Skvělá zábava pro celou rodinu! Festival moderního kutilství Maker Faire se blíží

Video se připravuje ...
Skvělá zábava pro celou rodinu! Festival Maker Faire 2019 se blíží
Foto: Prague.makerfaire.com
Sdílej na facebooku
12. června  2019 
 06:00

Už se to blíží! Předposlední červnový víkend proběhne na pražském Výstavišti druhý ročník festivalu novodobých kutilů, bastlířů a vynálezců – Maker Faire Prague 2019. Koná se o víkendu 22. až 23. června na pražském Výstavišti. 

Zapomeňte na to, že kutil rovná se někdo, kdo nejvýše doma zbastlí poličku na porcelánové slony nebo skleník z lahví od okurek. Je to mnohem složitější a hlavně mnohem lepší! Což dokládá blížící se druhý ročník festivalu Maker Faire. 

Co si pod jeho trochu tajemným názvem představit? Maker Faire je největší světová přehlídka inovací, kreativity a důmyslnosti pro celou rodinu. Je to přátelské setkání tvořivých a zvídavých lidí, které baví zkoušet nové věci a sdílet své poznatky a zkušenosti.

Je to částečně zábavný jarmark, ale také veletrh pro makery všech generací. Maker Faire se otevírá inženýrům, řemeslníkům, umělcům, kutilům, zahradníkům i vědcům. Je to místo, kde každý může ukázat svůj koníček, vychytávku, hack, experiment nebo projekt. Maker Faire zkrátka nabízí možnost nejen nahlédnout do budoucnosti, ale také se na ní podílet.

Více se dozvíte na Facebooku festivalu nebo na jeho webových stránkách 

Maker Faire se nezaměřuje na konkrétní obor a jeho hlavním tématem je tvořivost. Cílí na děti, dospělé i seniory hledající aktivní zábavu, užitečné dovednosti a nové nápady. Pro představu – jaké vynálezy a nápady uvidíte, na to se podívejte v GALERII z loňského ročníku. Vstupenky můžete koupit on-line ZDE

Kdo je to maker?

Že je Maker Faire celosvětová přehlídka makerů, to už víme. Kdo to ale ten maker [mejkr] je? Česky bychom možná řekli kutil, ve skutečnosti je to ale trochu víc.

Maker není jen někdo, kdo o víkendu montuje v kůlně ptačí budky, je to vizionář, inovátor a vynálezce. Maker nechce své výtvory jen schovávat v garáži nebo na zahradě, chce je sdílet s ostatními. Je to všeuměl, který propojuje digitální výrobu s tradičními řemesly.

Nadšenec do vědy, techniky, designu a umění, který ve volném čase testuje kreativní nápady v DIY dílnách, hackerspacech, makerspacech, fablabech, garážích a kůlnách. Může to být hacker, který si vedle kódů a dat hraje také s hardwarem. Je to ale třeba i zahrádkář, který experimentuje se senzory pro automatizaci zavlažovaní, hydroponií nebo akvaponikou.

"Na výzvu předvést svůj tvůrčí projekt letos zareagovalo téměř 200 makerů. Proti minulému roku je výrazněji vidět, jaký potenciál mají kutilství, tvoření a hraní si ve školách a při vzdělávání,“ říká Jiří Zemánek, programový ředitel festivalu. Celkově si však Maker Faire i letos zachová svou mnohobarevnost – dalšími silnými tématy výstav a workshopů budou třeba recyklace, 3D tisk, robotika, ale i tradiční řemesla zahrnující například práci se sklem, kůží nebo textilem.

Maker je zkrátka vyšší level, kutil 21. století. A Česká republika je rájem kutilů. Snad každé malé dítě někdy drželo v ruce pájku a může se pochlubit nějakým vlastním zlepšovákem, v každém menším městečku najdete obchod s nářadím a elektrosoučástkami. "Proto jsme se rozhodli přenést fenomén Maker Faire i sem, a to nejen kvůli tomu, abychom představili české makery u nás, ale také kvůli tomu, abychom je ukázali celému světu," stojí v prohlášení organizátorů. 

Ze San Franciska až do Prahy

Nekomerční festival organizuje Maker Faire Prague, z.s., který tvoří zapsaný spolek Žádná věda, komunikační agentura Taktiq Communications a iniciativa Make More. Festival vzniká pod patronátem PRUSA Research, světového výrobce 3D tiskáren, ve spolupráci s odborným partnerem ČVUT. Dalšími partnery letošního ročníku jsou společnosti Arrow, světový distributor elektronických komponentů, společnosti Conrad, Hornbach, YSoft, Seeed Studio, Kingston a BigClown.

Tento globální festival digitálního i analogového, tradičního i technického kutilství pro celou rodinu se poprvé konal v roce 2006 v San Francisku, kam letos zamířilo přes 150 000 návštěvníků. První ročník Maker Faire v Praze v roce 2018 představil asi 180 projektů a během víkendu se ho zúčastnilo na 10 000 lidí.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku