Chcete zvýšit inteligenci dětí? Co nejvíc s nimi mluvte a hrajte si!

Chcete zvýšit inteligenci dětí? Co nejvíc s nimi mluvte a hrajte si!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
23. srpna  2019 
 06:00

Téměř před čtyřiceti lety byly zveřejněny výsledky prvních studií, které zkoumaly vliv řeči na vývoj dětské inteligence. Závěry byly jasné – děti narozené v chudobě slyšely podle odborníků v průměru o 30 miliónů slov méně než jejich bohatší vrstevníci. Zjištění relativně malé studie v průběhu let se ale časem ukázala jako kontroverzní, pokud jde o materiální podmínky, ovšem na něčem se odborníci i dnes shodnou.

Totiž na tom, že počet slov, které dítě slyší v raném věku, je pro dětskou inteligenci velmi významný, a že rozdíly mezi dětmi, na které rodiče mluví, a dětmi, s nimiž rodiče moc nemluví, jsou mnohem výraznější, než se dříve odborníci domnívali.

Nyní výzkumníci z University of York zjistili, že počet slov, která dítě slyší, nezlepšuje pouze jejich slovní zásobu a vývoj řeči, ale že může taky přispět k rozvoji neverbálních schopností, jako jsou uvažování, numerické porozumění a uvědomění si tvarů. Studie zkoumala přes sto dětí po dobu tří dnů a vědci zjistili pozitivní souvislost mezi kognitivními schopnostmi a kvalitou řeči – na základě počtu slov a lexikální rozmanitosti.

Sara Piekarsi, odbornice na řeč, k tomu řekla: „Když dítě vyrůstá v prostředí bohatém na jazyk, utváří si způsob, jakým rozumí, vidí a používá jazyk. Rodiče jsou příkladem a děti přirozeným způsobem používají jazyk, a to i v raném věku.“

Mluvčí Americké pediatrické akademie Dipesh Navsaria tvrdí, že ve vývoji inteligence dětí hraje roli kromě verbální interakce taky neverbální interakce. „Není to o slovech, je to o interakcích. Jsou rodiče, kteří mluví méně, ale pořád můžou mít se svými dětmi vývojově pozitivní interakce. Neměli bychom si myslet, že pouze nedostatek slov drží děti zpátky.“

Mít citlivý a přátelský vztah s dětmi má významný dopad na jejich celkový vývoj. Výzkumníci této nejnovější studie také uznávají, že pozitivní rodičovství (kde rodiče reagují a povzbuzují děti k tomu, aby se svobodně projevovaly) bylo spojené s menšími známkami neklidu u dětí, agrese a neposlušnosti.

Takže nejen slova, ale taky hry můžou velmi pozitivně působit na vývoj dětské inteligence. „Když rodiče povzbuzují děti k tomu, aby se vyjadřovaly a objevovaly svět, vytváří jim tak prostředí, kde děti vědí a chápou, že mají schopnost pozitivně ovlivňovat pozornost druhých,“ uvedl Dipesh Navsaria.

Další otázkou je také kvalita řeči. „Rodiče by měli s dětmi mluvit jakýmkoli způsobem, který jim vyhovuje. Nemyslím si, že by museli mluvit tak, či onak, prostě mluvte tak, jak vám to připadá přirozené,“ dodala Sara Piekarski. Přeškolovat rodiče, jak by měli s dětmi mluvit, by je mohlo spíše znervóznit a naopak zbrzdit. Cestou by mělo být nalezení toho, co je pro rodiče přirozené.

Nejdůležitější ze všeho jsou interpersonální interakce. Slova, která dítě slyší z rozhlasu či televize, se podle odborníků „nepočítají“. „Slova musí pocházet od živých lidí v prostředí, ve kterém dítě žije, jinak na jeho vývoj nemají vliv,“ vysvětlují odborníci. Jednoduše řečeno – neexistuje žádná chytrá aplikace, která by nahradila rodiče.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku