Posíláte děti do kouta? Kdy to může fungovat, a kdy naopak vůbec?

  • Posíláte děti do kouta? Kdy to může fungovat, a kdy naopak vůbec?
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    6. srpna  2019 
     08:00
    Běž do svého pokoje a přemýšlej o tom, co jsi udělal! A dřív než za půl hodiny se nevracej! Kdo z nás tohle jako dítě nikdy neslyšel? Vyřešíme tím ale něco, je to správné, nebo úplně špatně?
  • Trest, nebo příležitost?

    ...
    ...
    Autor: istock

    Ačkoli jde o téma velmi kontroverzní, o kterém se hodně diskutuje, musí existovat důvody, proč tuto metodu spousta rodičů při výchově aplikuje. Někteří ji používají s větším, jiní s menším úspěchem. Za dveře, do kouta, na hanbu… Vykážete někdy svého malého hříšníka stranou nebo „do izolace“ s představou, že mu prospějete a umožníte mu, aby si uvědomil, že provedl něco, co neměl, že se provinil proti pravidlům hry, prostě zlobil. Podle psychologů takový přístup na některé děti skutečně může platit a dokážou pak změnit své chování. V jiných rodinách je naopak zcela neefektivní. Jinými slovy, věta „zavři se ve svém pokoji, ať máš čas přemýšlet, co jsi udělal špatně, a dřív než za hodinu se neukazuj“ rozhodně není univerzálním řešením pro nápravu špatného chování. Některé děti se odmítají podřídit a rodičem vymezený čas „hanby“ stráví tím, že křičí, vztekají se, hystericky pláčou nebo během svého „vězení“ zdemolují část pokoje, jiné si zase mezitím spokojeně postaví hrad z lega a jsou v podstatě štěstím bez sebe. A citlivější dítko můžete podobným příkazem natolik rozrušit, že se za vymezený čas vrátí ještě rozzuřenější a bude zlobit o to intenzivněji. Poznejte nejčastější důvody, proč rodiči udělený „time-out“ nefunguje a rozhodně nehraje ve váš prospěch!

  • Ví, že jde o prázdnou hrozbu

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Můžete vyhrožovat, jak chcete, pokud se nedržíte svých slov a nejste dostatečně důslední, dítě velmi rychle odhalí, že pravděpodobně žádný razantní počin stejně následovat nebude. Máma sice něco říká, ale nakonec stejně povolí a neudělá nic z toho, čím straší! Když dítě provede něco, co vyžaduje rodičovský zásah, konejte hned, bezprostředně po provinění, neodkládejte řešení na později. Potomek musí vědět, že špatné chování s sebou nese své důsledky. Což platí ve všech aspektech výchovy, nejen při udílení „time-outu“ o samotě ve svém pokoji.

  • Spokojeně si hraje

    ...
    ...
    Autor: istock

    Pošlete dítko do jeho pokoje, případně nakážete, aby dvacet minut v klidu sedělo u stolečku („stydělo se“) a přemýšlelo o svém nepatřičném chování. Jenže ono si zatím v mezičase příjemně pohraje s panenkami, vláčky nebo stavebnicí, případně bezstarostně namaluje obrázek, a to všechno místo rodiči nařízeného hloubání nad svými hříšky. A co teprve, když má na dosah televizi, tablet nebo telefon! Efekt? Nula! Dítě potřebuje tiché a klidné místo, kde ho nebude nic rozptylovat.

  • Mluvíte na něj

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jak má mít potomek prostor pro vlastní myšlenky a uvědomění si, co udělal špatně, když na něj po celou dobu jeho „hanby“ mluvíte, vyčítáte mu prohřešek, vyhrožujete mu nebo se ho na něco vyptáváte? Časový limit, který vymezíte, ať už v zavřeném pokojíčku nebo vsedě na gauči, by měl pro něj být jakousi přestávkou, chvílí pro zastavení a zklidnění. Ne frustrujícím okamžikem, kdy mu budete připomínat, co udělal špatně, sáhodlouze vysvětlovat, jak lze všechno příště zvládnout lépe a čeho se je potřeba navždy vyvarovat. Žádným způsobem s ním v tuto chvíli nekomunikujte, ať má příležitost a klid k tomu, nasměrovat veškerou energii k vlastním myšlenkám o tom, co a jak má, nebo naopak nemá dělat. Diskutovat můžete později.

  • Příliš dlouhý, nebo příliš krátký limit

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Má dítě problém s dodržením času, který jste určili jako oddechový? Jak nastavit limit, který bude „tak akorát“? Poznáte to většinou snadno podle jednání potomka. Cítí se nejistě, je nervózní, naštvaný, rozrušený, neklidný? Vlídně mu vysvětlete, že mu poskytujete čas k uklidnění a přemýšlení, a pak si o všem společně popovídejte a vysvětlete mu, co bude potřeba. Nezapomeňte dítko ujistit, že ho máte rádi a později, až vyprší „jeho doba“, si spolu zase budete hrát. Pro malé děti bohatě stačí časový limit deset až patnáct minut, od čtyř až pěti let můžete prodlužovat. Počítá se spíše kvalita než délka.

  • Jste naštvaní a rozčilení

    ...
    ...
    Autor: istock

    Dítko něco nepatřičného provede, vás to rozzuří, začnete křičet, jednáte pod náhlým návalem emocí, pošlete ho pryč? Tím ale vysíláte zprávu, že ho odmítáte, místo toho, abyste mu vysvětlili, že pouze vyvozujete patřičné důsledky z jeho špatného chování. Stejně jako je nakažlivá radost, jsou nakažlivé i zloba a vztek, takže pokud se chcete vyhnout záplavě slz a vyhroceným scénám, je důležité, abyste dítěti včas vysvětlili, že ho sice nade vše milujete, ale nemůžete akceptovat jeho nevhodné chování. Snažte se zůstat milující, klidní a nad věcí, když ukládáte půlhodinový "time-out", během kterého má čas na tiché přemýšlení, které mu určitě pomůže, aby příště udělalo lepší rozhodnutí. Mělo by být jasné, že nejde o trest, protože jste naštvaní, ale o pozitivní šanci pro něj samotné.

  • Brzy to vzdáte

    ...
    ...
    Autor: istock

    Máte pocit, že „časově vymezená izolace“ nefunguje, dítě se chová snad ještě hůř, rozčiluje se, uzavírá se do sebe, nebo je naopak agresivní a vůbec dává najevo všemi možnými způsoby, že se snažit nebude? Můžete udělat tu chybu, že své pokusy vzdáte příliš brzy, zkuste tedy nějakou dobu zatnout zuby a vydržet. Možná zjistíte, že dítě se jednoduše bude muset přizpůsobit vašemu záměru, aby mělo prostor a čas v klidu si popřemýšlet samo o sobě. Když budete vytrvalí (klidní, vyrovnaní, ale důslední), nejspíš se to nakonec naučí. Není totiž lepší způsob, jak se uklidnit a vydechnout si, když nás cokoli rozruší! Ukažte, jak skvělá dovednost pro další život to je!

  • Vázne komunikace

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Stejně tak, jako je důležité nenarušovat dítěti jeho čas, který má trávit o samotě, je velice důležité hovořit s ním později. Jakmile skončí časový limit, který jste mu dopřáli, komunikujte, proberte spolu vše, co se přihodilo, proč z toho musíte vyvodit důsledky a jaké jsou možnosti, aby se příště podobně nepříjemná situace neopakovala. Pomozte mu vymyslet, jak si poradit při různých peripetiích, co všechno se dá udělat jinak. A hlavně: nezapomeňte dávat neustále najevo, že ho máte rádi, navzdory všemu špatnému, co se eventuálně přihodilo.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku