavé a zároveň překvapivé je rovněž zjištění, že u partnerek mužů, kteří jsou starší než 45 let, došlo častěji ke vzniku gestačního diabetu (prokázala se až o 28 % vyšší pravděpodobnost vzniku onemocnění) ve srovnání se ženami, které očekávají potomka s partnerem ve věku mezi 25 a 34 lety.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku