Elon Musk nechá dítě, aby si samo vybralo pohlaví! Kteří rodiče to dělají stejně?

Elon Musk s Grimes hlásají bezpohlavní výchovu
Foto: ČTK
Sdílej na facebooku
7. května  2020 
 06:00

Miliardář a vizionář Elon Musk se stal pošesté otcem. K synům z předchozího vztahu přibylo dítě, kterému s jeho matkou – je jí zpěvačka Grimes – dal jméno X Æ A-12 Musk. To nejspíše hodně překvapilo. Zvědavci se navíc nedozvěděli ani pohlaví miminka, protože rodiče se nechali slyšet, že věří na bezpohlavní výchovu a že se potomek časem pro jedno z pohlaví rozhodne. 

Bezpohlavní výchova je stále populárnější. Elon Musk rozhodně není jediným slavným rodičem, který ji hlásá. Jeho partnerka nechce uvádět pohlaví potomka. "Naše dítě o něm rozhodne samo. Tajíme pohlaví i z důvodu ochrany soukromí. Nechceme naše dítě zaškatulkovat do genderových stereotypů a zatím netušíme, jak se bude v životě samo cítit. Opravdu si nemyslím, že je nutné nyní uvádět jeho pohlaví,“ řekl  šéf automobilky Tesla.

Některé celebrity si zkrátka ani trochu nelámou hlavu s tím, jestli mají při výchově svých dětí akceptovat rozdíly v pohlaví. Jsou dokonce takové osobnosti, které vychovávají děti bezpohlavně, tedy tak, aby se děti samy jednou rozhodly, kým chtějí být – zda klukem, nebo dívkou. Tahle bezpohlavní výchova v podstatě říká, že je potřeba zlomit stereotypy a nechat na dítěti, aby si samo v průběhu zrání vybralo. Které známé celebrity vychovávají své potomky bez genderových stereotypů?

To je naše Slunce!

V Česku se ještě tahle výchova moc neprosadila, asi nejblíže k ní má herečka Tereza Ramba, která své dítě na sociálních sítích tituluje zásadně jako Slunce a fotí ho jen tak, aby pohlaví nebylo zjevné. Nedávno se nicméně ukázalo, že nejspíše jde o chlapečka jménem Mikuláš – psali jsme o tom TADY. 

Kate Hudson

Americká herečka a dcera populární Goldie Hawn v nedávném rozhovoru pro AOL prozradila, že je propagátorkou genderové rovnosti ve výchově. Z prvního vztahu má dva syny, z toho druhého dvouletou dceru Rani. „Mít dceru opravdu nezmění můj přístup k výchově, ale je tu samozřejmě rozdíl. Myslím, že bychom měli děti vychovávat individuálně bez ohledu na to, jakého pohlaví jsou,“ řekla. „Stále totiž nevíme, jak se budou později identifikovat. Právě teď je moje dcera neuvěřitelně ženská ve své energii,“ dodala herečka.

Pink

Legendární zpěvačka má kariéru delší než dvě desetiletí. Stejně tak dlouho šokuje svými liberálními názory. I proto se zřejmě rozhodla, že své dvě děti – osmiletou dceru Willow a tříletého syna Jamesona – bude vychovávat jako genderově neutrální. V rozhovoru pro Cosmopolitan i Sunday People uvedla, že to nechá na nich, kým se cítí být.

Zpěvačka se později k tématu vrátila a dodala, že jí nejde ani tak o genderově neutrální přístup k dětem jako o posilování vědomí, že obě pohlaví mohou dělat cokoli, co chtějí, a neměla by být limitována tím, zda jde o kluka, nebo holku. 

Meghan a Harry

Je otázkou, jak to u nich doma je doopravdy, navíc synovi Archiemu je teprve rok. Ale už před jeho narozením se pár, hlavně budoucí matka, nechal slyšet, že budou dítě vychovávat bez genderových stereotypů.

Adele

Zpěvačka Adele má podobný přístup k výchově a trvá na tom, že bychom měli vyjadřovat svobodně to, čím jsme. Nedávno přivedla svého syna Angela do Disneylandu oblečeného do kostýmu podle jeho výběru – a byl to kostým princezny Anny. Vítězka Grammy říká, že dychtivě čeká každou další změnu, kterou její syn projde, a je moc ráda, že dělá to, co chce. „Nemůžu se dočkat, až budu vědět, kdo jsou jeho nejlepší přátelé, kdo bude jeho přítelkyně nebo přítel, jaké filmy má rád,“ řekla zpěvačka v rozhovoru pro Time. „Ať už moje dítě bude dělat cokoli, budu ho vždy podporovat!“

Angelina Jolie

Angelina své děti vychovává také bez genderových stereotypů. Její dcera Shiloh Jolie-Pitt, kterou má s hercem Bradem Pittem, chtěla, aby ji matka oslovovala Johny, a to už ve věku tří let. A později, když jí byly čtyři, se nechala ostříhat úplně na krátko. Skutečně vypadá jako roztomilý kluk, ale Angelině je to srdečně fuk. „Chce být klukem,“ řekla pro Vanity Fair. „Takže jsme ji museli ostříhat. Ráda nosí chlapecké oblečení.“ Oba rodiče sledují dceřin vývoj a její rozhodnutí, ať se týkají čehokoli – koníčků, vlasů či genderového výrazu. „Nevíte, kdo jsou vaše děti, dokud vám to neukážou ony samy,“ řekla pro BBC. „Stávají se tím, kým chtějí být.“

Bryce Dallas Howard

Herečka, kterou proslavily role v mysteriózním filmu Vesnice, akčním snímku Spider-Man 3 či romantickém dramatu Twilight Sága: Zatmění, v němž hrála upírku, je velká obhájkyně výchovy bez genderových předsudků. Prý si mají děti samy vybrat, co chtějí na sobě nosit, a je jedno, jestli to bude modré nebo růžové. Její dcera Beatrice „byla plešatá dlouhou dobu, takže to bylo pohlavně trochu nejasné“, jak řekla herečka v jednom z rozhovorů. „Ale to bylo v pořádku a nebyl to problém. Opravdu jsem chtěla počkat, až se sama nějak vyjádří.“ Rozhodla se tedy nechat dceru, aby si ze skříně brala oblečení, které upřednostňuje. „Obléká se tak, jak se chce oblékat.“

Majandra Delfino

Herečka, zpěvačka a tanečnice je známá díky roli Marie DeLuc v seriálu Roswell a je také manželkou herce Davida Waltona. Oba podporují u svého tříletého syna genderovou neutralitu, takže nemají problém s tím, že chodí na lekce baletu, a pokud jde o pětiletou dceru, vyhýbají se tématům o princeznách. Delfino s manželem chce, aby jejich syn i dcera prožili dětství, aniž by jim rodiče říkali, co se od nich očekává. „Ať si na to děti přijdou samy,“ dodala herečka.

Russell Brand

Britský komediální herec a aktivista, který se mimo jiné nechvalně proslavil i drogami, promiskuitou a alkoholismem. Několikrát byl taky ve vězení a dva roky byl ženatý s Katy Perry. Přesto má jako otec jasno, pokud jde o výchovu jeho dcery. „Možná je příslušnost k pohlaví zatím zbytečná, až dítě vyroste, uvidí se.“ Prý přehodnotil způsob, jakým nevědomky pohlížel na pohlaví, a protože teď má dceru, myslí si: "Wow, nemusím ji oblékat do šatiček, které svědčí o jejím pohlaví.“

Will Smith

Herec, komik, rapper, kterého proslavila role v seriálu Fresh Prince, je několikanásobný držitel ceny Grammy. Spolu s manželkou Jadou Pinkett-Smith vychovává tři děti, ty se snaží vychovávat sebevědomě v tom, kdo jsou a jak vyjadřují svou genderovou identitu. Právě syn Jaden, kterému je 21 let, zcela veřejně proti genderovým předsudkům vystupuje – nosí šaty pro zábavu, jaké chce, oblékne si sukně do reklamy a rebeluje proti samotné myšlence, že by měl existovat nějaký rozdíl mezi oblečením pro muže a pro ženy. „Je ochotný žít a zemřít kvůli svým uměleckým představám a ani trochu se nezajímá, co si lidé myslí,“ řekl herec.

Zoe Saldana

Herečka Zoe Saldana  tvrdí, že za genderově neutrální výchovou tří synů nestojí touha po holčičce. Synům chce prý dopřát v budoucnu vlastní volbu. Pokud se bude chtít jeden z nich stát ženou, nebude mu v tom s manželem bránit. A přizpůsobili tomuto rozhodnutí i zařízení dětských pokojíčků. 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku