Hledáte místo pro skvělou rodinnou dovolenou na horách? Vyrazte do Gosau

Venkovní bazén, který funguje i v zimě
Foto: Dachsteinkoenig.at
Sdílej na facebooku
26. července  2019 
 06:00

Milujete hory? V zimě stejně jako v létě? A snažíte se tuhle lásku předat i svým dětem, přičemž české kopce už jsou vám malé? Pak se nabízejí například ty rakouské, které vedle okouzlujících scenerií nabízejí i rodinné hotely s perfektním zázemím. 

Jen si to představte: večeříte v restauraci a vaše děti si zatím v klidu hrají a nijak vás neruší. Nebo jdete do wellness a můžete tam být úplně v klidu, aniž by vás někdo rušil. Případně si prostě jen na pokoji v klidu pijete kafe s knížkou v ruce, protože děti se koukají na pohádku zalezlé v bunkru a  nic po vás nechtějí. 

Zdejší pokoje jsou mimořádně pohodlné a prakticky uspořádané
Zdejší pokoje jsou mimořádně pohodlné a prakticky uspořádané
Autor: Dachsteinkoenig.at
Tohle všechno se vám může splnit, pokud se rozhodnete pro rodinnou dovolenou v některém z family hotelů. My jsme vyzkoušeli jeden takový v pohoří Dachstein: Leading Family Hotel & Resort Dachsteinkönig stojí v městečku Gosau v Solné komoře. Je to perfektní volba pro letní i zimní dovolenou s rodinou, nějakých pět hodin pohodlné jízdy směrem z Prahy. 

Není to úplně levné, ale pokud si potřebujete odpočinout a nechat péči o rodinu alespoň na chvíli na někom jiném, jděte do toho. Moje děti – tříletou dceru a sedmiletého syna – pobyt nadchl od prvního momentu, kdy spatřily zmrzlinový bar, hernu a živé kozy hned v hotelovém lobby. Spokojené dítě, spokojený rodič tady rozhodně platí. 

Dětský bufet, tobogán i motokáry

Nemluvě o dětském hřišti za hotelem a různých hernách přímo v něm, bodovaly bowling, motokáry i kino. Je možné děti dát i do klubů s programem pro děti od kojenců až do nějakých šestnácti let. Případně se rozhodnout pro některou z aktivit v okolí nabízených hotelem za příplatek, nabídka je hodně velká. 

Velkým lákadlem je bazén s různými vodními atrakcemi včetně tobogánu. K němu se pak syn s dcerou v županech rovnou z pokoje vydávali několikrát za den, samozřejmě s doprovodem některého z dospělých. A po hrátkách ve vodě se pak nebránili ani odpočinku na lehátkách na břehu.

Mě při zimním pobytu nadchl venkovní bazén obklopený sněhem, nad nímž se vznášela pouze nasvícená pára. Skvělé je i zdejší wellness, do jehož části mají děti naopak vstup zakázaný, a tak v něm je skutečně klid. 

Když med k snídani, tak přímo z plástve
Když med k snídani, tak přímo z plástve
Autor: Supermámy/Radka Wallerová
Velkým plusem bylo skvělé jídlo – nabídka se každý den měnila, a to včetně nabídky pro děti, které si mohly to své nandavat u speciálního dětského bufetového pultu. Ocenili jsme pojetí restaurace hotelu Dachsteinkönig. Navzdory své velikosti je díky členitosti restaurace útulná a poskytuje u stolu dostatek soukromí. Potěšily detaily jako vlhčené ubrousky na stole, pastelky s omalovánkami, látkové bryndáky pro děti i dobrá nabídka vín pro rodiče. 

K dispozici tu mají různě velké pokoje, standardem jsou v nich dětské pokoje s palandou, zatímco rodiče spí v hlavní místnosti, kde nechybí ani psací stolek, gauč nebo kávovar. Radost dětem udělal bunkr, v němž si hrály nebo se koukaly na pohádku na tabletu. Ani ten ve vybavení pokoje nechyběl. Architekti hotelu dokázali v interiérech hojně využít dřevo, ovšem v moderním stylu, který ani tady, ani v ostatních prostorách ani náznakem nepřipomíná selskou jizbu. 

Vyrazte k jezerům a nezapomeňte na Salzburg

Gosau a nedaleké jezero Gosausee
Gosau a nedaleké jezero Gosausee
Autor: istock
Gosau najdete v nejjižnějším cípu Horního Rakouska. Jde o typickou horskou obec rozloženou na zdejších kopcích, jejíž okolí rozhodně stojí za to! Městečko leží v nadmořské výšce skoro osm set metrů a tomu odpovídá i ráz zdejší krajiny, nad plochým údolím se zvedají horské štíty zakončené masivem Gosaukamm, pod nímž najdete jezero Gosausee. Všude v okolí najdete množství turistických stezek, oblíbenými výletními cíli jsou okolní vrcholy a chaty, skvostem je například rašeliniště Löckermoos. 

Hallstat je mimořádně půvabný
Hallstat je mimořádně půvabný
Autor: istock
Pokud vezmete auto, za dvacet minut dojedete do mimořádně okouzlujícího městečka Hallstatt na břehu jezera. Jeho půvab okouzlil Číňany natolik, že městečko tajně okopírovali a v Číně vybudovali jeho přesnou kopii. My se jim zase tak nedivíme, je vážně malebné – prošli jsme ho křížem krážem a nakonec vyjeli lanovkou nahoru k vyhlídkám a vstupu do zdejšího Salzweltenu, tedy podzemí solných dolů, které jsou rovněž atrakcí pro celou rodinu. 

Na cestě domů jsme si pak na pár hodin užili i Salzburg, kam to z Gosau je zhruba hodina cesty. Hlavním highlightem je zdejší pevnost. Opět se tam dá dostat lanovkou, za ten výhled to rozhodně stojí. A samozřejmě Mozartův rodný dům a marcipánové Mozartovy kuličky v mnoha cenových relacích. 

Co tady můžete čekat v zimě? 

Chystáte se sem v zimě? Neuděláte chybu, protože Gosau je součástí lyžařského komplexu Dachstein West, v němž najdete přes 150 kilometrů sjezdovek a můžete využít více než pět desítek lanovek. Přímo v Gosau najdete menší lyžařský areál, který nabízí i noční lyžování. Jde o středisko spíše klidnější, bez hlučných nočních barů. Pro tuto část Solné komory jsou typické spíše nenáročné a kratší sjezdovky. To vše nahrává rodičům s dětmi. Zdejší rodinný hotel samozřejmě nabízí i lyžařskou školu a malinkou sjezdovku pro naprosté začátečníky hned za hotelem. 

Napadlo vás už někdy, že byste s rodinou strávili Vánoce na horách? V Leading Family Hotel & Resort Dachsteinkönig to bude jistě zážitek včetně možnosti objednat si přímo na pokoj ozdobený stromeček, a to podle vlastního výběru. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku