Jak si najít víc času na děti? 6 způsobů, které vás možná nenapadly!

  • Jak si najít víc času na děti? 6 způsobů, které vás možná nenapadly!
    ....
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    27. prosince  2018 
     06:00

    Každý rodič trpí čas od času výčitkami, že se svými dětmi netráví tolik času, kolik by si přál. V nepřetržitém každodenním kolotoči úkolů si často ani nestihneme uvědomit, jak rychle nám ratolesti odrostou a že ztracený čas už nic nevrátí. Zde máte pár chytrých triků, jak na to, abyste byli více spolu.

  • Není čas ztrácet čas!

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Rodičovství je nejtěžší a nejnáročnější „práce“, kterou si dokážete představit. Znamená spoustu povinností, náročných výzev, neustálého shonu a také téměř chronický nedostatek času. Přesto to milujete a děláte s maximálním nasazením. Jenže v koloběhu hektických všedních rán, třídních schůzek, pracovních porad, rodinných nákupů, domácích úkolů, školních fotbalových utkání, shánění tanečních kostýmů, karnevalových masek, pomůcek pro výtvarnou výchovu nebo lekce gymnastiky občas zapomínáte na to, jak důležité je trávit společně čas. Opravdově. Nejen u snídaně a večeře nebo deset minut v autě cestou do školy. Nepřetržitě žonglujete se všemi úkoly jako s míčky a najednou zjistíte, že končí další den a s ním je pryč vaše další šance na kvalitně a smysluplně strávený čas s dětmi. Je na čase to změnit!

  • Plánujte dopředu

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Sedněte si jednou týdně ke svému nabitému diáři a rozplánujte si časový rozvrh den po dni. Když si vše pečlivě, přehledně a s rozvahou sepíšete, hned uvidíte, jaké jsou vaše možnosti. Jsou skutečně veškeré úkoly neodkladné? Nebylo by možné přesunout pracovní schůzky na jiný čas? Nepočká sedánek s kolegyněmi na jiné datum, když zrovna ratolestem odpadlo pár zájmových kroužků, a máte tak možnost vyrazit společně do kina, divadla nebo zaplavat si v bazénu? Skutečně není možné vzít si den dovolené, když má vaše drobotina zrovna ředitelské volno?

  • Nakupujte on-line

    ...
    ...
    Autor: istock

    Dnešní doba je sice hektická a neúprosná, na druhou stranu ale nabízí spoustu možností, jak si zjednodušit život, alespoň pokud jde o péči o domácnost. Začněte tím, že vyzkoušíte, jak pohodlné je nakupování potravin, drogerie nebo hygienických potřeb přes internet. Tuto službu poskytuje dnes již spousta firem. V pohodlí domova zadáte on-line na notebooku nebo tabletu nákupní seznam, odešlete, určíte den a hodinu dodání a pak už si jen převezmete kompletní nákup, který vám řidič v dodávce doveze doslova až ke dveřím. Neuvěříte, o jak obrovskou úsporu času jde!

  • Pijte méně kávy!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Myslíte si, že kofein obsažený v kávě vás dokáže rychle „nakopnout“ a dodá vám chybějící energii, abyste zvládla každodenní shon a nepadala celé odpoledne únavou? Pletete se, není to vůbec skvělý nápad! Pokud si zvyknete pravidelně popíjet silnou kávu, bude mít spíše opačný efekt a z dlouhodobého hlediska může způsobit velké potíže se spánkem. Lékaři doporučují dopřát si poslední šálek ve tři hodiny odpoledne. Vsaďte spíše na čerstvé potraviny, ovoce a zeleninu, sílu a energii dodají také celozrnné pečivo, ovesné sušenky nebo müsli tyčinka. Jablko nebo okurkový salát vám prokážou lepší službu než tři espressa! A energie vám vydrží mnohem déle.

  • Vysvětlujte důvody

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Přepadají vás výčitky, že máte málo času na to, abyste si s dětmi v klidu popovídala, zeptala se jich, jak se mají, co je nového a zda je něco netrápí? Naučte se umění „malého rozhovoru". Pokud vás zrovna honí čas, v jedné ruce táhnete tašku se sportovním vybavením, v druhé brašnu s notebookem a v zádech máte vzteklého osmiletého syna, kterého se chystáte na poslední chvíli odvézt na trénink, stručně, ale jasně a hlavně klidně mu vysvětlete, že momentálně není čas na důkladný rozhovor o spolužácích nebo sobotním plánovaném výletě. Slibte ale, že večer si uděláte „svou“ chvilku, sednete si spolu k šálku čaje nebo se zachumláte do peřin a promluvíte si o všem, co vám potřebuje svěřit. A hlavně: dané slovo dodržte.

  • Zaveďte seznamy

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Říkáte si, co je to za nápad – žít podle seznamů? Funguje to, zejména v početnějších rodinách jde o vysoce efektivní systém, jak doma zavést a udržovat aspoň relativní režim. Ten totiž dokáže usnadnit běžný chaotický a uspěchaný provoz. Zapisujte vše, co je potřeba udělat, zařídit, nakoupit, oběhat, splnit, kam se kdy dostavit (banka, lékař, pošta, školní besídky…), kdo má doma jaké povinnosti, za které si bude odpovídat, a tak dále. Výborně poslouží malá nástěnka v chodbě nebo dveře ledničky v kuchyni, kam se dají rodinné „návody“ přichytit snadno magnetem. Podle psychologů takové seznamy snižují míru stresu, a to zní skvěle, ne?

  • Zbavte se nepořádku

     

    ...
    ...
    Autor: iStock
    Uklizená domácnost, kde má každá věc své místo, a vy máte tím pádem dobrý přehled, co a kde hledat, a bezpečně víte, že to také najdete v okamžiku, kdy zrovna budete potřebovat. Ano, děti dělají náš život chaotickým, to je realita, vaším úkolem ale je udržovat to alespoň částečně v mezích. Nemilosrdně se rozlučte s věcmi, které nepotřebujete, s oblečením, ze kterého ratolesti vyrostly, nechtěnými dárky, které leží natrvalo umístěné na dně skříní, rozbitými a nepoužívanými hračkami. Ani netušíte, kolik času ušetří pořádek a řád v domácnosti. Ukliďte dům nebo byt a uvidíte, že váš rodinný život bude najednou mnohem uspořádanější a klidnější.

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku