Naplánujte si: Dva dny plné skvělých knížek pro děti

Pozvánka na letošní akci
Foto: Meander
Sdílej na facebooku
26. dubna  2018 
 16:04

Nevím, jak u vás, ale my plánujeme víkendy dlouho dopředu, protože jinak bychom něco určitě prošvihli. Jednou z akcí, na které se těšíme, je festival nazvaný Děti, čtete?. Koná se na začátku června a nemusíte se bát, že byste se pro samou literaturu nedostali na čerstvý vzduch, protože minimálně část programu probíhá venku. 

Čtenářská gramotnost českých dětí je čím dál horší. Ne snad, že by neuměly číst, ale čtou málo – často kvůli tomu, že nikdo moc nečte ani v jejich okolí – a tak si s psaným textem vlastně nevědí rady. Mají potíže s tím, aby porozuměly něčemu jen trochu složitějšímu, nechápou význam, neorientují se ve slovech. To jejich život ochuzuje a často i vyloženě komplikuje. 

Upozornit na tenhle problém chce další ročník festivalu pro celou rodinu. Pod jménem Děti, čtete? proběhne 1. a 2. června v Městské knihovně v Praze na Mariánském náměstí, ve Werichově vile na Kampě a na Malostranském náměstí v knihkupectví s galerií Spolku občanů a přátel Malé Strany a Hradčan. 

Další ročník kreativního literárně-dramatického festivalu chce zprostředkovat dospělým a dětem společný zážitek čtení jako velkého dobrodružství a zároveň ukázat, že u nás stále vznikají kvalitní a inspirativní dětské knížky, které stojí za pozornost. 

Program letošního 9. ročníku je nabitý událostmi pro děti každého věku a „jejich dospělé". Celá akce začne už v pátek 1. června v devět ráno v Městské knihovně v Praze slavnostním zahájením spojeným s vernisáží výstavy Nejlepší knihy dětem 2016/2017.

Děti rozhodnou, která kniha vyjde

Připraveny jsou povídání s autory, třeba o knížce Překlep a Škraloup, vystřihovánková dílna pro nejmenší ke knížce Byl jednou jeden domeček i výtvarná dílna pro náctileté s autorkou knihy Jan Wood, chlapec, který zasadil strom, případně loutkové představení Loutek bez hranic s výrobou vlastní loutky.

Tradiční součástí festivalu je oblíbená soutěž Nejlepší rukopis, ve které děti samy rozhodují, které knížky nakladatelství Meander vydá – právě takhle se do edičního plánu dostal hit letošního roku: prvotina mladého evolučního vědce Petra Turečka Vlasy se vrací. Ze soutěže vzešel i populární Jezevec Chrujda. 

„Svět se stále zrychluje a stále více vizualizuje. Kvalitní vybroušené texty rychle mizí z časopisů i novin ve prospěch obrázků, knihy pro děti se už řadu let stále zkracují a zjednodušují. Jak z toho ven? Zastavit se. Vzpomenout si na staré dobré knihy, s nimiž celé generace dětí prožily tolik krásných dobrodružství. Vzpomeňme si na časy, kdy jsme v zemi s neprodyšně uzavřenými hranicemi neměli k zábavě jiné možnosti než četbu. A kolik příběhů jsme s literaturou prožili," zve na festival Iva Pecháčková, jeho ředitelka a majitelka nakladatelství Meander. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku