Jak se stát zodpovědným turistou? Řiďte se těmito jednoduchými radami

Jak se stát zodpovědným turistou? Řiďte se těmito jednoduchými radami
Foto: EKO-KOM
Sdílej na facebooku
15. července  2020 
 00:00
Prezentace klienta

Pro mnohé z nás bude letošní léto především o poznávání krás České republiky. To však může znamenat i větší zátěž pro naši krásnou přírodu. Víte, jak se nejen v lese nebo u vody správně chovat a nakládat s odpadem, abychom přírodu zachovali čistou i pro další návštěvníky?

Co s odpadem na výletech?

Přestože se s pohozenými odpadky můžeme občas setkat, většina českých turistů a výletníků má zodpovědnost a lásku k přírodě naštěstí v krvi. Nicméně, projděme si společně několik základních pravidel, kterými bychom se při trávení volného času v přírodě měli řídit.

  • Minimum odpadu při přípravě – už když se na výlet chystáme, snažme se co nejvíce minimalizovat množství odpadu. Vybavení a potraviny nakupujme s rozmyslem, a mysleme na to, abychom většinu vybavení mohli využít i při další příležitosti.
  • Sáček na odpadky – nezapomeňme do baťůžku přibalit sáček na odpad, nebudeme pak muset řešit, „kam s ním“.
  • Udržitelné vybavení – opravdu potřebujeme plastové příbory, kelímky nebo misky na jedno použití? I na výletě nám jistě lépe poslouží nádobí, které můžete vytáhnout vícekrát.
  • Na místo, které po svačině či odpočinku opouštíme, se podívejme očima nově příchozího –ještě před odchodem si ho tedy pečlivě prohlédněme. Je stejné, nebo dokonce čistší, než když jsme na něj přišli? Předejdeme i tomu, že zde něco zapomeneme.
  • Pozor na nenápadné odpady – i bioodpad je odpad. I taková slupka od banánu může v přírodě uškodit nebo vypadat nevzhledně! Co jsme si přinesli, to si i odneseme! Toto pravidlo, které by mělo na výletech platit vždy na sto procent.
  • Bonus nakonec pro turisty s extra dávkou lásky k přírodě - ukliďme i po ostatních, uděláme dobrý skutek a tím radost nejen přírodě, ale hlavně sobě samým.

Chcete se o třídění odpadu dozvědět více, a třeba i své děti učit o správném nakládání s odpadem zábavnou formou? Internetová stránka Samosebou.cz je skvělým zdrojem informací, rad a tipů. Najdete zde vše o cestě vytříděného odpadu až po jeho případné opětovné využití, nebo kreativní tipy, jak zdánlivý odpad používat třeba ještě několik dalších let v jiné formě.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku