Kvůli změnám klimatu se rodí méně chlapců, říká nová studie!

Kvůli změnám klimatu se rodí méně chlapců, říká nová studie!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
31. ledna  2019 
 06:00

Nejrůznější zprávy o negativních klimatických změnách a zhoršování životního prostředí se na nás valí ze všech stran a v médiích se v podstatě každý den můžete dozvědět nepřeberné množství informací o tom, jak zasahují do našich životů. Věděli jste ale, že podle vědců mohou ovlivňovat také to, jestli se vám narodí kluk, nebo holka?

Aktuální studie, kterou realizoval vědecký tým z M & K Health Institute v japonském městě Hyogo, hovoří jasně – jedním z dosud jen málo známých důsledků měnících se klimatických jevů je, že se rodí méně chlapců.

Jak k tomuto překvapivému závěru vědci došli? Analyzovali roční a měsíční průměrné teplotní rozdíly v letech 1968 až 2012 v Japonsku a v souvislosti s tím přišli na to, že postupná změna klimatu a s ní související globální oteplování můžou ovlivňovat počet novorozených chlapců v poměru k celkovému počtu narozených dětí. Ačkoli vedoucí studie Dr. Misao Fukuda nemá k dispozici žádný jednoznačný důkaz pro toto tvrzení, jeho výzkum potvrzuje, že ve spojitosti s tím, jak kolísá a postupně se zvyšuje teplota na zeměkouli, porodnost dětí mužského pohlaví stále více klesá.

Spící děti jsou prostě neodolatelně roztomilé
Spící děti jsou prostě neodolatelně roztomilé
Autor: istock.cz

Křehké mužské spermie

Doktor Fukuda vysvětlil, že „jemné změny v poměrech obou pohlaví mohou souviset s tím, do jaké míry jsou zranitelné buňky s chromozomem Y při prvních fázích vývoje embrya v děloze matky“. Japonská studie není prvním počinem Dr. Fukudy týkajícím se vlivů životního prostředí na pohlaví narozeného dítěte. Také studie z loňského roku zkoumá, jaké dopady mají stresové environmentální vlivy (např. zemětřesení, povodně, jaderná katastrofa) na to, zda těhotná maminka porodí chlapce, nebo dívku. Výzkumníci zjistili, že počet narozených dětí mužského pohlaví se snížil až o 14 % oproti předchozímu roku, kdy došlo ke zmiňované stresové události – přírodní katastrofě.

Ray Catalan, někdejší profesor na Kalifornské univerzitě v Berkeley, přišel již před více než sto lety se zjištěním, že průměrná teplota v určitém zemském pásmu má vliv nejen na pohlaví narozených dětí, ale také na celkovou míru přežití novorozenců. Jeho dlouhodobé průzkumy ukázaly, že více miminek mužského pohlaví se dříve rodilo (na rozdíl od dnešních statistik) v oblastech s teplejším počasím.

Větší horko, méně kluků?

Profesor došel k jednoznačnému závěru, že okolní teplota ovlivňuje složení lidské populace a určuje také, která embrya přežijí úspěšně gestační období. Předpověděl, že pokud se začnou klimatické podmínky poměrně rychle měnit, bude to mít nepředvídatelný vliv na lidskou evoluci. Což se nyní potvrzuje. I když samozřejmě zdaleka ne všichni odborníci souhlasí s tím, že by globální změny klimatu nějak významně ovlivňovaly fakt, kolik chlapců přijde na svět. Například Steven Orzack, prezident Výzkumného ústavu Fresh Pond v americkém státě Massachusetts, je přesvědčen, že pro takové tvrzení neexistuje dostatek přesvědčivých důkazů. Přesto ale uznává, že stále více zemí zaznamenává v celkové porodnosti větší rozdíly mezi počty novorozenců mužského a ženského pohlaví. Není si ale jistý, zda jde o přímý důsledek globálního oteplování a klimatických změn.

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku