Vybíráte školu? Jděte si ji prohlédnout a zaměřte se na těchto pět věcí!

  • Vybíráte školu? Jděte si ji prohlédnout a zaměřte se na těchto pět věcí!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    24. října  2019 
     06:00

    Pokud zrovna pro své dítko hledáte tu správnou školu, která by po všech stránkách vyhovovala vašim představám, tím nejlepším vodítkem je osobní návštěva. Poradíme, čemu věnovat pozornost a proč se nebát se ptát.

    Zápis nebo přijímací zkoušky jsou sice ještě daleko, ale rozhodně není brzy na to, abyste uvažovali, do jaké školy dítě pošlete. Jak vybrat nejlepší školu pro svého potomka, na co všechno se při výběru zaměřit a čemu se rozhodně vyhnout? 

  • Řiďte se rozumem i intuicí

    ...
    ...
    Autor: istock

    Rozhodnutí, které konkrétní vzdělávací instituci svěříte svého potomka, je dost zásadní a určitě byste ho neměli uspěchat. Každý rodič chce samozřejmě najít takovou školu, ve které se dítěti dostane kvalitního vzdělání, ve které bude nadále růst, naučí se vše, co je potřeba, a navíc samostatně a kreativně myslet. To vše navíc v bezpečném, příjemném, inspirativním a moderně vybaveném prostředí, které bude splňovat více než jen to, že si zde děti odsedí povinných x hodin denně. Možností je dnes „na trhu“ nepřeberné množství, a tak není výběr leckdy snadný. Které indicie a postřehy vám můžou při nelehkém rozhodování pomoci?

  • Začněte on-line průzkumem

    ...
    ...
    Autor: istock

    Díky internetu a sociálním médiím máte k dispozici dostatek informačních zdrojů, ze kterých můžete čerpat. Proklepněte si vybranou školu na jejích webových stránkách. Dozvíte se, kolik žáků je obvykle ve třídě, jaké je složení pedagogického sboru, jak si škola vede v různých žebříčcích, jaká je úspěšnost žáků (olympiády, soutěže, další studium…), kolik zájmových kroužků a mimoškolních aktivit se během roku nabízí, zda jsou otevřeny družina, školní knihovna nebo odpolední klub... Vyzbrojeni těmito znalostmi se pak můžete při osobní návštěvě lépe orientovat a erudovaně a zcela konkrétně se vyptávat na vše, co vás zajímá.

  • Jděte na den otevřených dveří

    ...
    ...
    Autor: istock

    Nelitujte času, není to zbytečné, právě naopak! Naplánovaná prohlídka školy napoví nejvíce a jde o tu nejjistější cestu, jak se s institucí (a lidmi, kteří ji tvoří) zblízka seznámit. Bezprostřední osobní dojem je k nezaplacení. Můžete pokládat otázky, poznat zaměstnance a pohovořit s nimi tváří v tvář. Škola chce samozřejmě udělat na své potenciální „zákazníky“ co nejlepší dojem, proto při takové akci určitě uvidíte zejména to, na co jsou učitelé i žáci nejvíce pyšní, čím se rádi pochlubí. Pokud byste chtěli získat úplný obrázek, zavolejte do školy a domluvte si individuální návštěvu mimo oficiální akci. Ideální je vidět, jak tu všechno funguje a probíhá v rámci běžného provozu, dopoledne při vyučování.

  • Dejte na první dojem

    ...
    ...
    Autor: istock

    Jak se cítíte při prvním vstupu do budovy? Působí na vás okolí přátelsky, vřele, útulně, nebo naopak chladně, sterilně či jinak nepříjemně? Panuje tady rušno, hravá a uvolněná atmosféra, nebo naopak nálada jako v armádě a striktně daný a nekompromisní řád? Podporují zde kreativitu a tvůrčího ducha? Jak se k sobě žáci chovají? Jsou laskaví a slušní, nebo spíše hrubí a rezervovaní? Jak mluví učitelé se studenty? Věnujte svým pocitům pozornost, protože to jsou pravděpodobně stejné či podobné emoce, jaké bude vaše dítě pociťovat každé ráno, pokud sem bude docházet. Každá škola má svou vlastní a jedinečnou kulturu a atmosféru, kterou postupně „nasajete“, pokud v ní trávíte spoustu hodin denně. Přemýšlejte o tom, jak se bude právě vaše ratolest cítit v takovém prostředí.

  • Zvažte, co je dobré pro vaše dítě

    ...
    ...
    Autor: istock

    Určitě byste si měli položit otázku, zda vybraná škola dokáže uspokojit potřeby a naturel právě vašeho potomka. Nevyžaduje specifický přístup? Je založený spíše kreativně a umělecky, nebo mu vyhovují spíše „drsnější“ disciplína a jasně daná pravidla? Ptejte se na zaměření školy, na které předměty je kladen zvláštní důraz, zda existuje možnost doučování nebo rozšířené výuky některých oborů. Pokud dítě trpí například astmatem, cukrovkou a podobně, zjistěte, zda je možné, aby mu někdo v případě potřeby podal lék nebo poskytl první pomoc. Máte ratolest s potravinovou alergií? Pátrejte po tom, zda je nabídka ve školní jídelně přizpůsobena i těmto dětem a bere se na ně ohled. Je možnost objednat předem oběd třeba v bezlepkové či bezlaktózové variantě? Nebo si musí dítě jídlo nosit z domova?

  • Nezapomeňte na praktické záležitosti!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Je toho spousta: zdánlivých drobností, nad kterými vás možná nejprve ani nenapadne přemýšlet, a to, nakolik jsou důležité, zjistíte, až když je pozdě. Které to jsou? Zjistěte, jak dlouhé jsou přestávky na svačinu a zejména pauza na oběd (zvláště pokud žáci docházejí do jiné budovy, zda se stihnou v klidu najíst, zda se netvoří neúnosně dlouhé fronty), jak je zabezpečeno případné docházení dětí na jiné místo. Podívejte se, jak vypadá školní parkoviště, zda nebude ráno „ve špičce“ problém zaparkovat, porozhlédněte se také, jestli jsou na pozemku školy umístěné stojany na kola nebo koloběžky (spousta dětí je dnes zvyklá dojíždět na vyučování po vlastní ose) a jestli jsou nějak zabezpečené (plot, zámky). A v neposlední řadě: zjistěte, jaké možnosti dopravního spojení fungují mezi vaším bydlištěm a školou. Bude muset dítě přestupovat? Přecházet rušnou křižovatku?

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku