Kniha H.U.D.B.A. přináší čtení o zvucích, skladbách a muzice, jaké tu zatím nebylo

Video se připravuje ...
Kniha, díky které začne děti bavit hudba a budou toho chtít slyšet víc
Foto: Jakost.net
Sdílej na facebooku
13. října  2018 
 19:49

Je tu H.U.D.B.A. aneb harmonicky unikátní defilé bombastické akustiky. Vyšla další z řady úspěšné S.E.R.I.E., která přibližuje dětem a mládeži různá odvětví lidské činnosti. Po stavbách, designu a zahradách je tu spousta čtení o muzice, skladatelích, zvucích i tichu. Že hudbu nejde dost dobře popsat, ale musí se zejména slyšet? Ale jde! Navíc si ji díky propojení knihy s webem můžete přece jen také poslechnout. 

 

Když jsem před několika lety nadšeně kupovala knihu D.O.M.E.K., nečekala jsem, že bude bavit mého tehdy ani ne čtyřletého syna. Měla jsem za to, že se k ní dobereme až časem, ale nebylo potřeba ji zatím někde schovávat. 

Byla tak skvěle napsaná a ilustrovaná, že o zajímavých a originálních rodinných domech z celého světa šlo diskutovat i s předškolákem. Od té doby kupujeme všechny knihy ze série s atypickými tituly, po D.O.M.K.U. přišly na řadu design a zahrady. Ačkoli se autoři průběžně obměňují, kvalita obsahu zůstává. Teď je tady H.U.D.B.A.

Přiznávám, že jsem byla trochu nedůvěřivá, přece jen stavby nebo ikonické předměty se dají nakreslit, ale slavné skladby? Jenže tohle není encyklopedie slavných skladeb ani výčet jmen skladatelů, knížka představuje hudbu v souvislostech, občas nečekaných. 

V knize se potkáte například s Američanem Johnem Cagem, který tvrdil, že „všechno je hudba“, protože zvuky nelze rozdělit na méně a na více hudební, s Markem Bainem, který pomocí speciálních přístrojů zaznamenává zvuky uvnitř konstrukcí staveb a pak je na koncertech přehrává, s Brianem Eno coby příkladem toho, že hudebník nemusí nutně vystudovat hudební školu, aby ovlivnil vývoj hudby po celém světě, s královnou popu Madonnou a mnoha dalšími.

Když si chcete něco z toho, o čem čtete, s dětmi poslechnout, není problém. Stačí jít na webovou stránku www.poslechovnik.cz a něco si pustit. Je to vlastně sbírka zvuků doplňující knížku H.U.D.B.A., ve které najdete třeba odkazy na nahrávky skladeb, o kterých se v knize píše. K přehrání některých skladeb potřebujete bezplatný účet na Spotify, ale zřídit si ho není nic složitého.

S.E.R.I.E., kterou rozhodně doporučujeme

Až tuhle jasně fialovou knihu víceméně čtvercového formátu uvidíte, neváhejte. U nás doma slaví stejný úspěch jako předchozí díly z knižní série. Celkem se knížka H.U.D.B.A. zabývá přístupy 66 autorů, a je tak skvělým odrazovým můstkem k bádání v nepřeberné krajině hudby.

Autory textů jsou sociolog a kurátor Michał Libera a hudební teoretik a novinář Michał Mendyk. Čtivou formu textu doplnili svým originálním stylem a smyslem pro chytrou zkratku Aleksandra a Daniel Mizielińští, ilustrátoři, kteří stojí za knihou D.O.M.E.K., prvním titulem této pozoruhodné dětské série.

Český překlad knihy vydává nakladatelství jakost.net, které se zaměřuje na tituly non-fiction literatury pro děti a mládež. Ze série v češtině již vyšly knihy D.O.M.E.K. (Důvtipná obrázková mozaika efektních konstrukcí), D.E.S.I.G.N. (Domácí encyklopedie seriózních i groteskních návrhů) a Z.A.H.R.A.D.A. (Zelený atlas hravě rašících a důmyslných areálů).

V edičním plánu nakladatelství je do konce roku ještě obsáhlá kniha o vesmíru Kosmos, která je určená čtenářům od 10 let, a kniha K čemu jsou na světě architekti pro čtenáře od 8 let. Na obě chystané novinky se těšíme už teď! 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku