10 lekcí do života, které byste měla předat své dceři!

10 lekcí do života, které byste měla předat své dceři!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
25. ledna  2020 
 06:00

Sledujete, jak vaše holčička roste, a nestačíte se divit, jak rychle utíká čas? Přemýšlíte, co můžete udělat pro to, aby byla v životě šťastná a neztratila se v něm? Tohle potřebuje slyšet každá malá žena!

„Naší holčičce jsou tři roky a já dnes a denně žasnu, jak se každý den mění, co všechno už umí a jak vtipně komentuje dění kolem sebe. Je to šťastné, zdravé a veselé dítě, nemá zatím žádné starosti a užívá si život plnými doušky. Jsem opravdu vděčná, že právě já a můj manžel můžeme být jejími rodiči, starat se o její blaho a spokojenost. Před pár dny mě to poddajné a usměvavé dítko ale šokovalo. Když jsem totiž řekla své dceři, že prostě nemůže jít ven bez bot, ublíženě a vztekle vykřikla: To je nejstrašnější den celého mého života! Úplně to se mnou trhlo a v afektu jsem vyhrkla slovy mé milované prababičky, která vychovala devět dětí: Ne, to by teprve MOHL být ten nejstrašnější den celého tvého života, mladá dámo! Měla bys být šťastná, že není. Vůbec to s ní nehnulo, neměla samozřejmě sebemenší ponětí, o čem mluvím. V tu chvíli jsem si ale uvědomila, že tuto situaci si musím vrýt do paměti pro další roky, jelikož až bude dospívat, podobné argumenty jako když najdu. Zároveň mě její reakce donutila přemýšlet, jak jí jako máma můžu pomoci, aby do velkého světa jednou vykročila správnou nohou, a jak na to, abych nic nepokazila,“ říká Vendula (32), maminka dnes už téměř čtyřleté Petrušky.

Nechte ji dělat přešlapy!

Své děti milujeme více než cokoli jiného a všichni se podle svého nejlepšího svědomí snažíme, aby se cítily v bezpečí, obklopeny láskou, něhou a pochopením. Snažíme se je za každou cenu ušetřit bolesti a zklamání. Kdo z nás občas netápe, jak na to, abychom vychovali zdravě sebevědomé dospěláky, kteří vědí, co je pokora a tolerance? Proto je dobré včas si uvědomit, že ať pro ně uděláte cokoli, vaše ratolesti si nakonec budou muset najít a vyšlapat vlastní cestu. A vy byste se měla smířit s tím, že nebude vždy snadná.

Naopak – trable, potíže a nejrůznější překážky se jim nevyhnou. Na vás je, abyste je na ně připravila a naučila je, jak si s nimi poradit. Se ctí, vnitřní silou a bez podkopané sebedůvěry. Děti si zkrátka žijí ve své bezstarostné bublině, ve které jim my, dospělí, poskytujeme vše, co potřebují.

Jenže my také na rozdíl od nich víme, že život je těžký a problémům není vyhnutí. A nejde je řešit tím, že se budeme tvářit, že je nevidíme. Ne vždycky bude životní cesta vašich dětí vycházet podle plánů, občas povede po klikatých objížďkách. Někdy jim budete schopná pomoci, jindy budou muset bojovat samy. Každá máma, která vyprovází do světa svou dceru, by jí neměla zapomenout zdůraznit pár důležitých věcí, které se budou hodit (zejména v dobách, kdy nebude do skoku). Pokuste se vtisknout jí do duše i srdce následující:

1. Jsi mnohem zranitelnější, než sis o sobě myslela. A klidně to můžeš dát najevo.

2. Nemusíš se za všech okolností tvářit, že jsi silná a všechno zvládneš. Není ostuda přiznat únavu, slabost nebo bolest.

3. I v tom největším davu se můžeš cítit osamoceně a budeš překvapena, jak moc tě pak potěší laskavé slovo od cizince, který stojí vedle tebe.

4. Můžeš se smát uprostřed usedavého pláče, a naopak slzet i během výbuchu smíchu. Obojí je v pořádku.

5. Čas zahojí všechny bolístky a rány, ale jizvy po nich zůstanou už navždy. Měla bys dokázat odpustit, ale nikdy nezapomeneš.

6. Utrpení tě může úplně zlomit, dokud nepadneš doslova pusou na zem. Mysli ale na to, že láska, víra a naděje dokážou veškeré rozbité kousky zase slepit a spojit, pokud jim to dovolíš a nebudeš se bránit.

7. Zábava, zpěv, tanec, smích, hudba, dobrá knížka nebo film, to vše funguje jako skvělý lék na smutek, bolest a splín. Pomůže ti to nabrat novou sílu a uvolnit se.

8. Vždycky existuje někdo, kdo je na tom mnohem hůř než ty, musíš být vděčná za všechno, co máš!

9. Tví přátelé tě budou milovat, i když budeš smutná, nešťastná, protivná, skleslá nebo rozčilená. Budou tu pro tebe vždy, kdykoli je budeš potřebovat. Ty musíš ale být připravena a ochotna chovat se k nim stejně.

10. Jsi mnohem, mnohem silnější, než sis kdy myslela!

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku