Co možná nevíte o vších, hnidách a jak se jich zbavit?

Co možná nevíte o vších, hnidách a jak se jich zbavit?
Vši jsou pohroma, která ale má řešení
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
19. června  2019 
 00:00
Prezentace klienta

Chystá se vaše dítě na tábor nebo právě přijelo ze školy v přírodě a přivezlo si ve vlasech nezvané hosty? Nejste v tom sami, podle odhadů musí vši každoročně odstraňovat až půl milionů Čechů.

Veš dětská nejčastěji trápí malé děti, ale potrápit umí bohaté i chudé bez rozdílu věku a postavení. Pokud se u vašich potomků nebo u vás tento parazit objeví, snažte se ho co nejrychleji zbavit.

Není přitom pravda, že se jim daří jen v horších hygienických podmínkách nebo v období prázdnin a dětských táborů. Rizikové období je prostě vždy, když jsou děti v častém a blízkém kontaktu. V těchto situacích pak dochází ke snadnému rozšíření nechtěných návštěvníků.

Co dělat, když dítě přinese z letního tábora vši?
Co dělat, když dítě přinese z letního tábora vši?
Autor: NYDA

Nejčastější mýty o vších:

VŠI JSOU ZNÁMKOU ŠPATNÉ HYGIENY

Špatně! Vši nemají nic společného s hygienou.

Dokonce ani každodenní mytí vlasů nezabrání zavšivení. Děti, které jsou oblíbené mezi kamarády, bývají častěji zavšivené. Bohužel tento mýtus znamená, že někteří rodiče skrývají nebo přehlíží výskyt vší a umožňují tak jejich další šíření.

VŠI SE DAJÍ ODSTRANIT POUZE POMOCÍ ÚČINNÝCH CHEMICKÝCH PŘÍPRAVKŮ

Špatně! Studie prokázaly, že vší se můžeme účinně zbavit pomocí přípravků obsahujících dvousložkový dimeticon (např. NYDA). Je to  velmi chytrý fyzikální způsob účinku, proti němuž si vši nedokáží vybudovat odolnost. Vši a jejich vývojová stadia (hnidy a larvy) se neotráví, ale udusí se.

DĚTI, KTERÉ MAJÍ VŠI, SE MOHOU VRÁTIT DO KOLEKTIVU AŽ PO NÁVŠTĚVĚ LÉKAŘE NEBO PO 3 DNECH

Ne, není to pravda. Děti se do zařízení mohou vrátit hned po prvním ošetření k tomu určeným přípravkem (např. NYDA).

VŠI PŘENÁŠÍ NEMOCI

Špatně! Vši v našich klimatických podmínkách choroby nepřenášení. Jsou otravné, ale neškodné. Nicméně, vší stolice a sliny mohou způsobit alergickou reakci nebo škrábání, které může vést až k infekci.

KOČKY A PSI PŘENÁŠEJÍ VŠI

Špatně! Veš dětská žije a přežije jen na lidské pokožce hlavy. Neexistuje tedy důvod k léčbě domácích mazlíčků.

VŠI SE ŠÍŘÍ PŘI POUŽÍVÁNÍ STEJNÉHO HŘEBENE, KARTÁČE NA VLASY, ČEPICE

Ano, ale jen zřídkakdy! Pouze hlava poskytuje vším správnou teplotu a živiny. Veš může přežít jen pár hodin (24 h) mimo toto ideální prostředí.

Zbavte se vší – OKAMŽITĚ!

Konečně existuje bleskové řešení pouze v 1 aplikaci bez nutnosti dalšího ošetření! Nyda účinkuje v jedné aplikaci, a to na vši, hnidy i larvy (tedy na všechny vývojové fáze vši). Přitom je tak šetrná, že je vhodné pro děti od narození nebo těhotné ženy.

Jak bojovat s těmito parazity? Dozvíte se zde.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku