Víme, co opravdu dělají sociální sítě s vašimi dospívajícími dětmi. Pozor na to!

Víme, co opravdu dělají sociální sítě s vašimi dospívajícími dětmi. Pozor na to!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
23. července  2019 
 06:00
Odborníci na základě nejrůznějších studií a výzkumů často varují, že teenageři pod vlivem nejmodernějších médií vyrůstají v nesebevědomé a úzkostné jedince. Co je na tom pravdy a kdy se začít obávat?

Přemýšlíte, kde všude brouzdá, s kým zrovna komunikuje a čím se zabývá váš teenager, který se jen zřídkakdy dokáže odlepit od svého chytrého telefonu, aby náhodou neztratil přehled o tom, co se děje na Facebooku, nebo aby mu neuniklo nejnovější video na YouTube? Spousta rodičů se strachuje, aby vysedávání u tabletu nemělo negativní dopady na vývoj jejich batolete nebo předškoláka, jen málo jich ale věnuje později pozornost tomu, co může každodenní používání smartphonu a sociálních médií udělat se staršími ratolestmi, které procházejí pubertou. Jejich vztah k těmto vymoženostem je přitom podstatně intenzivnější a intimnější, než je tomu u tří- nebo pětiletých mrňat sledujících kreslené pohádky na tátově smartphonu. U dospívajících je již v některých případech důvod k oprávněným obavám, jelikož psychologové přinášejí stále nové poznatky a potvrzují, že on-line média a sociální sítě, které jsou dnes nedílnou součástí života teenagerů, snižují sebedůvěru a přispívají ke vzniku úzkostných poruch, nebo dokonce depresí.

...
...
Autor: iStock

Cítí se osaměle!

Nedávný průzkum realizovaný Královskou společností pro veřejné zdraví ve Velké Británii oslovil skupinu mladých lidí ve věku od 14 do 24 let s cílem zjistit, jak konkrétně ovlivňují sociální média jejich psychické i fyzické zdraví a duševní pohodu. Výsledky potvrdily, že z pohledu samotných respondentů vedou platformy jako Snapchat, Facebook, Twitter a Instagram ke zvýšené psychické labilitě, stresu, pocitům osamělosti a nejistoty, úzkostem, k nedůvěře ve vlastní schopnosti, problémům se spánkem, a dokonce až k depresivním náladám.

Vázne komunikace tváří v tvář

Co dělá většina puberťáků, když přijdou ze školy? Ne, nejdou ven s kamarády, nesportují ani nevymýšlejí, čím by se zabavili. Jsou on-line. Tráví čas nad displejem telefonu, případně tabletu, dopisují si se spolužáky, posílají videa, fotí selfie, chatují, sjíždějí videokanály. Co všichni dělali předtím, než si založili svůj účet na Instagramu? Domlouvali si srazy, shlukovali se v partičkách venku, potkávali se na hřišti nebo řádili v ulicích na kole. Možná to občas vypadalo jako bezcílné poflakování, během něho se ale učili vymýšlet zábavu, experimentovat, zkoušeli různé dovednosti (i když třeba během krádeže sousedových třešní přímo z koruny stromu), mluvili, učili se řešit konflikty, dospět k dohodám, kompromisům... Dneska si dopisují na dálku a v reálném životě jsou často bezradní, neovládají základní pravidla sociální interakce, selhávají v přímé komunikaci, chybí jim „lidský“ kontakt s vrstevníky.

„Lidský druh je naprogramovaný tak, že potřebujeme rozmanité podněty ze svého okolí, abychom se zdokonalovali v tom, jak uspět a jednat ve společnosti. Není pochyb o tom, že dnešní děti až kriticky postrádají základní sociální dovednosti. On-line komunikace nikdy nenahradí smysluplnou interakci, chybí v ní totiž neverbální projevy, tedy řeč těla, gestikulace, výraz obličeje a podobně. Přitom jde o stěžejní složku v komunikaci člověka s člověkem. Často až díky ní dokážeme pochopit správný význam všeho, co je řečeno,“ říká klinická psycholožka Dr. Catherine Steiner-Adair.

Chybí odvaha k přátelství

Co je jednou z nejdůležitějších součástí dospívání? Navazovat přátelství, získávat kamarády, najít své místo mezi vrstevníky. A to je věc, která vyžaduje jistou míru rizika, odvahy a odhodlání. Teenager musí vykročit ze svého stínu, mít dost odvahy na to, být upřímný ve svých pocitech, ovládat emoce a dokázat se přizpůsobit. Musí čelit nejrůznějším nástrahám, rozdílným povahám a postojům svých vrstevníků, musí umět formulovat myšlenky a názory a také dobře naslouchat tomu, co se mu snaží říct ostatní. „Ano, součástí zdravé sebeúcty je vědět, jak nejlépe říci to, co si skutečně myslíte a co cítíte, a to i v případě, že nesouhlasíte s míněním svého protivníka. Dát průchod emocím je každopádně vždy riskantní a psychicky vyčerpávající,“ vysvětluje Dr. Steiner-Adair.

Kdežto pokud je přátelství udržováno jen prostřednictvím psaného textu, tedy vzkazů a komentářů na sociálních sítích, je zbaveno osobního kontextu, souvislostí, opravdovosti. Ano, při psaní je mnohem snadnější udržet si tvář, nenechat se unést pocity, můžete si v klidu rozmyslet každé slovo, takže není vlastně nic v sázce. Zároveň nevidíte ani neslyšíte účinek, jaký mají vaše slova na druhou stranu. Snadno se pak může stát, že dítě vyroste v dospělého, který si nebude vědět rady s primárními komunikačními prostředky, jinak řečeno – prostě nebude umět mluvit s lidmi a osobní setkání se stanou pro něj traumatizující.

Syndrom podvodníků

Dalším velkým nebezpečím, které hrozí dětem, které jsou zvyklé komunikovat se světem „nepřímo“, je, že se snadněji stanou bezohlednými až krutými. „Ani ve snu by vás možná nenapadlo, o čem všem jsou dospívající schopni si dopisovat – a jak nevybíravým způsobem. Zloba, závist a podněcování k nenávisti nacházejí v on-line prostoru ideální půdu. Zejména dívky jsou k podobnému chování náchylné a rády si tak vyřizují účty, soupeří a porovnávají se navzájem. Je totiž snazší někoho urazit nebo zesměšnit, když to není z očí do očí,“ uvádí vývojová psycholožka Dr. Donna Wick.

Často se pak mladiství uchylují ke lhaní nebo idealizování vlastní identity. Čím se cítí zranitelnější, tím více si vymýšlejí, lžou, usilují o to, vyprojektovat si zcela nereálný obrázek vlastní osoby – a o tento lepší a dokonalejší obraz urputně pečují. Počet lajků se pak snadno stane drogou nezbytnou k pocitu štěstí, spokojenosti a k potřebné dávce sebevědomí. Možná namítnete, že teenageři si vždy potřebovali dokazovat, jak jsou dobří, uznávaní a oblíbení, patří to k jejich věku. S příchodem sociálních médií k tomu ale dostali mnohem více příležitostí. Ty se ale zároveň rychle staly pastí.

Co by měli dělat rodiče?

Obě výše citované psycholožky jsou toho názoru, že ta nejlepší věc, kterou můžete udělat, abyste minimalizovali rizika spojená s technologiemi, je jít příkladem. Sami se snažte omezit čas, který trávíte nad notebookem nebo s chytrým telefonem v ruce. To vy byste měli potomkům názorně ukázat, jak vypadá zdravé používání počítače. Upřímně – kolikrát během večera si překontrolujete e-mailovou schránku, připojíte se na Facebook nebo neodoláte, abyste si s někým nevyměnili vzkaz nebo fotku na WhatsApp? A kolikrát je to skutečně z nutnosti a jak často to děláte prostě jen ze zvyku? Vaše děti by měly být odmalička zvyklé vidět vaši tvář, ne jen hlavu ohnutou k monitoru počítače nebo skloněnou nad smartphonem! Zaveďte doma „offline hodiny", ve kterých budou veškeré technologické hračky zapovězeny. Pro všechny, i mámu a tátu. Buďte raději k dispozici dětem a věnujte jim plnou pozornost, nejen tu zdánlivou. A ještě jedna dobrá rada – snažte se co nejdéle oddálit okamžik, ve kterém dítěti poprvé umožníte použít tablet nebo chytrý telefon.

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku