6 úžasných citátů, které byste měli říct dětem! Usnadní jim život!

  • 6 úžasných citátů, které byste měli říct dětem! Usnadní jim život!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    29. února  2020 
     06:00

    Co byste rádi předali svým ratolestem do budoucího života? Tyto chytré myšlenky by měly znát a měly by se snažit se jimi řídit. Některé jsou vtipné a roztomilé, jiné trochu odvážné i kontroverzní, všechny beze zbytku jsou ale velmi inspirativní a stojí za zamyšlení.

     

    „Když tak sedím a přemýšlím o naší malé holčičce, její budoucnosti, nadějích a snech a všem, co bychom si pro ni do budoucna přáli, zdá se to docela jednoduché. Přiznávám, že je mi úplně jedno, jestli se stane lékařkou, fotografkou, právničkou nebo se bude živit jako prodavačka nebo třeba cirkusačka.

    Pevně ale doufám, že se naučí pár důležitých pravidel, jak se správně chovat a čím je dobré nechat se v životě vést. Věřím, že jí vždy dokážu říkat pravdu a najdu ta správná slova, která by ji do budoucna inspirovala, aby dosáhla na všechny své sny a splnila si i ta nejtajnější a nejodvážnější přání.

    A pokud ne, mám v záloze schované taháky. Totiž citáty slavných světových filozofů a dalších osobností, které toho hodně dokázaly. Myslím, že by jim nevadilo, kdybych si jejich chytré myšlenky vypůjčila. Zde je několik z nich, které jsem nedávno objevila – a hned bych se pod ně podepsala. Přesně odpovídají tomu, co bych s klidným svědomím své dceři poradila,“ přiznává Lauren Hartmann, americká publicistka a blogerka, maminka dvou dětí. Tady je máte.

  • 1. „Všechno se zdá nemožné, dokud to neuděláš!“

    ...
    ...
    Autor: istock.com

    (Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a bojovník za svobodu)

    To nedám, nezvládnu, nedokážu, to není nic pro mě… Znáte to? Ano, už mnohokrát se mi v životě stalo, že mi některé povinnosti nebo úkoly připadaly přímo zdrcující, netroufala jsem si na ně ani pomyslet, stresovala jsem se svou nedokonalostí, malou šikovností nebo jsem nevěřila, že jsem například dost chytrá. Jenže když si na to (cokoli) nakonec přece jen troufnete, zjistíte většinou, že nic není nemožné. A ten pocit, který se ve vás rozlije, když se odhodláte a dáte do toho všechno, ten je k nezaplacení. Doufám, že má dcera bude dostatečně pevně věřit sama v sebe a jen tak se nezalekne.

  • 2. „Najdi něco, pro co zahoříš vášní, a zůstaň tomu věrný!“

    Na dceru mám více času, kdybych měla dětí víc, musela bych je o svůj čas podělit.
    Na dceru mám více času, kdybych měla dětí víc, musela bych je o svůj čas podělit.
    Autor: iStock

    (Julia Child, autorka knih o vaření a moderátorka televizních kulinářských pořadů, nositelka francouzského Řádu čestné legie)

    Ať už je to vaření – jako v případě Julie – zahradničení, chování králíků, malování, běhání nebo třeba sbírání starých pohlednic či knoflíků, do všeho jděte naplno, s maximálním zápalem a zaujetím. Každý by měl mít aspoň jeden zájem, koníček, který ho dokáže obohatit, vzrušit a inspirovat. Myslím, že naše děti vychováváme tak, aby dokázaly takovými osobnostmi být.

  • 3. „Vydej se s důvěrou za svými sny a žij životem, který sis představoval...“

    Jsou lži, které dětem neublíží, dokonce naopak
    Jsou lži, které dětem neublíží, dokonce naopak
    Autor: istock.cz

    (Henry David Thoreau, americký filozof a básník)

    Chce to velký kus odvahy, houževnatosti, vytrvalosti i štěstí. Když ale člověk opravdu chce, dokáže všechno, to mi nikdo nevymluví. Doufám, že ta malá slečna, která mi byla osudem svěřena, se naučí následovat své sny a nebude se bát zařídit si život tak, jak bude jen ona sama chtít. Krásně to říkal také francouzský spisovatel Antoine de Saint-Exupéry: „Proměň svůj život v sen a své sny ve skutečnost.“

  • 4. „Čímkoli jsi, buď v tom nejlepší!“

    ...
    ...
    Autor: istock

    (Abraham Lincoln, 16. americký prezident v letech 1861 až 1865)

    Geniální! Nezáleží mi na tom, co má dcera vystuduje a jakým směrem se nakonec vydá, nemám žádné ambice tlačit ji do budování kariéry. Jediné, co si skutečně přeji, je to, aby v jakékoli profesi, které se bude věnovat, byla skvělá a věnovala se jí s láskou.

  • 5. „Nebojím se žádné bouřky, protože mě učí, jak řídit svou loď!“

    dívka a panenka
    dívka a panenka
    Autor: iStock

    Louisa May Alcott (americká spisovatelka, proslavil ji zejména román Malé ženy)

    Každý životní karambol, problém nebo kopanec je darem, poučením a zdrojem dalšího osobního růstu. Pevně věřím, že má dcera si bude jistá sama sebou a bude umět chytat se všech výzev, které jí život přinese do cesty. A nebude to v rozporu s jejím charakterem a svědomím. Doufám, že když někdy přijdou těžké časy, zvládne ukormidlovat svou loď správným směrem, do bezpečného přístavu.

  • 6. „Předstírej, že to umíš, dokud se to nenaučíš!“

    vztahy v rodině
    vztahy v rodině
    Autor: istock

    (neznámý autor)

    Je důležité vědět, že by se člověk nikdy neměl stydět za to, že není dokonalý. Nikdo nejsme bez chyb a všichni se neustále učíme nové věci, které potřebujeme k životu. Nechci, aby si mé dítě myslelo, že musí být po všech stránkách perfektní a nepřekonatelné, a muselo to dokazovat ostatním. Musí ale vědět, jak je báječné a šikovné, a když někdy bude bojovat se sebejistotou, trocha nevinného „předstírání“ na životní cestě neuškodí. Naopak – taková situace může být neuvěřitelně motivující a může vyburcovat k vyšší snaze. Každý přece občas něco předstírá!

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku