Výchova podle skandinávských rodičů! Co bychom se od nich mohli naučit?

  • Výchova podle skandinávských rodičů! Co bychom se od nich mohli naučit?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    21. června  2019 
     06:00

    Každá kultura má své vlastní výchovné metody, které nemusí být vždy dobré. Ovšem naopak mohou být někdy tak skvělé, že bychom si z nich měli vzít příklad. Skandinávští rodiče jsou skvělými vzory. Jejich děti jsou obecně poslušnější a rodiče nejsou v napětí. Jejich priority a rovnováha dělají dětem dobře a taky jim to umožňuje, aby si užívaly každý okamžik svého života naplno.

    Tyto metody a pravidla, které fungují ve Skandinávii, byste mohli okamžitě bez mrknutí oka používat. Některé z nich možná i znáte, jen je nepraktikujete nebo vám dělá problém je skutečně zakomponovat do výchovy. Jakých deset pravidel vyznávají rodiče ze severských zemí? Jsou to tahle!

     

  • Nekupují dětem moc hraček

    Autor: iStock

     

    Skandinávské mámy i tátové se domnívají, že jejich děti se hůře soustředí na cokoli, včetně učení, když mají až moc panenek nebo autíček. Malé množství hraček jim dává možnost využívat více svou představivost a ocenit to, co už doma mají.

     

  • Podporují touhu po sebevyjádření

    Autor: istock

     

    Na dětském hřišti ve Skandinávii prý nikdy neuvidíte, že by nějaká matka křičela na své dítě: „Nechoď tam, ušpiníš si tričko!“ Skandinávští rodiče podporují nutkání svých dětí vyjádřit se a vyzkoušet si, co chtějí. Mají dovoleno dotknout se špinavého kamene, který je celý od bahna, nebo skočit do louže a pocákat se od hlavy až k patě. Děti mají možnost hrát si tak, jak se jim líbí, bez omezení.

  • Chodí s dětmi ven, i když je ošklivé počasí

    Autor: iStock

     

    V norštině mají jedno slovíčko – friluftsliv, což doslovně znamená „volný vzduch“. Jinými slovy – je to schopnost zastavit se a užívat si přírody a okolní krásy. Dnes tohle slovo odkazuje na určitou filozofii, která je pro severskou kulturu společná. Vědci tvrdí, že tento přístup pomáhá snižovat stres, zlepšovat naše vztahy s příbuznými a zvyšovat hladinu endorfinů, které jsou zodpovědné za pocit štěstí. No a dobré počasí je navíc pro Skandinávce vzácné. Lidé se proto nebojí špatného počasí, prostě si obléknou něco teplého a jdou ven. Navíc věří, že špatné počasí pomáhá imunitnímu systému, aby byl silnější.

     

  • Nezapomínají na roli otce v rodině

    Autor: iStock

     

    Tátové jsou podle Skandinávců zodpovědní za všechny každodenní povinnosti, a to i díky vládním programům, které povzbuzují otce k tomu, aby chodili na rodičovskou dovolenou. V Norsku trvá otcovská dovolená 6 měsíců, v Dánsku 4 měsíce a ve Švédsku 3 měsíce. A jsou placené! Tyhle dobré podmínky samozřejmě povzbuzují otce, aby trávili víc času se svými dětmi. V důsledku toho se podílejí větší měrou na jejich výchově a neexistuje u nich žádná předpojatost či neodpovědnost podle patriarchálních principů.

  • Chtějí, aby si děti sport vychutnaly

    Autor: iSTock

     

    Děti začínají v dětství s řadou sportovních aktivit. Skandinávští rodiče své děti samozřejmě podporují, ale neposuzují výsledky a nekontrolují „vhodnost“, či "nevhodnost" toho či onoho druhu sportu. Naopak chtějí, aby si děti sport užily a bavil je. Pokud chce dcera s nadváhou dělat gymnastiku, její rodiče nebudou proti a podpoří ji i trenér!

     

  • Fyzické tresty jsou tabu

    Autor: iStock

     

    V roce 1979 se Švédsko stalo první zemí na světě, kde se zakázaly fyzické tresty doma i ve škole. Všechny spory se musí vyjednávat jinak než tímto druhem trestu. Když někdo vidí, že nějaký rodič fyzicky napadl dítě, a to i mírným způsobem, může zavolat policii. V tomto případě může být dítě posláno do jiné rodiny a rodič může být odsouzen. Pokud soud prokáže, že rodiče pravidelně několik let trestají fyzicky své dítě, mohou být odsouzeni až na 1,5 roku vězení.

  • Nedodržují genderové stereotypy

    Autor: istock

     

    Když se dítě narodí, jeho rodiče neřeší pohlaví a nekupují mu růžové, nebo modré oblečení. Děti se oblékají do neutrálních barev. A je to vlastně celkem i praktické. Tohle oblečení může zdědit další dítě, které přijde na svět. Rodiče taky nekupují hračky s ohledem na pohlaví svých potomků – jednoduše proto, že nechtějí zakládat žádné stereotypní genderové role. Skandinávci mají taky genderově neutrální mateřské školy, kde děti nejsou vychovávány podle pohlaví.

     

  • Učí děti, aby milovaly své tělo

    Autor: iStock

     

    Skandinávští rodiče dovolují, aby jejich děti pobíhaly po dvorku nahé. No, to by v USA možné nebylo ani náhodou! Natož pak někde na pláži nebo na koupališti. Neříkají svým dětem, že nahota je špatná a odpuzující. Učí je, aby milovaly své tělo, ať je, jaké je.

     

  • Učí, aby byly děti nezávislé

    Autor: iSTock

     

    Skandinávské matky a tátové dávají přednost tomu, aby se jejich děti rozhodovaly o věcech, které již rozhodnout můžou samy. Mohou samy dělat domácí práce, mýt nádobí, vysávat, uklízet hračky a knížky a pomáhat při vaření. Rodiče sice vědí, že by to udělali lépe, ale samostatnost dětí je pro ně důležitější než dokonalý výsledek.

     

  • Nepřetěžují své děti

    Autor: istock

     

    Skandinávci mají takzvané „volné rodičovství“. To znamená, že jim nezáleží na tom, aby dítě během týdne zvládlo pět různých kroužků a dva z nich třeba v jeden den. Rodiče si cení času, který mohou strávit se svými dětmi. Podle skandinávské filozofie by měly děti mít dostatek volného času samy pro sebe, kdy nemusí nic dělat, jen si můžou hrát. Rodiče se domnívají, že právě to pomáhá dětem rozvíjet důležité dovednosti, řídit emoce a rozvíjet představivost.

     

    Jaké rady ve výchově se osvědčily švédským rodičům? Podívejte se na VIDEO:

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku