Šest důležitých dovedností, které by mělo ovládat každé dítě! Umí je to vaše?

  • Šest důležitých dovedností, které by mělo ovládat každé dítě! Umí je to vaše?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    27. března  2018 
     06:00

    Buďte dobrým průvodcem svým dětem a připravte je na "obyčejný" každodenní život! Jak? Nezapomínejte na maličkosti! Někdy jsou totiž velmi důležité i na první pohled naprosto banální situace a schopnosti. Inspirujte se!

  • Proč je to potřeba?

    Učebnice a třeba i pastelky, které dostane prvňáček ve škole, si může nechat.
    Učebnice a třeba i pastelky, které dostane prvňáček ve škole, si může nechat.
    Autor: profimedia.cz

    "Mám dva kluky, starší Marek studuje na střední škole, mladší Lukáš je ještě školák, v šesté třídě. Upřímně přiznávám, že zcela určitě nejsem v mnoha ohledech perfektní a dokonalá matka. Dělám chyby, dopouštím se omylů, ve výchově jsem nebyla vždy důsledná. Ale snažím se. Poctivě jsem se od jejich narození vždy snažila o to, naučit je všem dovednostem, o kterých jsem byla přesvědčena, že jsou pro jejich život důležité a měli by je zvládat. Chápu, že tyto malé věci se s odstupem času zdají naprosto banální, jak jsem se ale ve svém okolí několikrát přesvědčila, nejsou zdaleka tak samozřejmé, jak se na první pohled zdá,“ je přesvědčena čtyřicetiletá maminka Marcela Č. Zdůrazňuje, že i zdánlivě zanedbatelné a pro někoho nepodstatné dovednosti mohou v životě dost pomoci! Čemu tedy naučila své syny?

  • Nadepsat obálku

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Připadá vám to jako hloupý vtip? Neumíte si představit, že byste si s něčím takovým nevěděli rady? Že tak snadný a jednoznačný úkol jako napsat správnou adresu na obálku a dopis vhodit do schránky nebo s ním dojít na poštu nestojí ani za pozornost? „Můj malý muž měl v plánu poslat dopis. Jeho první dotaz zněl: Kam mám napsat adresu? Nahoru, nebo dolů? A vzápětí následoval další: A jak tam nalepím známku? V první chvíli jsem si nebyla jistá, zda se mnou žertuje, nebo to myslí vážně. Nebyl to vtip. Ukázala jsem, kam patří adresa, kam známka, vysvětlila jsem, co je poštovní směrovací číslo. Také vám to připadá divné? Rodiče, moc vás prosím, naučte své děti, jak nadepsat obálku a poslat dopis nebo pohled,“ říká Marcela.

  • Mluvit do telefonu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Umět slušně pozdravit, představit se a vysvětlit, co potřebuji, bez zbytečného zdržování… Že je to přece nad slunce jasné? Ano, pro nás, kteří jsme vyrůstali v době telefonních budek a pevných linek, představuje „telefonická etiketa“ samozřejmou věc. Ne tak pro dnešní iphonovou mládež. Je to tak, s obrovským rozmachem mobilních telefonů, textových zpráv (s jejich trochu naivními a pro nás, kteří jsme dospívali v 80.letech a dříve, občas nesrozumitelnými zkratkami), on-line chatů a sociálních sítí se leccos změnilo. Spousta dětí zkrátka netuší, co mají říkat, když zvednou telefon a vytočí číslo. „Třeba k nám domů. Spolužákům mých dětí chci říct, že opravdu nebudu vědět, s kým mluvím, když se mi nepředstaví, stejně tak jim nezavolám syna, pokud nejsem schopná z nich vymámit informaci, s kým by chtěli hovořit,“ směje se Marcela. Schválně – dokázal by si váš potomek poradit, kdybyste před něj postavili „starodávný“ telefon s kulatým ciferníkem, na kterém se prsty vytáčela čísla?

  • Sepsat nákupní seznam a připravit jídlo

    Připravte si všechno už večer.
    Připravte si všechno už večer.
    Autor: iStock

    Desetileté dítě by mělo být schopné samostatně si nachystat snídani nebo svačinu do školy, případně i uvařit jednoduchou večeři ve formě salátu nebo sendviče pro celou rodinu. Pamatuji se, jak můj mladší bratr o víkendu vstával brzy a místo sledování Studia Kamarád s nadšením v kuchyni smažil palačinky, nebo dokonce upekl perník na plech. Bylo mu tuším devět, když s tím začal. Šikovnost po něm zřejmě podědila jeho dcera, má dnes třináctiletá neteř, která jako desetiletá vytvořila dokonalý dvoupatrový dort pro svého bratrance k prvním narozeninám.

  • Učte je znát hodnotu peněz

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    „Doporučuji učit ratolesti od malička znát hodnotu peněz, brát je s sebou do obchodů a vysvětlovat, kolik co stojí. Žák druhého stupně základní školy by měl být schopný připravit seznam potravin, které je třeba domů nakoupit, a nečekat, až definitivně dojdou jeho oblíbené cereálie, a pak si jen nepostěžovat mamince, že si je musí donést na stůl,“ je přesvědčena maminka dvou synů.

  • Umět se co nejdříve podepsat

    ....
    ....
    Autor: iStock

    S klidným svědomím učte své děti (nejlépe samozřejmě zábavnou a hravou formou), jak se mají podepsat svým celým jménem. I když třeba ještě neznají celou abecedu. V dnešní době, kdy jsme ve většině případů zvyklí své jméno vyťukávat do klávesnice počítače, je důležité nezapomínat na vlastní rukopis. Navíc to děti bude neuvěřitelně bavit, a až své jméno na papíře dokonale ovládnou, budou na sebe náležitě pyšné.

  • Hlavu nahoru!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Co jim vštěpovat? Je to snadné – nezírejte na displej telefonu u pokladny v supermarketu (je to neslušné), se spolužáky u stolu ve školní jídelně při obědě (raději si společně povídejte) nebo tehdy, když přecházíte rušnou ulici (srazí vás auto). Dívejte se při rozhovoru lidem zpříma do očí a netěkejte pohledem na mobil, který držíte v ruce… Jednoduše řečeno, ukažte svým dětem, jak krásné a jedinečné je žít konkrétním okamžikem (a ne se ho za každou cenu snažit zvěčnit pomocí nějaké „chytré“ technologie), že je fajn nepřipravovat se o zážitky s blízkými lidmi a o hezké vzpomínky. A že vedle iPadu, tabletu, smartphonu, Facebooku a Instagramu jsou v životě i další věci, které jsou moc fajn – večerní slunce, les plný hub, opékání buřtů na klacku, odpoledne na kole, rozkvetlé tulipány za plotem nebo třeba víkend na horách!

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku