Plzeň s dětmi: Dva dny plné zážitků ze zoo, Dinoparku i Techmanie, pobavily i loutky

Techmania Plzeň
Foto: Plzenprodeti.cz
Sdílej na facebooku
21. července  2018 
 10:35

Do Techmanie, nebo do zoo? A co Dinopark? Nemluvě o tom, že za vidění stojí i pivovar nebo třeba muzeum loutek. Pokud uvažujete o výletu do západočeské metropole, může vám přijít vhod rodinná karta Visit Plzeň. My jsme ji vyzkoušeli před pár dny. 

Plzeň máme rádi. Ačkoli bydlíme kousek od Prahy, máme to sem jen něco přes hodinu, navíc se tam pohodlně dostaneme nejen autem, ale i vlakem. Zdejší muzea, výstavy a další atrakce nás baví, a když tam navíc jedeme pendolinem, máme za to coby rodiče plusové body. 

Tentokrát jsme se rozhodli, že tam zůstaneme rovnou dva dny, a abychom se vyhnuli davům, byly to dva dny všední, což se ukázalo jako dobrý nápad, ačkoli byly prázdniny. 

A naplánovali jsme si to takhle: první den jsme se vydali do Techmanie a navečer na prohlídku Prazdroje, druhý den jsme po ránu vzali děti do muzea loutek na hlavním plzeňském náměstí a pak jsme vše završili zoologickou zahradou a Dinoparkem. Klaplo to skvěle, žádná honička, všude jsme byli tak dlouho, abychom si to tam opravdu užili. Díky tomu, že Plzeň není zase tak velká, nezaberou přesuny mezi jednotlivými místy tolik času. 

Jak to vypadá v Techmanii? Podívejte se na expozici pro nejmenší:

Techmania je osvědčená klasika, ale stejně odtamtud většinou nemůžeme sedmiletého syna a skoro tříletou dceru dostat, což se potvrdilo i tentokrát. Skvělé jsou části věnované vodě i jídlu, i když možná bavily spíš dospělé. Starší děti si zjevně užívaly dočasnou expozici Talent, díky níž mohly prověřit a porovnat své schopnosti. 

S povděkem jsme kvitovali, že zdejší samoobslužná restaurace už nenabízí jen smažená jídla. Nabídka sice nebyla kdovíjak široká, ale vybral si i vegetarián, aniž by musel skončit u smažáku. 

Kde všude vám poslouží karta?

Science Centrum Techmania bylo prvním místem, kde jsme použili plzeňskou rodinnou kartu Visit Plzeň Card. Tu město pojímá jako především letní záležitost, využít ji lze do konce října. Vše proběhlo bez problémů, takže jsme si jen přikoupili lístky do 3D kina na film o mamutech a době ledové, lístek za 30 korun nikoho nepoloží. 

Trošku jsme s ní narazili druhý den ráno v muzeu loutek, protože to vypadalo, že paní pokladní se jí bojí – byli jsme zřejmě jedni z prvních, kteří tam s ní přišli. Ale přes počáteční zmatek bylo pak už všechno v pořádku, karta načtena, vstupné uznáno. Muzeum přišlo našim dětem trochu statické, ale možnost vyzkoušet si loutky různých typů v nejvyšším patře jim to vynahradila. A i nás potěšila kavárna Skupa ve vnitrobloku, kde na děti čekaly dřevěné kuličkodráhy různého typu, což je vždycky sázka na jistotu. 

V zoo už bylo zase všechno v pořádku od prvního momentu, rovnou jsme si vzali společné vstupenky platné i pro Dinopark. Zatím bohužel není možné rovnou s kartou projít bránou, k tomu musíte mít lístky s kódem zoo, ale bylo by to vzhledem k frontám u pokladen příjemné. 

Z království jedu k tygrovi a dinosaurům

Plzeňská zoo sice není tak proslulá jako ta pražská, ale v naší rodině pro ni vždycky bude mluvit fakt, že v ní i díky tomu není nikdy tolik lidí. Sice tu nemají například slony, ale jinak je toho tady k vidění hodně – a stejně to ani tady za jeden den nemůžete stihnout.

Navíc jde o zahradu rovnou kombinovanou se zahradou botanickou, takže něco nového se můžete dozvídat i při přecházení od výběhu k výběhu. U našich potomků zabodovala čarodějná jedová zahrádka, ze zvířat u dcery tygři, kteří ve zdejším velkém výběhu vypadají spokojení. Ale nejen ti, neméně ji potěšila domácí zvířata na statku, zatímco syn se nemohl nabažit hadů v království jedu. 

Pokud se chcete s rodinou v plzeňské zoo najíst, doporučujeme restauraci Kiboko, která ze všech zdejších podniků nabízí nejlepší poměr cena/výkon, navíc je vedle ní docela fajn dětské hřiště. Jde sice o samoobslužnou jídelnu, ale reference na internetu má o dost lepší než tradiční hospoda na statku Lüftnerka.

Ve srovnání se zoo je Dinopark malý, ale dinosaurus střídá dinosaura, takže to ničemu nevadí. Syn s manželem okamžitě zaplul do 3D kina a nestěžovali si, já zatím dceři vysvětlovala, že ani ti obrovští řvoucí, na pohled dýchající a hlavami hýbající tvorové nejsou skuteční.

Visit Plzeň Card je k mání za 1299 korun a poslouží rodině se dvěma dětmi k návštěvě zoologické zahrady, Dinoparku, Techmania Science Centra i muzea loutek, cena je díky tomu o čtvrtinu nižší. Koupit ji můžete třeba v infocentru na plzeňském  náměstí Republiky nebo si ji objednat poštou. Lze na ni zároveň nabít jízdné na MHD, což se rozhodně osvědčilo. Nás právě karta přivedla na nápad zůstat v Plzni přes noc a bylo to dobré rozhodnutí, noc a snídaně v malém hotelu Roudná kousek od centra byly pro děti dalším zážitkem. 

Když už v Plzni budete, můžete samozřejmě navštívit i další atrakce – my jsme zvolili prohlídku Prazdroje s ochutnávkou piva a nahlédnutím do moderní stáčecí linky, skvělé je také DEPO2015: jak zdejší výstavy, tak surovost jeho industriálních prostor. Má cenu se také zajímat o to, co se v Plzni koná – v srpnu to bude například festival Živá ulice s programem pro všechny generace a speciálním loutkovištěm pro děti. Na Živou ulici naváže stejně jako v předchozích letech zábavná Sportmanie.  

Všechno, co by se vám mohlo hodit pro plánování výletu do Plzně, najdete na webu www.plzenprodeti.cz

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku