Maminka.czTestujeme s dětmi

Testujeme s dětmi: Mluvící panenka, která se vyvíjí od miminka po batole

Radka Walerová 7.  11.  2018
Mami, pojď si se mnou hrát. Tohle a spoustu dalšího dokáže říct panenka Little Love značky Vtech, na kterou jsme se zaměřili v dalším redakčním testování dětských hraček. Výrobce ji doporučuje pro děti od dvou let, my jsme ji zkoušeli s dětmi o něco staršími, které podle nás dokáží lépe využít všechno, co hračka dokáže. A není toho málo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První dojem? Miminko Little Love je až na hlavičku příjemně měkké, takže přímo svádí k mazlení, velikostně tak akorát do dětských rukou. Což potvrdil i způsob, jakým se děti v rámci testování hračky ujaly - hned se o ni začaly starat, chovat ji, či vozit v kočárku. 

"Panenka mluví, směje se a dokonce i klade zvídavé otázky. Je lehká a měkoučká, takže se hezky nosí, kolébá a tulí. Naše Zuzanka si panenku hned oblíbila a do role "maminky" se rychle vžila," hodnotí maminka pětileté dívky, která panenku testovala. 

Naučí se jméno dítěte

Úvodní video k testování jsme natáčeli v pražské školce Vltaváček a přítomné děti mimiko rovněž zaujalo, například blikající mašlička na hlavě. Ta se rozsvítí vždycky, když panenka nahrává slova do své paměti. Dítě jí tak může naučit například své jméno. 

Mluvící panenky: Jak mohou ovlivnit rozvoj vašeho dítka?

Panenka se líbila i osmileté Emily, která si právě tuhle funkci oblíbila, Zjistila také, že miminko Little Love neopakuje naučená slova hned, ale používá je později. Tříletá Josefína, další testující, má  - krom krmení mlékem z lahvičky - ve velké oblibě hudební tlačítko, kterým si pouští různé melodie a písničky, na které tancuje nebo je zpívá spolu s hračkou. 

Holka modrooká

Právě několik různých úrovní je největším lákadlem panenky. Nejdříve se chová jako miminko,  má malou slovní zásobu a nevyslovuje moc zřetelně, nechybí ani typické zvuky jako je cucání dudlíku, pití z lahvičky, říhnutí, zívání, smích. 
Hrou a péčí o miminko se lze snadno dostat do úrovně 2, kdy panenka zná více slov a má i lepší výslovnost, učí se i nová slova právě od dětí.

Ve třetí nejvyšší úrovni umí zazpívat čtyři známé české písničky (Holka modrooká, Pec nám spadla, Šla Nanynka do zelí a Spi děťátko spi). Přitom občas záměrně vynechává část textu, učí děti slova písně a rozvíjí jejich hudební cítění. Pokud chcete, aby panenka zase nic neuměla, lze j snadno speciálním tlačítkem resetovat. 

Děti, které po narození vypadají jako naštvaní staříci! Nebo filmové hvězdy

Rozvíjet miminko Little Love od Vtech není náročné, v zásadě je potřeba dělat tři věci: dávat mu dudlík, lahvičku a číst mu ze tří knížek, které jsou součástí balení, případně s ním mluvit. 

Umí toho čím dál více

Panenka se vyrábí jen v jedné barevné variantě, jasně růžové, což je možná škoda, dovedeme si představit i modrou nebo prostě barevně neutrální variantu. Nicméně na druhou stranu, během testování si s ní hráli i kluci a barvu hračky nijak neřešili. Stejně jako si žádné dítě nestěžovalo na to, že panence nejde svléknout oblečení a dát ji jiné. Braly ji takovou, jaká je. 

Pokud bychom to měli shrnout, panenku jistě ocení už dvouleté holky či kluci. My ji doporučujeme spíše od tří let výše, protože takto velké děti už dokáží panenku ovládat - možná to zní složitě, ale ovládání je intuitivní. V zásadě je to podobné jako u skutečných potomků, o panenku se stačí starat a ona toho umí čím dál více. Na druhou stranu, pokud si dítě s miminkem zrovna nehraje, ničemu to nevadí - na rozdíl třeba od Tamagoči rozhodně nevyžaduje neustálou péči. 

Miminko je na světě a vy nejásáte štěstím? Je to normální! Co s tím?

A ještě dva tipy na konec: pokud se nechcete v noci leknout, až miminko promluví nebo se zasměje, vypněte ho malým posuvným tlačítkem na zádech. Samo od sebe by se sice nepustilo, ale stačí, aby si na něj váš potomek nějak lehl. A s miminkem určitě pořiďte i náhradní baterie, ty ve výrobku jsou pouze k předvedení funkcí, dlouho nevydrží a zbytečně by následovalo zklamání. 

Testujeme s dětmi: Co všechno se dá dělat s kosmetickými a kreativními sadami?
Testujeme s dětmi: Desková hra na obchod chytla děti i rodiče
 

 

 

Témata: Předškolák, Miminko, Batole, Testujeme s dětmi, Hračky pro děti, Testovací klub, Vánoce 2018, Velké dítě, Dětská hračka, Barevná varianta, Úvodní video, Lahvička, Největší lákadlo, Hračky, Tlačítko, Dětská ruka, Děti, Dítě starý, Nové slovo, Zvídavá otázka, Druhá strana, Jméno dítěte, Hudební cítění, První dojem, Pán, Hračky na Heureka.cz