Hrajte na honěnou, zpívejte, pořádejte bitvy, upečte koláč! Jak ještě zlepšíte vztah s dětmi?

Hrajte na honěnou, zpívejte, pořádejte bitvy, upečte koláč! Jak ještě zlepšíte vztah s dětmi?
Foto: istock
Sdílej na facebooku
4. dubna  2019 
 06:00

Obdivujete rodiny, které tráví společně každou volnou chvilku, a přemýšlíte, proč se to u vás nedaří? Každý den si znovu a znovu slibujete, že se přestanete honit, věčné nestíhání a únavu hodíte za hlavu a budete se snažit mnohem více věnovat svým ratolestem. Jenže jak to zařídit?

Podle psychologů je plán, jak si najít čas na rodinu a společné aktivity, poměrně jednoduchý. Nic moc dopředu neplánovat ale zaměřit se vždy na konkrétní den nebo okamžik a ten si maximálně užít. Pokud si totiž neustále říkáte „zítra už to konečně vyjde,“ „do té zoologické konečně musíme vyrazit“ nebo „teď není čas, ale v sobotu to kino už zvládneme,“ můžete si být téměř stoprocentně jistá, že se pokaždé najde někdo nebo něco, co vám vaše úmysly spolehlivě zhatí – neodkladný pracovní úkol od šéfa, kamarádka, která nutně potřebuje vaši pomoc, angína dětí, bolest zubu, několikahodinová dopravní zácpa…

Buďte spolu tady a teď, udělejte si na sebe čas aspoň malou chvilku každý den, věnujte se jeden druhému, povídejte si a naslouchejte. Čím vším můžete posílit vzájemný vztah, upevnit rodinná pouta a vytvářet si nádherné vzpomínky na celý život? Možná se budete divit, jak to může být jednoduché! Zde jsou způsoby, které nevyžadují dlouhodobé strategické plánování ani náročnou přípravu. Chcete více smysluplného času pro rodinu? Zkuste začít takhle:

*Jakmile vejdete do dveří, odložte svůj mobilní telefon a ztlumte zvonění.

*Došlou poštu, e-maily, zmeškané hovory a vzkazy na sociálních sítích překontrolujte, až když jsou děti v posteli a spí.

*Uberte si z nabitého diáře každý týden aspoň jednu aktivitu, zdánlivou povinnost nebo úkol.

*Přihlaste se jako dobrovolník na výpomoc při školních aktivitách nebo v rámci zájmových činností svých potomků, například ve fotbalovém týmu nebo výtvarném kroužku. Budete tak častěji spolu.

*Naučte se říkat ne všem náhlým závazkům a prosbám, kdy nejde o život, v době, kdy jsou vaše děti doma.

*Zapojte potomky do přípravy večeře nebo víkendových obědů, upečte společně jejich oblíbenou bábovku nebo dort pro kamaráda k narozeninám.

*Po večeři pusťte rádio nebo CD, na kterém se shodnete, a pár minut si spolu zatančete.

*Každé ráno probouzejte ratolesti za prozpěvování nějaké veselé nebo vtipné písničky (u puberťáků již prosím tuto proceduru raději vynechte).

*Buďte kreativní a popusťte uzdu fantazii při chystání snídaně, i vajíčko, párek nebo palačinka můžou pobavit a rozesmát.

*Při sepisování nákupního seznamu a vymýšlení jídelníčku svolejte rodinnou radu, ať každý přednese své návrhy a přání. Děti mají občas zajímavé nápady!

*Vyprávějte si před spaním společně vtipy a veselé příhody, na které si vzpomenete.

*Pravidelně si najděte čas a ptejte se svých dětí, co nejlepšího, nejzábavnějšího, a naopak nejhoršího či nejsmutnějšího je ten který den nebo týden potkalo.

*Nestyďte se chovat hloupě a bláznivě! Klidně se hoňte se psem kolem domu, vylezte na strom, pověste se za nohy na prolézačce v parku, předstírejte, že jste letadlo nebo raketa, zaskákejte si na chodníku panáka. Že budete vypadat směšně? Skvělé!

*Na školních besídkách, florbalových zápasech, divadelních představeních a všech dalších akcích svých dětí tleskejte. Hodně hlasitě! A klidně si i zakřičte.

*Vypěstujte si společnými silami květinu. Pěkně od semínka, které zasadíte do květináče. Zalévejte, přesazujte, kontrolujte a hlídejte, jak se jí daří.

*Nikdy nezapomeňte dát ratolestem pusu na dobrou noc, pohladit je a popřát jim krásné sny.

*Vyhlaste velkou polštářovou bitvu, pomalujte si obličej divokými barvami a zahrajte si na indiány, o víkendu jednou za čas udělejte pyžamový den a zůstaňte všichni pod peřinou ve vaší posteli v ložnici, jezte, co vás napadne, pouštějte si pohádky nebo čtěte knížky.

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku