Je vaše rodina pod přílišným tlakem? 7 varovných signálů!

  • Je vaše rodina pod přílišným tlakem? 7 varovných signálů!
    ...
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    21. srpna  2018 
     06:00

    Připadá vám, že jsou všichni členové vaší rodiny v jednom kuse nervózní, naštvaní, otrávení, popudliví nebo zcela neteční? Odborníci z řad psychologů definovali sedm způsobů, podle kterých můžete zjistit, jak jste na tom u vás doma. A říkají také, co se s tím dá dělat.

  • Jak zůstat v klidu?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jako zkušený rodič už jistě dávno víte, že nikdy nekončící stres je běžnou součástí každodenního rodinného života, stejně tak jako večerní bitvy před spaním, scénky u jídla nebo při čištění zubů. Co si ale možná neuvědomujete, že vaše nervozita a pocity frustrace mohou výrazně ovlivnit hladinu stresu vašich dětí (jejichž chování se pak díky tomu rychle mění, samozřejmě k horšímu). Je váš dům neustále plný napětí, dohadování, křiku, hádek, příkazů a zákazů? A dokážete se zcela zbavit všech svých (i potlačovaných) negativních pocitů, špatných nálad a napnutých nervů z nedostatku času nebo náročných pracovních povinností? Pravděpodobně ne! Podle odborníků ale existují způsoby, jak je možné naučit se je eliminovat, zlepšit tím celkovou atmosféru a navodit přátelštější a uvolněnější klima ve vaší rodině. Inspirujte se.

  • 1.Nikdo nespí

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Budí se vaše ratolesti několikrát za noc? Jsou neklidné a trápí je noční můry? A co vy, nebloudíte dlouho po půlnoci po bytě a nepočítáte ovečky? Pokud hladina stresových hormonů v organismu dosáhne vysoké úrovně, kvalitní spánek je jejich první obětí. Vítej, nespavosti! A kolotoč se roztáčí, dlouhodobý nedostatek odpočinku vás samozřejmě ještě více oslabí, budete podráždění, vyčerpaní, nesosutředění a ve všech směrech mnohem zranitelnější. Co s tím? „astavte a dodržujte spánkové rituály pro děti i sebe. Začněte ukládat ratolesti do postele o půl hodiny dříve, než jste zvyklí a stejně tak to pak udělejte i vy. Důležité je usínat alespoň dvě hodiny před půlnocí, kdy je váš spánek nejhlubší,“ doporučuje MUDr. Tanya Altmann, mluvčí Americké pediatrické akademie.

  • 2.Křičíte na sebe

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Všimli jste si, že na sebe doma navzájem mnohem častěji křičíte nebo se podrážděně dohadujete a vlastně ani nevíte proč? Křikem maskujeme zpravidla jiné emoce, třeba strach, úzkost nebo stud. Cítíte se pod tlakem, každý člen domácnosti na sebe potřebuje upozornit? Obecně platí, že čím větší důraz chceme vložit do svých slov, tím více máme tendenci zvyšovat hlas. „Vnímejte tón a výšku svého hlasu a vědomě se snažte ho tlumit a kontrolovat. Dříve, než se odhodláte vybuchnout jako sopka, zhluboka se nadechněte, v duchu napočítejte do deseti (nebo klidně do dvaceti) a navrhněte svému momentálnímu „protivníkovi, že začnete ještě jednou, znovu a lépe. Chce to hodně sebeovládání, které se ale dá naučit,“ radí MUDr. Altmann.

  • 3.Vyhýbají se večeřím

     

    ...
    ...
    Autor: iStock
    Vždycky jste se těšili na společně strávený čas u rodinné večeře, kdy jste si během hodování popovídali o uplynulém dnu, pochválili děti za jejich úspěchy, plánovali víkendové výlety nebo si vyprávěli zážitky? Pokud není v rodině něco v pořádku, společný čas u jídla nikdo z jejich členů nevyhledává. Naopak. Máte pocit, že se potomci vymlouvají na cokoli, jen aby s vámi nemuseli sedět u jednoho stolu? Stáhli se do sebe a odmítají s vámi mluvit a svěřovat se? „Nenechte to být a začněte jednat. Navrhněte hodinu, kdy se všichni sejdete, zeptejte se, jaké jídlo by všem udělalo radost a abyste zmírnila rozpaky nebo negativní náladu, požádejte každého, ať napíše na papírek něco pozitivního, hezkého nebo vtipného, co sleduje u jiného člena rodiny, a papírek vhodí do košíčku uprostřed stolu. Během jídla pak vytahujte postupně papírky a vzkazy čtěte nahlas. Je to skvělý způsob, jak zařídit, aby se všichni na společné večeře těšili a zároveň jak pochválit konkrétního člověka za konrétní věc, což je vždy lepší něž obecně míněná slova chvály jen tak v poklusu a mezi řečí,“ zdůrazňuje psycholožka Mary Alvord, Ph.D. z Americké psychologické asociace.

  • 4. Děti se vás straní

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Jsou nezvykle zakřiknuté? Zavírají se často ve svých pokojích a komunikují jen se sebezapřením? Zdá se vám, že se stahují samy do sebe a distancují od ostatních? Jde o jeden z typických projevů chování u dětí, které trpí zvýšenou mírou stresu nebo úzkosti. Uzavírají se do sebe, ty starší nasazují sluchátka a zamykají se ve svém „kutlochu,“ mladší přestanou chtít chodit za kamarády a na hřiště, například. „Mluvte se svými dětmi, nedejte se odbýt a udržujte komunikaci. Buďte upřímní, povídejte si s nimi na rovinu, odpovídejte na otázky, neodstrkujte je a neodbývejte s tím, že máte málo času. A pokud vás něco štve, nervuje nebo rozčiluje, řekněte to. Přiznejte nahlas, že právě teď potřebujete ze všeho nevíc horkou vanu a požádejte všechny, ať vám dají půl hodiny „volno“ a dopřejí klid, pak s nimi jejich starosti budete řešit,“ uvádí Mary Alvord.

  • 5.Bojujete v práci

    ...
    ...
    Autor: istock.com

    Zmeškali jste už po několikáte termín uzávěrky? Věčně nestíháte a odevzdáváte písemnosti na poslední chvíli? Děláte několikrát týdně přes čas? Zapomněli jste, že máte mít připravenu prezentaci? Je na čase zvolnit. Viníkem může být chronický, dlouhou dobu přetrvávající stres. Ten vám bere schopnost koncentrace a soustředění, ubírá sílu a způsobuje, že častěji zapomínáte nebo chybujete. Doktorka Alvord doporučuje promluvit si doma o všem v klidu se svým partnerem, seznámit ho se svými potížemi a svěřit mu veškeré negativní emoce. Pak je prostor a čas k tomu, domluvit společně pravidla fungování domácnosti (nebo ta stávající upravit podle potřeby), řešit logistiku ohledně dětí a společnými silami vymyslet řešení, jak fungovat lépe a co je možné změnit či napravit.

  • 6. Všichni se cítí pod psa

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Pokud jde o škodlivost nadměrného a chronického stresu, nezáleží vůbec na věku. Ublížit může i těm nejmenším prckům, i když se u nich projevuje obvykle zcela jinak, než u nás dospěláků. Mladší děti si mohou stěžovat na bolesti hlavy nebo žaludku, trpí průjmy nebo zvrací, děsí je zlé sny a noční můry, budí se zpocené nebo se dokonce začnou znovu počurávat. U dospívajících můžete sledovat opakující se migrény nebo bolesti krční páteře, ramen a celých zad. A také potíže se spánkem. „Nadměrný stres snižuje funkčnost imunitního systému, takže máte mnohem větší „šanci“, že onemocníte. I když to není vždy snadné, snažte se maximálně snížit negativní atmosféru ve vaší rodině, dbejte na vyvážené zdravé stravování a dostatek pohybu, pravidelně si myjte ruce (a dohlížejte na to, aby to dělaly i děti), snažte se trávit co nejvíce času společně a nejlépe někde venku, v přírodě. Výborné ale bude i společné sledování filmu nebo hraní stolních deskových her,“ říká Dr. Mary Alvord.

  • 7. Nikdo se nezastaví

    Jak děti nadchnout pro výlety?
    Jak děti nadchnout pro výlety?
    Autor: istock.cz

    Je vaše rodinné tempo přímo šílené? Vy i děti jste nepřetržitě v poklusu, od pondělí do pátku v jednom kole od rána do pozdního večera? Školka, škola, fotbal, plavání, malování, tanečky, kroužek keramiky nebo lekce angličtiny či hry na flétnu. Přebíhání od jedné aktivity a povinnosti ke druhé, bez možnosti dostatečného odreagování a odpočinku, může způsobit ve vaší rodině zmatek, úzkost a pocit věčného nestíhání. Ruku na srdce, netlačíte příliš na své potomky? Nestačily by dva zájmové kroužky týdně místo současných pěti? „Nadměrné přetěžování (i když jde o činnosti, které má dítě rádo) může způsobit bolesti hlavy, trávicí problémy i svalové napětí. Zkuste stisknout pomyslné tlačítko „stop“ a promluvte si s ratolestmi o tom, zda se cítí dobře a skutečně se chtějí nadále věnovat všem aktivitám, které jste jim naplánovali. Snažte se udržovat rodinný život v rovnováze a myslete na jedno – rodiče i děti potřebují čas,“ zdůrazňuje na závěr Dr. Alvord.

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku