Máte dospívajícího syna? Na tohle vás nepřipraví nikdo!

Máte dospívajícího syna? Na tohle vás nepřipraví nikdo!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
31. července  2020 
 06:00

Na to, že muži pravděpodobně opravdu pocházejí z Marsu (případně jiné planety), přijdete nejpozději ve chvíli, kdy se váš roztomilý malý chlapeček začne měnit v polodospělého pubertálního kluka. Co vám (raději) nikdo z přátel a známých předem neprozradí? Čekat můžete úplně všechno!

Pokud jste mámou syna (případně rovnou několika exemplářů dítek mužského pohlaví), určitě už sama dobře víte, že život s ním je bohatý na dobrodružství, nečekaná překvapení a spoustu adrenalinu (ne vždy vítaného). Nikdy však nejste dostatečně připravena na všechno, co ještě přijde a co můžete (někdy s nadšením, jindy s nefalšovaným strachem) očekávat. To krásné, dojemné a milé i to nepříjemné, bolestné a silně brnkající na nervovou soustavu.

„Můžete si být stoprocentně jistá, že přijdou další šokující okamžiky, ještě větší zmatky, vypjatější emoce i nevyzpytatelnější nálady, otrávené obličeje a gesta budou mnohem propracovanější a čas o samotě ve vlastním doupěti důrazněji vyžadován. Být mámou pubertálního syna je zkrátka šílené, nervy drásající a taky kouzelné a zatraceně dobré! Pochybujete o tom? Prozradím, co vám o životě s dospívajícím mužem nejspíš jen tak někdo mezi řečí nepoví. Třeba vás aspoň trošku teoreticky připravím na to, co nevyhnutelně přijde,“ říká Sára, maminka dvanáctiletého Daniela a šestnáctiletého Adama.

Dostatek pohybu má jen každý desátý dospívající
Dostatek pohybu má jen každý desátý dospívající
Autor: istock.cz

1. Vaše nejdelší rozhovory se odehrávají během šestiminutové cesty do školy v autě, zatímco oba zíráte před sebe na silnici.

2. Až mu nějaká mladá dáma zlomí srdce, tak vy, jakkoli se budete snažit otevřít mateřskou ochranitelskou a utěšující náruč, budete tím nejbližším hromosvodem a nejhorší osobou na planetě. Už jenom kvůli tomu, že jste taky holka.

3. Váš telefon, tablet, notebook i televize budou v jednom kuse rozštelované, přeinstalované, přeformátované a přeladěné, zmizí vámi používané a potřebné aplikace i oblíbené kanály, zato přibudou rozmanité hry a divoká videa.

4. Snaží se být za každou cenu dospělý a zoufale touží rychle vyrůst, zároveň ho to ale stále neuvěřitelně děsí. Odtud ta přehnaná sebejistota, nebo naopak úzkostlivost a nulové sebevědomí.

5. Ne, drsné písničky, temná nálada, piercing v obočí, číro na hlavě ani tričko s obrázkem vraždícího maniaka v masce nebudou v oblibě navěky!

6. V jednu chvíli jste tou nejmilovanější a nejdokonalejší maminkou na světě, během pár vteřin se ale stanete nejnemožnější, nejtrapnější a nadmíru nebezpečnou osobou v jeho životě.

7. Začne mluvit o svém dětství, jako by to byla dávná minulost…

8. A vy najednou zjistíte, že to děláte taky, aniž byste si to uvědomila.

9. Končí doba, kdy ochotně a bez reptání sní téměř jakékoli jídlo, které mu předložíte na talíř. Ochota ke konzumaci méně oblíbených pokrmů mizí.

10. Ta svoboda! Už se nemusíte zajímat o dětské filmy a vyhledávat recenze a hodnocení každého dětského filmu, zda není pro vaše nevinné mládě nějakým způsobem „závadný“.

11. Konečně se vyspíte! Sbohem nočnímu vstávání, puberťák už se zpravidla nebudí na mlíčko nebo čúrání. Spíš naopak, jako mávnutím kouzelného proutku se z něj stává dokonalý lenoch, který spí tak poctivě, jako by to bylo jeho zaměstnání na plný úvazek!

12. Zjistí zčistajasna, že máte doma zrcadla, a začne před nimi zabírat místo. Zejména během zkoumání svého obličeje, zda se někde neobjevují beďary. A hlavně – nedočkavě vyhlíží první vous. Jakmile se objeví, začne denně počítat, zda přibývají v dostatečně rychlém tempu.

13. Začne se holit, i když jeho strniště zatím jen horko těžko spatříte bez použití lupy.

14. Překročí váš předplacený sdílený balíček dat. Sakra! Už zase! Každý měsíc!

15. Pořád ještě moc rád poslouchá historky a povídání o tom, jak se narodil. A dožaduje se podrobností i detailů!

16. Dost možná zapomene, jak funguje váš domácí telefon, nebo dokonce to, že ho vůbec máte. Proto ho žádné zazvonění nezvedne z gauče.

17. Někdy za vámi prostě přijde jen a jen z toho důvodu, aby se mohl vybrečet. Potřebuje od vás nevyslovený souhlas a něhu. Kopec něhy!

18. Ano, někdy páchne jako otevřený kontejner plný odpadků. A jeho pokoj jakbysmet.

19. Potřebuje se cítit potřebný a respektovaný.

20. Zbožňuje dobré vtipy i šílené nápady. Kdykoli a jakékoli!

21. Nudí se. Je taaaak znuděný! Nudí se v podstatě neustále!

22. Rád s vámi hraje společenské hry. Fakt!

23. Bojí se nesouhlasit nebo se dostat do konfliktu se svými učiteli.

24. Často se zlobí, je uražený nebo naštvaný, ačkoli nedokáže vysvětlit proč. Žádný důvod zkrátka nepotřebuje.

25. Pořád miluje kreslené pohádky a seriály a sleduje své oblíbené animované hrdiny. Jen se o tom nesmí mluvit.

26. Probudí se v něm ochránce a začne se o vás nečekaně starat.

27. Jedna chyba či špatné rozhodnutí může všechno změnit.

28. Jeho vztah s otcem by mohl být pevnější a intenzivnější.

29. Přeje si, abyste se proboha zamykali v ložnici. A hlavně příliš nehlučeli.

30. Maminčina domácí kuchyně je stále největším favoritem.

31. Je nadšený, že jste schovala jeho miminkovské oblečení, oblíbené hračky i „umělecká díla“ ze školky.

32. Dokáže unést pravdu. Zvládne to. Ale také si ji umí čas od času operativně podle potřeby upravit.

33. Dostane hlad ve chvíli, kdy do sebe nacpal svíčkovou se šesti nebo řízek přes celý talíř.

34. Ačkoli se to někdy nezdá, je velmi loajální ke své rodině, na rodiče a sourozence nedá dopustit a hájil by je proti celému světu.

35. Zraní se, spálí nebo uhodí úplně stejně často, jako když byl neposedným a ne úplně zručným batoletem.

36. U společné večeře z něj nevypáčíte takřka jediné slovo.

37. Na většinu otázek odpovídá „nevím“, „ne“, „asi jo“, „už se nepamatuju“.

38. Je to jeden z nejbáječnějších a nejvzácnějších lidí, jaké jste kdy poznala.

39. Milujete ho nejvíc, jak jste schopná, a mnohem více, než jste si kdy uměla představit!

40. A pak zjistíte, že tohle všechno jen jen začátek…

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku