Nejlepší knihy pro děti a mládež: Pět desítek tipů, které vás budou bavit

Nejlepší knihy dětem
Foto: Nejlepší knihy dětem
Sdílej na facebooku
26. října  2017 
 06:00

Chcete dětem pořídit nějakou knihu jen tak nebo už třeba pod stromeček? A váháte, jakou vybrat, protože nabídka je skutečně obrovská? Tady máte pomůcku v podobě výběru Nejlepší knihy dětem, který vám představí 52  českých knížek pro děti od batolat po teenagery, které vyšly v období od září 2016 do září 2017. 

Komise pro dětskou knihu SČKN a Česká sekce IBBY již popáté vydávají přehled nazvaný Nejlepší knihy dětem. Je o tom, co v posledních měsících vzniklo na poli české knihy pro děti a mládež. Můžete ho brát jako doporučení kvalitní literatury pro rodinné čtení těm nejmenším i tipy na poutavá knižní dobrodružství pro starší děti. Nechybějí ani uvedení věku, pro jak staré děti se knihy hodí. 

GALERIE: Nejlepší české knihy pro děti za uplynulý rok

Petr Sís • Robinson (7+)
Petr Sís • Robinson (7+)
Autor: nejlepsiknihydetem.cz
Co zaujalo nás? Jde třeba o dvě novinky, jejichž autorem je vynikající výtvarník Petr Sís: Komodo pro děti od pěti let a Robinson pro sedmileté a starší čtenáře. Knihy přinášejí mnohem více, než slibuje pouhý název, nás vždycky baví autorovy dokonalé ilustrace a podmanivý děj, v němž se mísí fantazie se vzpomínkami na dětství i ozvěnami reálného světa tam venku. Obě knihy vydal Labyrint

Petr Nikl • Jinotaje opic (8+)
Petr Nikl • Jinotaje opic (8+)
Autor: nejlepsiknihydetem.cz
Mají vaše děti fantazii? Pak by je mohly nadchnout Jinotaje opic jiného originálního výtvarníka, kterým je Petr Nikl. Autor v knize nakladatelství Meander nečekaným způsobem spojil atlas těchto zvířat s abecedou, kdy opice celkem patnácti druhů představují různá písmena, která autor v knize rovnou používá k vytváření krátkých textů. 

Jejich přečtení můžete vzít jako výzvu! Komu by se luštění nezdařilo, ať nalistuje obsah publikace. Další verše pak zařazené druhy poeticky upřesňují, a tím charakterizují kupříkladu outloně jávského („outloň nosí v jasné noci na srsti jed Jávu v srdci“) nebo makaka červenolícího („sněžný makak v lázni sní krápník vousů vyzvání“). Jinotaje opic jsou navíc krásným knihařským dílem. 

Mapy světa i příběhy z Bible

Tereza Říčanová • Obrazy světa (8+)
Tereza Říčanová • Obrazy světa (8+)
Autor: nejlepsiknihydetem.cz
Mají vaše děti fantazii, milují dobrodružství a cestování? Rozhodně doporučujeme originální dílo z produkce nakladatelství Baobab, kterým jsou Obrazy světa od známé autorky Terezy Říčanové. Zaujmou už formátem, v papírovém obalu najdete celkem čtrnáct originálních autorských map existujících i vysněných světů, které doplňuje paperbackový průvodce. 

K jejím hutně pojatým výjevům se můžete opakovaně vracet, můžete v nich bádat a pozorovat, dumat nekonečně dlouho a občas také listovat v samostatné knížce shrnující kulturní a literární souvislosti. Uplatní se v ní různé druhy paměti, bájných představ i vědeckých objevů.

Podobně nás v redakci nadchl i soubor malých knížek z nakladatelství Meander. Jde o knihy z edice MANAMANA, kterou dává dohromady Ivana Pecháčková. V podobě připomínající kdysi vyhledávané Pohádkové lístečky s adaptacemi folkloru všech kontinentů, teď však vypravené v pevné vazbě a se špičkovými ilustracemi se dětem i rodičům představují první knížky edice – konkrétně svazečky 1, 3, 9, 10, 14 a 18 plánovaného cyklu.

Ivana Pecháčková • Edice Manamana (6+)
Ivana Pecháčková • Edice Manamana (6+)
Autor: nejlepsiknihydetem.cz
Smyslem řady, která v názvu upomíná na pokrm Izraelitů na útěku z Egypta (mana), je zpřístupnit židovsko-křesťanské základy evropské civilizace dětem éry kulturní globalizace. Jaké příběhy zatím vyšly? Stvoření světa – O potopě světa – Přechod Rudým mořem – Desatero přikázání – David a Goliáš – Jonáš a velryba. Každou knihu ilustrovala jiná výtvarnice. 

Marcela Konárková • Byl jednou jeden domeček (3+)
Marcela Konárková • Byl jednou jeden domeček (3+)
Autor: nejlepsiknihydetem.cz
Ve výběru jsou i knihy pro nejmenší děti, například okouzlující publikace Byl jednou jeden domeček, jejíž autorkou je Marcela Konárková a kterou vydalo studio POP-PAP

Pozoruhodně podnětné leporelo z recyklovaného kartonu posiluje žádoucí tvořivost našich nejmenších. Poeticky se opírá o znění často citovaného lidového říkadla Byl jednou jeden domeček, které děti často dobře znají. Kouzlo publikace tkví ve zpracování materiálu i v uplatnění výtvarného nápadu: na každé straně je k mání vyřezaná ilustrace, jež poslouží k dobarvení stolu, květiny, ryby – podle toho, jak text říkanky pokračuje. Součástí čtvercové knížky poskytující významný hmatový zážitek se stalo i desatero šablon různých „vykreslovánek“ – předloh k dalším aktivitám začínajících malířů.

Do letošního katalogu Nejlepší knihy dětem spoluautoři zahrnuli kritikou i čtenáři oceňované tituly – najdeme mezi nimi například laureáty výročních cen v oblasti literatury pro děti a mládež Zlatá stuha a Magnesia Litera.

Tereza Vostradovská • Hravouka (4+)
Tereza Vostradovská • Hravouka (4+)
Autor: nejlepsiknihydetem.cz
Jde třeba o knihu pro děti od 6 let Překlep a Škraloup, kterou napsali Tomáš Končinský a Barbora Klárová a kterou vydalo nakladatelství Albatros, nebo o publikaci nakladatelství Běžíliška nazvanou Hravouka oceněnou za text i ilustrace. Je určena pro děti od čtyř let, ale zabavíte s ní i batole, je nabitá informacemi a je krásná.

Navíc k ní můžete dětem dopřát i povedenou hru na mobil či tablet, více informací najdete na www.hravouka.cz. Hrdinkou knihy je malá myška, text sestává hlavně z monologů a průpovídek, jimiž badatelka komentuje svá pozorování a nenápadně ponouká k nápodobě též čtenáře. Ti se tak stávají bezprostředními svědky zrodu neobvyklé příručky, jejíž ilustrace respektují naučný cíl. Nicméně najde se v nich prostor i pro komiks a humor.

 Hravouka: kniha i hra pro předškoláky:

Autoři se v soupisu nejlepších knížek vždy snažili vybírat díla – dle svých slov – v mnoha ohledech nadprůměrná, výrazově i jazykově sebevědomá. Je zřejmé, že přístup ke kvalitní domácí literatuře pro děti a mládež je – možná více než kdy dřív – zásadní pro formování čtenářských schopností a budoucích individualit. Nový katalog Nejlepší knihy dětem uživatelům tuto navigaci usnadní.

Autory výběru Nejlepší knihy dětem jsou literární kritička Jana Čeňková přednášející na FSV UK, literární kritik, editor a překladatel pohádek Petr Matoušek a Milena Šubrtová, která problematiku literatury pro děti a mládež vyučuje na Masarykově univerzitě. Katalog se distribuuje do knihkupectví a díky spolupráci se Svazem knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) nově i do knihoven po celé České republice.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku