Dva tátové a zvědavá holka boří předsudky. Jak to dělají?

Čtyřletá Josefína si knížku oblíbila
Foto: Radka Wallerová/Supermámy.cz
Sdílej na facebooku
21. listopadu  2019 
 06:00

V naší domácí knihovně přibyla nová knížka, která se zejména u čtyřleté dcery Josefíny těší velké oblibě. Dva tátové a zvědavá holka jsou autorskou prvotinou Davida a Michala Vaníčkových, kteří se do jisté míry inspirovali vlastním příběhem. 

"Kdo jiný než my?" říkají autoři knížky ve videu, v němž představují nejen její obsah, ale rovnou i celý příběh toho, jak vznikla. Vychovávají spolu dvě dcery – dvojčata. A proto se rozhodli dát dohromady něco, co na českém trhu chybělo. 

Ještě než jsme se do knížky doma pustili, zaujaly mě na ní dvě věci: to, jak je velká, a to, že je psána ve verších. S rozměry třicet krát třicet centimetrů se setkáváme spíše u některých encyklopedií, ale tady je to rozhodně plus. Protože díky tomu vyniknou ilustrace Šárky Svobodové, která svým pojetím dobře vystihla celou náladu Dvou tátů a zvědavé holky. 

Tou je Eliška, holka z vesnice, vedle jejíž rodiny se nastěhují noví sousedé. Jde o rodinu dvou mužů a jejich dětí. Zatímco dívka to nijak neřeší, její táta si nějak nemůže zvyknout. Ale nakonec dokáže předsudky překonat. Příběh není složitý, pro předškoláky ideální. 

Nespokojte se s příběhem, jděte dál

A pokud jde o veršovaný text? Klouže hladce a mně nakonec připomněl knížky z mého vlastního dětství, které byly často veršované – a já to měla ráda. Dcera při čtení text vnímala úplně přirozeně, a dokonce si některé pasáže rovnou opakovala. 

David a Michal Vaníčkovi o svém životě píší na instagramovém profilu  @dvatatove 

Knížka Dva tátové a zvědavá holka je k mání třeba v e-shopu Chytrá opička – na něm jsme zároveň našli i pár dalších tipů, jak s knihou pracovat. Nemusíte totiž skončit jen tím, že si přečtete příběh. A že si o něm budete s dětmi povídat, což každopádně doporučuju. 

Vedle toho můžete děti vyzvat třeba k tomu, aby spočítaly všechny kočky v knížce, aby vymyslely dětským hrdinům příběhu jména nebo aby třeba našly všechny, kdo mají na nohou bílé boty.

Mimochodem – naší Josefíně neuniklo, že na jednom obrázku na sobě Eliška a její nová kamarádka mají šaty princezen z pohádky Ledové království. Podobné aktualizace v knížkách se většinou moc nevyplácejí, ale tady to vůbec nevadí, když tuhle popkulturní narážku někdo nepozná, nic se neděje. 

Duhové rodiny jsou taky normální

Za mě má knížka rozhodně body za příběh ukazující, že rodinu mohou tvořit i dva tátové a jejich děti. Josefína se po přečtení vcelku logicky zeptala, zda to mohou být taky dvě mámy, a hned jsme měly další téma k hovoru. 

Podle posledního sčítání obyvatel v roce 2011 žije v České republice nejméně 925 dětí ve stejnopohlavních, neboli duhových, rodinách. Dá se předpokládat, že dnes jich bude o dost víc.

U nás doma příběh rezonuje i kvůli tomu, že jeden z Josefíniných dospělých bratrů se svým přítelem do budoucna také plánuje, že by se spolu stali otci. Což ona ví a bere to jako normální věc.

Ale úplně stejně může knížka bavit i děti, které nikoho takového neznají. Pokud se tématu trochu bojíte, nemusíte – jde o jednoduchý příběh dětí a rodičů, nijak se tu například neřeší, jakým způsobem mohou rodiče stejného pohlaví přijít k potomkům. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku