10 důvodů, proč jsou dětské záchvaty vzteku fajn! Tohle vás možná překvapí

  • Video se připravuje ...
    Sdílej na facebooku
    29. listopadu  2019 
     06:00

    Že by? No, mnohá matka zřejmě nedůvěřivě zakroutí hlavou, protože pokud její dítě mívá často záchvaty vzteku, a ještě k tomu na veřejnosti, raději by nic takového nezažívala. Já například měla fakt štěstí, mé tři děti záchvaty nemívaly, ale děti mé kamarádky měly záchvaty na denním pořádku. Víte, že odborníci teď říkají, že záchvaty vzteku jsou důležitou součástí emočního zdraví a pohody batolete? Proč si to myslí?

    Batolecí věk je pro spoustu rodičů jedno z nejnáročnějších období, i když každý věk má svoje. I když jsou batolata většinou smíšci k zulíbání, tak když na ně přijde rapl a začnou se válet vzteky po zemi, můžou se rodiče cítit skutečně bezmocní a ohromení. Co jsme to zplodili? Ale můžete být v klidu. Podle odborníků jsou záchvaty důležitou součástí emočního vývoje a nemusíme kvůli tomu zuřit ani panikařit. Proč jsou tedy záchvaty potřebné?

  • Lepší pustit to ven než to držet v sobě

    Autor: iStock

     

    Slzy obsahují kortizol, stresový hormon. Když brečíme, doslova uvolňujeme stres z našich těl. Bylo taky zjištěno, že slzy snižují krevní tlak a zlepšují emocionální pohodu za předpokladu, že existuje blízká podpora. Možná jste si všimli, že když je vaše batole na pokraji vzteku, nic není v pořádku. Je naštvané, frustrované, kňourá. Možná jste si taky všimli, že po „bouři“ jsou děti zase v lepší náladě. Pomáhá tedy, když necháme děti vyvztekat se, aniž bychom se pokoušeli přerušit ten proces. „Pláč není zranění, ale proces neubližování,“ vysvětluje Deborah MacNamarová, učitelka a autorka knihy Res, Play, Grow: Making Sense of Preschoolers.

     

  • Pláč pomáhá dětem, aby se učily

    Autor: iStock

     

    Některým dětem záchvat vzteku pomůže, aby jim vyčistil mysl a aby se naučily něco nového. „Učení je pro děti stejně důležité jako dýchání,“ říká Patty Wipflerová, zakladatelka Hand in Hand Parenting. „Ale když se dítě nedokáže soustředit nebo poslouchat, obvykle jeho emocionální problém začne blokovat jeho pokrok,“ dodává. Výzkumy naznačují, že aby se děti mohly učit, musí být šťastné a uvolněné. A součástí tohoto procesu je i vyjádření emočního rozrušení.

  • Dítě pak bude lépe spát

    Autor: iStock

     

    Problémy se spánkem se velmi často vyskytují, když se rodiče snaží vyhnout se záchvatům vzteku. Poté, co je mozek v klidu, se začnou zadržovat emoce u dítěte, a to není dobře pro jeho spánek. Stejně jako dospělí se i děti budou v noci budit, protože budou ve stresu nebo se budou snažit zpracovat to, co se děje uvnitř nich. Pokud necháte dítě, aby se vyvztekalo, zlepší se jeho emocionální pohoda a může pak lépe spát.

     

  • Řekli jste ne, a to je dobře

    Autor: iStock

     

    Dítě se začalo vztekat, protože jste řekli NE? A to je vlastně dobře. Pokud jste vyslovili tohle slovíčko, dali jste dítěti jasně najevo, že hranice stanovujete vy a že nebudete akceptovat nepřijatelné chování. Někdy se často vyhýbáme slovu ne, protože nechceme být svědkem vztekání u dítěte, ale stále můžeme pevně držet limity a přitom nabízet, milovat, objímat a empaticky vnímat.

  • Když se vzteká, cítí se v bezpečí

    Autor: iStock

     

    Záchvaty vzteku jsou ve skutečnosti velký kompliment. To tvrdí odborníci! Ve většině případů děti nepoužívají záchvaty hněvu k manipulaci nebo k získání toho, co chtějí. Obvykle je jejich záchvat vzteku jen výrazem toho, co cítí. Můžete stát pevně na svém a snažit se vcítit se do jeho smutku. Vztek kvůli nesprávně barevným ponožkám je jen záminka a je to vyjádření lásky k vám.

     

  • Záchvat vzteku vás vzájemně spojuje

    Autor: iStock

     

    Ve chvíli záchvatu můžete jen stěží uvěřit tomu, že by to tak mohlo být. Nejraději byste své dítě vystřelili na Mars. Pozorujte, čekejte. Rozhněvané dítě si projde bouří svých citů, a když se vybouří, bude to lepší. Nezastavujte ho, nekárejte zbytečně, moc nemluvte, ale nabídněte mu několik uklidňujících slov. Pak ho obejměte. Dítě nasaje vaše bezpodmínečné přijetí a lásku, takže se pak budete cítit blíž.

  • Záchvaty dítěti pomáhají v dlouhodobém horizontu

    Autor: iStock

     

    Někdy dávají děti své emoce najevo různými způsoby, například agresí, odmítáním spolupracovat na jednoduchých úkonech, jako jsou oblékání či osobní hygiena. To vše jsou ale běžné znaky toho, že vaše dítě bojuje s emocemi. Mít velké záchvaty vzteku pomůže dítěti uvolnit pocity, které brání jeho přirozenému kooperativnímu „já“.

     

  • Když se dítě vzteká doma, je menší šance, že se to stane na veřejnosti

    Autor: iStock

     

    Kéž by, posteskne si mnohá matka. Hlavně ne na veřejnosti. Když děti plně projeví své emoce, často se rozhodnou to projevit doma, kdy jsme plně k dispozici a posloucháme. „Čím více dětem vtloukáme do hlavy, aby se nevztekaly doma ani na veřejnosti, tím více jsou jako v papiňáku,“ říká Michelle Pateová, instruktorka rodičovství z Oregonu. „Čím častěji najdeme čas a prostor, abychom si poslechli pocity rozrušení dítěte doma, tím méně s nimi budou bojovat venku na výletě nebo na nákupu,“ dodává.

  • Dítě jen dělá to, na co většina lidí zapomněla, že to jde

    Autor: iStock

     

    Jak dítě roste a stárne, bude plakat a vztekat se méně. Tak to je. No viděli jste někdy desetiletého chlapce, jak se válí v obchodě a trvá na zakoupení žvýkačky? Děti prostě dozrávají a učí se regulovat i své emoce. Částečně to je i kvůli tomu, že společnost, do které se dostanou, často emoční projevy nepřijímá. Přitom i my dospělí potřebujeme čas od času vybouření, abychom se zbavili svých pocitů.

     

  • Záchvaty vzteku uzdravují i vás

    Autor: iStock

     

    Když jsme svědky záchvatu vzteku, vyvolává to v nás velké pocity. Když jsme byli malými dětmi, rodiče nás možná neposlouchali a naše výbuchy rozhodně nepřijímali s empatií. Rozrušení našeho dítěte může vyvolat vzpomínky na to, jak jsme kdysi totéž prožívali my, aniž si to uvědomujeme. Rodičovství může být léčivou cestou ohledně našich emocionálních výzev a naučíme se možná naslouchat i sami sobě.

     

    Co platí na dětský vztek? Podívejte se na VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Tohle na ně platí! Tři tipy, které zabraly na vztek u tří synů • VIDEO: 

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku