I kapesníky mají svoji historii. Znáte ji?

I kapesníky mají svoji historii. Znáte ji?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
9. října  2019 
 00:00

Obyčejný kapesník asi všichni známe a bereme ho jako samozřejmost. Ovšem ne vždy tomu tak bylo. V období renesance bylo používání kapesníků výsadou vyšších vrstev. Bohatí lidé nosili krajkové kapesníky zdobené různými výšivkami s monogramy. Na kapesník se pohlíželo jako na módní doplněk.

Kapesníky, ať už máme na mysli ty látkové, nebo papírové, se nejčastěji používají k osobní hygieně – k čištění nosu či při zakrývání úst při kašli. Jiný, hovorový název pro kapesník je „šnuptychl“ a „čistonosoplena“. Poslední zmíněný výraz vymyslel právník, básník a filolog  Václav Jan Rosa již v 17. století.

V dnešní době je kapesník vnímám jako samozřejmá součást dámské kabelky či pánského saka. Víte ale, podle čeho kapesník vybrat?

Různé kapesníky pro různé příležitosti

Je dobré mít kapesníky neustále při sobě.  Přijdou vhod, pokud potřebujete setřít smítko z oblečení, nečistotu z boty či utřít ruce. Pokud vás náhle přepadnou emoce, mít kapesník je obzvlášť důležité.

Rozdíl mezi kapesníky je především v jemnosti a pevnosti. Při běžném provozu jistě stačí použít kapesníky třívrstvé. Skvělým příkladem jsou kapesníky Kleenex Original. Jdete-li ale na romantický film, kdy potečou slzy proudem, určitě sáhněte po čtyřvrstvém, který takovému náporu odolá. Takovými kapesníky jsou například Kleenex Ultrasoft.

Ideální parťák na cesty

Kapesníky jsou důležitou součástí cestovatelské výbavy a proto ve chvíli, kdy balíte na cestu, je dobré na kapesníky nezapomenout. Nikdy nevíte, kdy vás zaskočí okamžik, kdy budete kapesníky potřebovat.

S kapesníky Kleenex Balsam si navíc dopřejete malý luxus i na cestách. Balzám s výtažkem z měsíčku lékařského, kterým jsou kapesníky potaženy, pečuje jemně o okolí nosu a zmírňuje následky častého utírání nosu. Kleenex Balsam jsou pevné, přesto jemné kapesníky.  KLEENEX® Balsam  je kosmetický přípravek, je dermatologicky testován a je hypoalergenní. Kapesníky KLEENEX® Balsam jsou k dostání v boxu a na cesty se hodí kapesní balení.

Autor: Freudenberg Home and Cleaning Solutions

Soutěž o cestu na Island

Kupte v jakékoliv kombinaci 3 balení kapesníků Kleenex, zaregistrujte se v termínu konání soutěže na webové stránce www.balsamkleenex.cz nebo prostřednictvím soutěžní mobilní aplikace SOPKA a budete zařazeni do soutěže. A pak už zbývá jen to štěstí a cesta na Island se stane skutečností. Více informací naleznete na www.balsamkleenex.cz.

Sdílej na facebooku
Autor: Prezentace klienta

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku