Už jste byli na zámku ve Žďáru? Tam prostě děti musíte vzít!

Moštování jablek, střelba z posedu, tahání klád koňmi i chytání pstruhů
Foto: Muzeum Ždár nad Sázavou
Sdílej na facebooku
26. října  2017 
 06:00

Když mi už několikátý známý říkal, že nejlepší muzeum, jaké v Česku s dětmi viděli, je ve Žďáru nad Sázavou, zaujalo mě to. Protože tam by ho člověk nečekal. A ono skutečně stojí za to. Vedle samotné expozice se zde pořádá i spousta příležitostných akcí, jako je třeba Den venkova tuhle sobotu 28. října. Chytejte pstruhy, střílejte z posedu, obdivujte sumce albína a užijte si zabijačku na zámku ve Žďáru nad Sázavou. 

 „Den venkova přinese mnoho zajímavého. Pojízdná pila přemění klády v prkna. Ta následně použijeme na stavbu posedů. Návštěvníci si vyzkouší střílení z posedu, v areálu bude tažný kůň, který předvede, jak ho využíváme v lese. Návštěvníci se dozvědí, jak chovat drobná zvířata, některá mohou i pohladit. Koho zajímá myslivost a les, jistě se mu budou líbit trofeje ulovené v honitbě Kinských. A kdo neví, jak vypadají různé druhy ryb, na Dni venkova je uvidí, a to i sumce albína," slibuje Lucie Herberová, marketingová ředitelka zámku ve Žďáru nad Sázavou.

Předvedou se i lovecká plemena psůzájemci se s odborníky projdou okolo rybníka a dozvědí se vše o lese a rybnících. Pro hladové se nabízejí zvěřinové a rybí speciality nebo zabijačka. Den venkova se koná od 9 do 17 hodin. 

Děti vyrobí ptačí budky, na strom jim pomohou stromolezci

Den venkova nabídne také jarmark, folklor a další aktivity pro dospělé i děti. „Nudit se nikdo nebude. Díky stromolezcům se zájemci dostanou na strom, bude se štípat dříví, jezdit na bryčce i samotném koni, a kdo by rád vypnul mysl, může nám pomoci hrabat listí. Pro děti máme přichystáno plno dílniček, budou třeba vyrábět ptačí budky,“ dodává Herberová.

Areál zámku ve Žďáru patří ke světovým unikátům. Chod původního cisterciáckého kláštera, dnešního zámku, totiž funguje dodnes na stejných principech, a to už od 13. století. "Stále tu je v chodu hospodářství, v areálu najdete školu, církevní stránkou je bazilika,“ říká majitel zámku Constantin Kinský.

Součástí areálu je i perfektní muzeum moderní generace. Není to jen muzeum, je to klíč k pochopení celého areálu bývalého kláštera a dnešního zámku ve Žďáru nad Sázavou. Po návštěvě máte v ruce všechny indicie ke své cestě! Přízemí expozice je věnované cisterciáckému řádu a temnému středověku, první patro vám umožní pohled do krásného a barevného světa baroka. Vše je přitom perfektně srozumitelné a zábavné pro děti od pěti šesti let výše. 

VIDEO: Takhle vypadá muzeum nové generace ve Žďáru nad Sázavou:

Celý příběh se začal psát již v polovině 13. století, kdy mniši cisterciáci založili v hlubokých žďárských hvozdech zakladatelský klášter. Nový směr a dynamiku přineslo 18. století a působení opata Vejmluvy, který spolu se stavitelem Janem Blažejem Santini-Aichlem vdechl areálu nový život. Na jeho pokyn Santini vystavěl své vrcholné dílo, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je památkou UNESCO. Za josefinských reforem v roce 1784 byl klášter zrušen a postupně upravován na zámek. V 90. letech 20. století byl žďárský zámek navrácen rodině Kinských.

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku