Maturity se odkládají. Písemky z češtiny ani cizího jazyka studenti psát nebudou

Maturity se odkládají. Písemky z češtiny ani cizího jazyka studenti psát nebudou
Maturity by měly proběhnout 14 dní po znovuotevřených škol
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
23. března  2020 
 10:51

Koronavirus napadl i české školství. Studenti a maturanti stále nevědí, kdy se otevřou školy, kdy proběhnou přijímací zkoušky na střední školy a maturity. Zatím stále není jisté konečné datum. Vládní scénář počítá s půlkou května. 

„Pracujeme se scénářem, který počítá s návratem dětí do škol v druhé polovině května,“ řekl ministr školství Robert Plaga na tiskové konferenci. 

Přijímací zkoušky na střední školy

Ministerstvo chce, aby přijímací zkoušky na střední školy proběhly co nejdříve. "Jednotná přijímací zkouška by měla proběhnout co nejdříve, do 14 dnů po znovuotevření škol. Nebudou dvě kola, ale jedno kolo a budou náhradní termíny," přiblížil ministr Plaga možný scénář. 

ZÁPIS DO PRVNÍ TŘÍDY: LETOS NA DÁLKU

Maturity

Maturitní zkoušky proběhnou podle Plagy nejdříve 21 dní po znovuotevření škol. A budou bez písemné části českého a cizího jazyka. Vyhodnocování maturitních testů bude v režii škol, nebude je tedy vyhodnocovat CERMAT, jako tomu je ve standardním módu.

Krizový scénář: maturity vůbec nebudou

Termíny se podle ministra mohou vyhlašovat ve chvíli, kdy vláda vyhlásí termín znovuotevření škol. Ministerstvo počítá i s nouzovou variantou: „Pokud školy neotevřou do 1. června, bude maturitní vysvědčení ze známek za poslední tři vysvědčení,“ nastínil Plaga krizový scénář. Známky na maturitní vysvědčení by se vypočítaly z vysvědčení z třetího ročníku a pololetí čtvrtého ročníku.

TIPY NA UČENÍ ONLINE: ŠKOLA V KARANTÉNĚ

Vysoké školy

Státní závěrečné zkoušky na vysokých školách musí vyřešit sami rektoři. Žádné doporučení ale od ministra školství zatím nedostali.

Prázdniny kratší nebudou

Ministr Plaga vyloučil možnost, o které spekulují někteří rodiče, a to sice tu, že by byly kratší letní prázdniny. "Žádný ze scénářů nepočítá s tím, že by došlo ke zkrácení letních prázdnin," řekl. Školní rok by měl tedy skončit podle aktuálního plánu.

Změny projedná vláda

Ministr podá návrh zákona o změně maturitních zkoušek pro letošní rok vládě. Pokud ministři změny schválí, mohla by je projednat na mimořádné schůzi Poslanecká sněmovna ČR ve stavu legislativní nouze.

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku