Věk 14 let, pohlaví ženské, diagnóza deprese. Příčina? Sociální sítě!

Věk 14 let, pohlaví ženské, diagnóza deprese. Příčina? Sociální sítě!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
8. ledna  2019 
 06:00

Nejnovější vědecká studie britské University College London přinesla šokující zjištění! U dospívajících dívek existuje až dvojnásobné riziko vzniku vážných psychických problémů ve srovnání se stejně starými kluky. Příčinou je každodenní používání sociálních sítí! Na tohle dejte pozor!

Tráví vaše dcera denně spoustu času s hlavou skloněnou nad mobilem či tabletem a jen nerada se odpojuje od Instagramu, Twitteru a Facebooku? Chatuje s kamarády a spolužáky, sdílí své fotografie a komentuje příspěvky ostatních?

Mějte ji pod dohledem! Vědecký tým londýnské univerzity přinesl zjištění, že čtrnáctileté dívky, které tráví svůj čas na sociálních sítích, jsou velmi lehce zranitelné. Jsou ohroženy kyberšikanou, sexuálním či jinak motivovaným obtěžováním a mínění i počet lajků od ostatních uživatelů patří mezi hlavní faktory, které ovlivňují jejich chování a náladu.

Na Facebooku je víc holek!

Tento výzkum (publikovaný v magazínu EclinicalMedicine) patří mezi vůbec první svého druhu a je založen na údajích od téměř 11 tisíc čtrnáctiletých teenagerů, kteří se zúčastnili projektu Millennium Cohort Study – rozsáhlého šetření zaměřeného na životy dospívajících dětí v dnešním světě. Výsledky naznačují, že dívky jsou mnohem častějšími, nadšenějšími a zaujatějšími uživateli sociálních médií než jejich vrstevníci mužského pohlaví. Dvě pětiny z nich přiznaly, že na sítích tráví více než tři hodiny denně (v případě stejně starých chlapců se jedná jen o jednu pětinu).

Neuvědomují si rizika!

Na základě nových varovných zjištění vydala Royal College of Pediatrics and Child Health (Královská akademie pro pediatrii a zdraví dětí) oficiální doporučení, která nabádají rodiče, aby kontrolovali a regulovali dobu i způsoby používání chytrých telefonů a tabletů u svých pubertálních potomků.

Jedním z bodů je také rada, aby dětem nastavili jednoznačné časové limity a nedovolili jim používat tato zařízení minimálně hodinu před spaním (v opačném případě totiž dochází z dlouhodobého hlediska k podstatnému zhoršení kvality spánku, s čímž souvisejí další zdravotní potíže).

Profesorka Yvonne Kelly z Ústavu pro epidemiologii a zdravotní péči University College London uvedla: „Spojitost mezi používáním sociálních sítí a příznaky depresivního chování je v případě dívek mnohem častější a silnější v porovnání s chlapci. Vysledovali jsme také, že u dívek, které se na sociálních sítích pohybovaly denně, docházelo k postupnému narůstání symptomů deprese.“

Útoky, urážky, pomluvy, šikana!

Jedním z důvodů je patrně také fakt, že u dívek existuje výrazně vyšší pravděpodobnost, že budou v on-line prostředí vystaveny šikaně nebo že je nemine zkušenost s obtěžováním, vydíráním nebo urážkami a útoky na vlastní osobu.

Studie ukázala, že se šikanou nebo obtěžováním různého druhu se skutečně aspoň jednou setkalo 40 % dívek (v porovnání s 25 % chlapců), téměř polovina dívek navíc potvrdila, že sociální sítě (potažmo zvědavost a nedočkavost "aby mi něco zajímavého neuteklo“) často narušují jejich noční spánek (což přiznalo zároveň „jen“ 28 % chlapců). Podle autorů studie jsou všechna tato zjištění velmi důležitá pro další vývoj politiky týkající se bezpečného využívání sociálních médií pro mladé lidi.

Shirley Cramer, výkonná ředitelka Královské společnosti veřejného zdraví, říká, že od vlád jednotlivých evropských států je zapotřebí většího úsilí o pochopení vlivu a dopadu sociálních médií. „Tento důležitý výzkum potvrzuje, že potřebujeme zvýšit povědomí a porozumění mezi rodiči, školami a zákonodárci ohledně úlohy sociálních médií v životě společnosti a jejich vlivu na duševní zdraví mladých lidí, zejména s ohledem na zvýšená rizika pro dívky,“ uvedla doslova.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku