Školy nevedou děti k samostatnosti. Pandemie koronaviru ukázala, že to jde!

Aktuální pandemie koronaviru ukázala, že schopnost přizpůsobit se je jak pro žáky, tak pro samotné školy zásadní.
Foto: Behive.cz
Sdílej na facebooku
28. května  2020 
 08:29

V Česku se v polovině března ze dne na den uzavřely školy. S podobnou situací se nikdo z nás po několik desetiletí nesetkal, a proto zaskočila žáky, pedagogy a v neposlední řadě také rodiče. Proč na ni někteří žáci byli připraveni lépe než jiní? Pandemie koronaviru ukázala, jak důležité je vést děti k samostatnosti a podporovat v nich schopnost přizpůsobit se.  

Připravujeme děti na svět, o němž nevíme, jak bude vypadat. Víme jen, že pracovní trh se bude rychle měnit a vyvíjet a klást nové výzvy a překážky. Adaptabilita, neboli schopnost přizpůsobit se, se tak stává klíčovou kompetencí nové generace. V českých školách se ovšem stále nejčastěji aplikuje takzvaný exekutivní styl výuky, kdy úkolem učitele je přednést informace žákům pomocí časem prověřených metod a s využitím detailních učebních materiálů. U žáků se pak klade důraz hlavně na dobré výsledky, ať už v podobě známek nebo pokročilejšího slovního hodnocení. Tato vnější motivace je stále motorem školství.

Její nevýhodou je, že příliš nevede žáky k samostatnosti a bez osobní přítomnosti učitele je v podstatě nerealizovatelná. Děti jsou tak vedeny k tomu, že je neustále někdo řídí, zadává jim úkoly, které plní, a ony čekají na ohodnocení své práce, a to ať od pedagogů nebo od svých rodičů. Samostatně tak nejsou zvyklé pracovat a učit se novým věcem. To bohužel neplyne jen z českého školství, ale i myšlení nás rodičů. Často se svým postojem snažíme až příliš ochraňovat své děti a do negativního světla před nimi stavíme pedagogy.

V kontrastu s exekutivním stylem výuky je styl liberální, který učí děti svobodně myslet, poznávat a rozumět. Cílem není pouze učivo získat, ale dále ho používat k porozumění světu kolem sebe. Důraz se klade také na tvůrčí a kritické myšlení. Tento styl se v současné situaci osvědčil pražské Beehive International School. „Způsob výuky nám umožnil přejít hladce z kamenné budovy školy do domácího prostředí. Děti jsou u nás vedeny k samostatnosti, k vyhledávání informací, k zodpovědnosti za své vzdělání. Učitel není nositelem informace, je koordinátorem, oporou a podporovatelem,” popisuje zakladatelka školy Martina Přenosilová, podle níž děti ve školách s tradiční výukou ztrácejí kreativitu a motivaci.

Stejně důležité jako vést děti k samostatnosti je podle Přenosilové i to, aby byly ze školy zvyklé využívat moderní technologie. Žákům, kteří jsou vybaveni těmito dovednostmi, je jedno, kde a kdy se učí. Jsou schopni se adaptovat na jakoukoli situaci a ani zavření škol je nevykolejí. Zároveň odpadá přehnaný tlak na rodiče, kteří pak nemusí suplovat tradiční úlohu učitele. Právě to se podařilo v souvislosti s nastalou krizovou situací důkladně prověřit. “Naše děti mají on-line školu rády, některé dokonce říkají, že si ji oblíbily více než tradiční výuku ve škole. Důvod? Tráví více času se svými rodinami, sourozenci, mají čas věnovat se svým zájmům a postupují dle svého vlastního tempa,” dodává.

Aktuální pandemie koronaviru tak ukázala, že schopnost přizpůsobit se je jak pro žáky, tak pro samotné školy zásadní. “Díky tomu, že moderní prvky vzdělávání využíváme v naší škole běžně, byli jsme po uzavření škol schopni velmi rychle reagovat a pro naše žáky ani učitele nebylo problém přejít na kompletní vyučování on-line. V podstatě jsme se z budovy školy přesunuli do našich domovů,“ dodává Martina Přenosilová z Beehive. Více informací najdete na webu www.beehive.cz.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku