Adéla Elbel: Děti neřeší, že se vezmou pán s paní nebo pán s pánem

Adéla Elbel
Foto: Adéla Elbel/Facebook
Sdílej na facebooku
27. září  2017 
 14:00

Když Adéla Elbel před několika lety dotáhla k vydání knížku Princ & princ, bylo z toho trochu pozdvižení. Protože spousta lidí si myslela, že s dětmi by se o homosexualitě určitě mluvit nemělo.



Teď Adéla Elbel přichystala k vydání pokračování knihy nazvané Král & král & rodina. Novomanželé se v něm vydávají na svatební cestu do pralesa, odkud si v kufru přivezou překvapení – malou holčičku, kterou adoptují. Adéla se ovšem nevěnuje jen knihám, ale stále častěji vystupuje jako moderátorka a stand-up komička. 

Když jsme na webu a Facebooku psali o tom, že chystá pokračování knihy Princ & princ, překvapilo mě množství odsuzujících drsných reakcí. Objevují se i pod kampaní na portálu Hithit, kde se vybírají peníze na vydání téhle knihy. 

Musíte je zažívat taky. Kde se to v lidech bere?

Ano, negativní reakce zaznamenáváme neustále, nicméně vnímám velké zmírnění komentářů. Při vydávání knihy Princ a princ jsem byla neustále stavěna na šibenici, vyhrožovalo se mi smrtí a velmi sprostě nadávalo. To už se neděje. Kde se to v lidech bere? Je to strach a ze strachu se rodí horší věci než jen pár nenávistných komentářů. Mě osobně se takové komentáře vůbec nedotýkají.

Podívejte se na video představující chystanou knihu:

Co říkáte na názor, že je zbytečné dětem tohle téma předestírat, dokud na něj případně samy v životě nenarazí, a že každopádně je v předškolním věku brzy?

Ten názor mi připadá zpátečnický. Pro mě je homosexualita naprosto normální, a proto chci, aby ji tak vnímaly i mé děti. Na dvanáctileté dceři, které jsem knihu Princ a princ před lety koupila, vidím, že to má pozitivní dopad. Dcera je velmi tolerantní bytost s otevřenými názory.

Jak vstřícní jsou k podobným tématům čeští nakladatelé?

Upřímně, nevím. Společnost mi připadá otevřenější, nicméně možná je to tím, že lidé, kteří jsou proti, raději mlčí. Je rozdíl mezi tím, něco "jen" podpořit, a tím, hlasitě se k tomu přihlásit. Nakladatelství Meander a Větrné mlýny jsou malá progresivní vydavatelství, která se nebojí udělat tento velký krok, ale také je nesvazuje množství lidí v rozhodovacích pozicích, jako je to ve velkých vydavatelstvích.

Co vás samotnou oslovilo právě na této tematice? Chtěla jste vydat zajímavou knížku, knížku, která tady chyběla, nebo i tak trochu provokovat? A navázat tak vlastně i na hudební tvorbu vašeho uskupení Čokovoko?

Nejde mi primárně o provokaci, to by bylo laciné. Jde mi o to, pomoci prostředky, které mám, bořit hranice tabu. Chci žít ve společnosti, kde si lidé nemyslí, že homosexualita je nemoc, že jsou homosexuálové méněcenní a že nedokážou vychovat děti stejně dobře jako heterosexuálové. Naopak myslím, že velmi často jsou pro výchovu vhodnější než leckterý heterosexuální pár.

Chystáte nějaké nové písně, či dokonce album? Nebo se poslední dobou věnujete spíš moderování stand-up comedy?

Nejde stihnout všechno, takže se aktuálně nejvíc věnuji moderování, stand-upu a překladu krásné literatury.

Vzít se může jak pán s paní, tak pán s pánem

Jak tohle téma podáváte svým dětem? O jakých dalších tématech by se rodiče měli s dětmi bavit otevřeně?

Se starší dcerou (12) jsme téma probíraly, ale nijak zásadně. Děti se nejlépe učí na příkladech. Vidí tolerantní rodiče, kteří mají své zásady a názory, a z těch pak čerpají. Mladší dcera (2,5) je ještě ve věku, kdy je pro ni nové vše. Když jí řeknu, že se může vzít jak pán s paní, tak pán s pánem, přijme tu informaci jako fakt a dál nic neřeší. Proto si myslím, že je důležité s tématem seznámit již děti předškolního věku.

Chystáte překlad nějaké další dětské knihy, která tu podle vás chybí?

Zatím jsem na žádnou takovou nenarazila, ale já moc nehledám, nechávám věci přicházet samy.

Pokračování pohádkové knihy Princ & princ vypadá dobře. Všichni, kdo chtějí k vydání přispět a získat za to případně nějakou odměnu, mohou učinit TADY právě teď – do konce kampaně chybí ještě zhruba týden. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku